campanie campanie
Actualitate

Rețeta de Zacuscă de vinete

Ingrediente

3 kg vinete crude
1,5 kg ardei capia sau amestec cu gogosari cruzi, întregi
0,5 kg zarzavat ( 2 morcovi, 1 patrunjel, 1 pastarnac, o telina mica)
0,5 kg ceapa
500 ml ulei de floarea soarelui
1 L de bulion de rosii (sau rosii pasate la cutie)
4 lingurite de sare (puneti 3 si mai gustati la final)
2 lingurite piper macinat (sau boabe) – eu am pus macinat

Mod de preparare:

Coacerea vinetelor si a ardeilor capia pentru zacusca se vinete

Am inceput cu o seara inainte cu coacerea vinetelor si a ardeilor. Eu le coc pe aragaz, la foc deschis, asezate pe site si placi perforate metalice. Nu se compara gustul acesta placut si aroma de fum obtinuta prin coacere la foc! Sincer, daca nu le coaceti asa sau pe gratar in curte… nu are rost sa faceti zacusca. Nu au niciun gust vinetele coapte in cuptor. Ardeii copti i-am tinut apoi 30 de minute intr-o oala cu capac ca sa transpire si sa se cojeasca usor.

Pont: acoperiti aragazul cu folie de aluminiu! Eu am uitat complet sa fac asta si era prea tarziu cand mi-am dat seama. Sa nu va povestesc cat am avut de frecat la el dupa ce-am terminat cu coptul…

Coacere vinete si ardei capia pentru zacusca

Tot in aceasta etapa am curatat vinetele si le-am asezat in 2 strecuratori de plastic. Le-am lasat asa pana dimineata. Veti vedea cat lichid se aduna in castron – depinde de cat de zemoase sunt vinetele. Ardeii i-am rupt fasii si i-am curatat de cotoare si samburi. I-am asezat si pe ei intr-un castron (fara sita) si i-am lasat asa.

Pregatirea ingredientelor pentru zacusca cu vinete

A doua zi mi-am pregatit la indemana toate ingredientele: ceapa, zarzavatul, vinetele scurse si ardeii copti.

Ingrediente zacusca de vinete Savori Urbane

Ce mai am de facut? Sa curat si sa rad zarzavatul, sa toc vinetele, sa macin ardeii si ceapa (cu masina de tocat). Am masurat si bulionul si mi-am pregatit si uleiul si condimentele.

Zacusca de vinete ingrediente

Zarzavatul ras mare (pastarnacul, morcovii, patrunjelul si telina) l-am calit intr-o cratita cu 100 ml de ulei, la foc mic. Am avut grija sa nu se arda! Prin calire el devine dulceag si aromat! Cand a inceput sa se inmoaie am turnat 100 ml de apa peste el si l-am lasat sa fiarba incet, sa se inmoaie bine. Treaba asta dureaza cam 10-15 minute.

zarzavat calit pentru zacusca

Fierbere zacusca de vinete – reteta mamei mele

Am ales cea mai mare cratita din casa (speciala pentru zacusca) si am asezat-o pe un disc metalic (nu direct pe foc), la foc mediu spre mic.

Am turnat in ea uleiul ramas (400 ml) si am pus ceapa macinata la calit, cu 2 lingurite de sare. Am lasat-o la calit pana a devenit sticloasa (nu am prajit-o!)
Am pus in cratita ardeii capia macinati. Am adus din nou zacusca la fierbere, la foc mic. Am amestecat constant.
Au urmat zarzavaturile calite. Din nou am amestecat pana ce compozitia a inceput sa clocoteasca.
Am adaugat vinetele tocate si bulionul.
preparare zacusca vinete ardei copti reteta pas cu pas

Imediat dupa ce am pus vinetele si bulionul am adaugat si piperul, alte 2 lingurite de sare si foile de dafin.

ce condimente se pun la zacusca de vinete

De-acum incepe distractia! Zacusca de vinete trebuie sa fiarba cam 60 de minute, la foc mic. Stropeste groaznic, ca un vulcan fierbinte. Am stat si am amestecat-o pana m-am plictisit. A mai venit si mama sa ma ajute. Ea mi-a zis ca semnul ca zacusca e gata e aparitia uleiul la suprafata ei. Adica se vad mici baltute de ulei. Nu lasati zacusca nesupravegheata pentru ca va puteti zugravi bucatarie dupa asta! Am citit si retete unde spunea ca poti acoperi cratita cu capac (pe intredeschis) si ca poti amesteca in ea ocazional, la 10 minute. Am incercat asta si dupa doar 5 minute mi s-a prins zacusca de fundul oalei. Cred ca depinde si de tipul de oala…

Eu va spun cum am facut-o: am amestecat-o 60 de minute! Asa arata cand e gata. A scazut un pic si se simte la gust ca e facuta.


PONT – puteti fierbe zacusca de vinete si la cuptor – vezi aici cum se procedeaza!

cat se fierbe zacusca de vinete cu ardei copti

Imbuteliere si servire zacusca de vinete

Am stins focul sub oala cu zacusca de vinete. Am spalat si sterilizat borcanele si capacele lor (asa cum am povestit aici .). Le-am asezat ude intr-o tava metalica (cu capacele alaturi) si le-am introdus in cuptorul rece. Am setat cuptorul la 150 C si am pus cronometrul la 15 minute. In 15 minute borcanele se incalzesc si apa de pe ele se evapora. In acest rastimp zacusca se mai racoreste un pic.

cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve dulceata compot muraturi

Am umplut borcanele calde cu zacusca fierbinte si le-am infiletat capacele. Am lucrat pe o tava metalica care sa preia socul termic. Borcanele calde le-am invelit bine cu o patura si le-am lasat sa se racoreasca incet cateva ore. O alta varianta este sa introduceti tava cu borcanele calde la cuptorul incins la 100 C si sa decuplati apoi cuptorul, lasand borcanele inauntru pana se racesc complet (sursa Laura Laurentiu) sau sa le fierbeti la bain Marie, in oala cu apa, asa cum am povestit aici. 40 de minute de fierbere sunt suficiente (cronometrate din momentul in care apa clocoteste in masa).

cum se dunstulesc sterilizeaza conservele in oala cu apa (1)

Bineinteles ca am pastrat o mica portie de zacusca cu vinete pentru degustare imediata! Senzational a iesit!

Rețeta zilei a fost oferită de Rețete și Diete

MuieLojigan MuieGicu MuieMischian
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS