Actualitate

Pregatirea automobilului pentru iarnă

Ei bine deja este cunoscut faptul că timpul este din ce în ce mai limitat iar în goana după timp folosim tot mai des automobilul, fapt pentru care funcționalitatea acestuia trebuie sa fie esențială. Chiar dacă numărul şoselelor de viteză si a parcărilor nu a ținut ritmul cu evoluția și numărul autovehiculelor. Dacă acum 10 nu aveam nevoie de autoturisme pentru a ne rezolva problemele, acum este esențială prezența unei maşini.
Ziarul 21 a stat de vorbă cu specialiştii din cadrul service-ului Air Bag Turda, care ne-au dat cele mai bune sfaturi pentru pregătirea autoturismului pentru sezonul rece care va urma.

Vana Mihai, consilier tehnic în cadrul Air Vag Turda a stat de vorbă cu noi. Indiferent de maşină, marcă, putere sau trecțiune, ceea ce o ține lipită de sol sunt anvelopele, de aceea ele sunt cele mai importante în sezonul rece, este recomandat că după ce temperatura scade sub 7 grade Celsius, să avem anvelope de iarnă, iar de câțiva ani încoace este obligatoriu pe drumurile publice care sunt acoperite cu gheață sau zăpadă să avem anvelope de iarnă.

Conform codului rutier lipsa anvelopelor de iarnă pe drumurile publice care sunt acoperite cu gheață sau zăpadă se sancționează cu amendă contravențională de la 2000 la 3000 de lei plus reținerea certificatului de înmatriculare.

Anvelopele de iarnă le recunoaştem după înscripțiile M+S care traduse din engleză înseamnă noroi şi zăpadă, sau după fulgul de nea, în componența anvelopelor de iarnă există şi piatră Ponce, ceea ce îi oferă o textură moale şi la tempreaturi negative, deasemena crestele de pe anvelope sunt mai mari, mai proeminente, pentru o mai bună aderență pe zăpadă, cel mai bine la zăpadă aderă zăpada, de aceea pe anvelope se formează o peliculă de zăpadă care aderă la zăpadă.


Un alt lucru extrem de important pe timpul iernii este lichidul de răcire din motor, care este o soluție de antigel, o soluție însemnând antigel plus apă distilată în funcție de concentrația antigelului si specificațiile date de producătorul automobilului. De asemenea este foarte important să folosim norma de antigel dată de producătorul automobilului.


Pornirea pe timpul rece ştim că uneori este cu probleme mai ales la mașinile diesel. Este foarte important ca iarna să avem o baterie bună care să stocheze corespunzător curentul pentru o pornire cât mai bună, în caz contrar electromotorul este cel care are de suferit.

Electomotorul fiind acea componentă anexă a motorului care îl învârte pentru a putea porni, la unele masinile de pe vremuri, care nu erau dotate cu electromotor, acestea aveau manivelă, care era sancționată manual. Deasemnea bujiile incandescente (la motarele diesel) sunt foarte importante, ele facilitează pornirea cât mai bună a motorului, încălzind camera de ardere iar apoi aprind motorina care intră în camera de ardere.


Sistemul de frânare pe timpul sezonului rece este deasemena important. Majoritatea mașinilor sunt echipate cu sisteme anti blocare, ABS, care pe timpul iernii ne ajută foarte mult. În cazul în care carosabilul este acoperit cu gheață sau polei, iar noi frânăm, sistemul ABS va fi cel care nu va lăsa roțile să se blocheze, putând astfel păstra traictoria dorită în timpul frânării. Totodată este recomandat ca pe timpul iernii să conducem mai preventiv şi să nu bruscăm comenzile autourismului, mai ales dacă drumul este acoperit cu gheată sau zăpadă.


Nu ar strica să avem în maşină un sac cu material antiderapant, lanțuri şi o lopată mai ales dacă mergem la un drum lung. La Air Bag Turda putem testa toate acestea, însemnând nivelul de viață al batereie, starea antigelului, şi starea lichidului de frână, totodată specialiştii service-ul ne recomandă ca după montarea anevelopelor de iarnă să facem un reglaj de direcție, asta însemnând ca roțile să fie perfect drepte cu traiectoria maşinii, gradul de convergență sau divergență a roților. În caz contrar anvelopele se vor uza neuniform, iar la viteze mai superioare, autoturismul va tinde să nu aibe o traiectorie dreaptă, trăgând astfel într-o parte sau în alte.

Air Bag Turda are cel mai modern stand de reglaj al directei din zonă.
Cel mai important iarna este să avem anvelopele corespunzătoare şi să păstrăm o conduită preventivă în timp ce suntem la volan.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS