<
Actualitate

Sărbătoarea Bisericii Sfântul Ilie Prorocul din Câmpia Turzii la 25 de ani de la înfințare

Duminică, 22 ianuarie 2023, credincioșii Bisericii Sfântul Ilie Prorocul din Câmpia Turzii au sărbătorit jubileul celor 25 de ani de la înfințarea parohiei. La acest eveniment de mare sărbătoare, au participat Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, d-nul Dorin Nicolae Lojigan, primar al municipiului Câmpia Turzii, alături de un sobor de preoții de la parohiile din localitate.

Dragi cititori dați-mi voie înainte de prezentarea articolului să facem o scurtă trecere în revistă a istoriei de până acum bisericii. În data de 24 iunie 1999 la sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Prea Sfințitul Părinte Episco-vicar Irineu Bistrițeanul, a sfințit piatra de temeleie a bisericii ,,Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul” din carteirul ,,La Blocuri” din municipiul Câmpia Turzii. Terenul pe care s-a zidit acest sfânt locaș, a fost concesionat de Primăria municipiului Câmpia Turzii. Proiectul bisericii, care are formă de navă cu multe anexe, a fost făcut de d-na ing. Doina Moldovan din localitate. Construcția întregii bisericii s-a realizat între anii 1999-2012 sub coordonarea preotului paroh Simion Felvinți, prin contribuția bunilor credincioși ai parohiei și ai întregului oraș. Pictura în frescă a fost executată de către pictorul Romeo Păvăloaie din Câmpia Turzii, iar iconostasul în lemn de stejar a fost realizat de meșterul sculptor Mircea Marian din Ocna Mureș și a fost împodobit cu icoanele realizate de pictorul profesor Pompei Ungureanu din Cluj Npoca. Biserica a fost sfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei în data de 21 iulie 2013 în Duminica a IV a, după Rusalii. Primul preot paroh care a slujt în această biserică a fost d-nul Simion Felvinți până la ieșirea la pensie în 2020. Din 2020, prin bunăvoința bunului Dumnezeu, biserca este păstorită de către preotul paroh Rațiu Raul George.

Cu acestă ocazie, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, a fost oficiată de către Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului iar răspunsurile la strană au fost date de grupul vocal Synavlia și de corul bisericii. În cadrul acestei liturghii, a fost sfințită Icoana Maicii Domnului ”Odighitria” -,,Îndrumătoarea”. „Odighitria” este denumirea dată tipului iconografic în care Fecioara Maria ţine Pruncul pe braţul stâng şi arată spre El, cu mână dreaptă. Pruncul Iisus ţine în mână un sul de hârtie, simbolizând Evanghelia. Această icoană reliefează în chip special Dumnezeirea Pruncului. Veşmântul lui Iisus este auriu, semn al divinităţii. Maica Domnului se simte învăţată şi ocrotită de Fiul pe care-L poartă în braţe, aşa cum sfinţii ierarhi ţin Sfânta Scriptură. Chiar şi mâna dreaptă imită gestul de binecuvântare. Dacă Odighitria arată calea care este Hristos (Ioan 14, 6), ea se prezintă şi ca un simbol al Bisericii care-i călăuzeşte pe creştini, prin veacuri, spre capul ei, care este Hristos Mântuitorul. Sursă Doxologia.ro. La finalul acestei Liturghii Arhierești, copiii din parohie îndrumați de părintele Rațiu au cântat, spre încântarea celor prezenți, două pricesne, după care Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț a rânduit ca în acestă zi preacucernicul părinte Rațiu Raul George să fie ridicat la rangul de Iconom stravrofor (,,Iconom stavrofor este un rang onorific bisericesc care se conferă preoților cu o activitate pastorală excepțională”).

De asemenea, Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a acordat Ordinul ”Sfinții Martiri Năsăudeni” („apărători și mărturisitori ai credinței”.) d-lui primar Dorin Nicolae Lojigan. Gramată Mitropolitană a fost conferită d-nului Mihai Mircea Chifor precum și Sfânta Scriptură cartea de căpătâi a creștinului. De asemenea, alți binefăcători ai acestei biserici au primit diplome de aleasă cinstire, d-nul Constantin Oprea, cântărețul și dirijorul corului bisericii, diplomă de aleasă cinstire au mai primit d-nul Moldovan Petrică, d-na Dorina Dâmbean, președinta Comitetului de Femei, consilierului parohiei d-nul Mărginean Vasile și Adina Șoș. La finalul acestei manifestări religioase, Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei alături de un sobor de preoți au sfințit o încăpere a bisericii care a primit destinația Centrul Multifuncțional pentru Copii.

Rațiu Raul George, preot paroh la Bisrica Sfântul Ilie Prorocul din Câmpia Turzii:
„-Slavă lui Dumnezeu pentru ziua de astăzi, o zi deosebită în mijlocul parohiei noastre la sărbătoarea jubileului de 25 de ani de la înfințare, Azi l-am întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhirească. Momentul a fost întregit prin aducerea în biserică a Icoanei Maicii Domnului –Îndrumătoare pentru a rămâne aicispre folosul bisericii noastre și totodată cel de-al treilea motiv al sărbătorii noastre este sfințirea noului Centru Multifuncțional Mare Mucenic ”Gheorghe” pe care îl avem la subsolul bisericii noastre și care deservește toate activitățiile cu tinerii și copiii parohiei noastre dar și câteva asociții din oraș care se ocupă cu persoane cu dizabilități. Mulțumim tuturor celor care au fost astăzi aproape de noi pracucerince părinte protopop Alexandru Rus, preoților musafiri și invitați din oraș dar și bunilor noștri credincioși care ne sunt alături la această frumoasă sărbătoare a comunității noastre. Doamne ajută tuturor.”

Rus Alexandru, părinte protopop la Protopopiatul Ortodox Turda-Câmpia Turzii:
-În această duminică Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia ortodoxă Câmpia Turzii cinci, parohie care anul acesta împlinește 25 de ani de la înfințare. Acum fost sfințită și Icoana Maicii Domnului – ”Îndrumătoarea” așezată în biserică spre bucuria și mântuirea credincioșilor. Și tot în această zi s-a sfințit și Centrul Multifuncțional pentru Tineret Sfântul Mucenic ”Gheorghe” centru care va servi pentru întâlnirea și catehizarea tinerilor din parohie. Pentru activitatea desfășurată în parohie dar și la nivelul protopopiatului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei la ridicat pe preacucernicul părinte Rațiu Raul George la rangul Icoom stravofor.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS