Social

A murit ultimul veteran de război din Câmpia Turzii

 Ion Luțoiu, în vârstă de 98 de ani, ultimul veteran de război din Câmpia Turzii a decedat. Acesta a fost numit „CETĂȚEAN DE ONOARE” al Municipiului Câmpia Turzii, în 2018, printr-un proiect inițiat de primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, care și-a motivat demersul ca fiind un act firesc.
„Faptul că România sărbătorește în acest an (n.r. 2018) 100 de ani de la Marea Unire, acest demers de a conferititlul de cetățean de onoare al municipiului, este un act firesc care se va consemna în istoria localității cu scopul de a arăta generațiilor viitoare care au fost reperele și valorile morale de consolidare ale țării noastre, ale localității, precum și de apreciere a celor care au luptat pentru libertate, independență și fac parte din comunitatea locală: Propun acordarea titlului de cetățean de onoare domnului Ioan LUTOIU, singurul veteran de război rămas în viață din municipiul nostru”, a mai arătat Dorin Lojigan, primarul din Câmpia Turzii.
Datorită sănătății precare a ultimului veteran de război din Câmpia Turzii acesta nu a putut fi prezent la ceremonia de primire a titlului de „CETĂȚEAN DE ONOARE” în fața Consiliului Local, diploma fiind primită de fiica lui Ion Lutoiu, care a explicat povestea impresionantă a tatălui ei:


“Mă numesc Mitrea Maria, sunt fiica lui Lutoiu Ion, locuiesc în Turda, str. Zorilor, nr. 16 și mă ocup de îngrijirea tatălui meu doar ca suport moral pentru că am și eu o vârstă destul de înaintată. De întreținerea noastră se ocupă fiul meu Mitrea Marian – care este persoana care îl are în întreținere pe tatăl meu. Tatăl meu are 97 de ani, este bolnav de bătrânețe, acum este la pat și nu mai vorbește. Din ce îmi mai amintesc, din poveștile care ni le-a spus, știu că tatăl meu a fost tâmplar de meserie, a făcut școala primară și gimnazială în Gorj. S-a născut în comuna Cărpiniș, Jud. Gorj, în 15 mai 1921, apoi a făcut școala de ucenici de tâmplărie la București. A lucrat la Stația CFR Gorj ca tâmplar, apoi în București. În 1936 a
întâlnit-o pe mama mea în București.
Ea este din Chețani, s-au iubit și s-au căsătorit. A fost încorporat în anul 1942 și dus în Siberia, a luptat în cel de al II-lea Război Mondial.
Acolo a fost împușcat în braț, a stat în spitalele militare din Siberia până s-a vindecat. S-a întors din război în București, unde a lucrat tot ca tâmplar.
A avut 4 copii: Lutoiu Ioan, 73 de ani, căsătorit, în prezent locuiește în Călărași, Lutoiu Lucia – decedată în anul 1990, Lutoiu Constantin – decedat în anul 1998, eu
Mitrea Maria, 65 de ani, văduvă, în prezent locuiesc în Turda.
Fiul meu: Mitrea Marian este cel care îi oferă sprijin şi ajutor în activităţile gospodăreşti (procurarea hranei, menaj, plata facturilor de întreţinere), suprave-gherea stării de sănătate (transport la medic, administrarea medicamentelor, acordarea de ajutor în caz de nevoie).
Imobilul din Câmpia Turzii, Piața Unirii, nr. 14, a fost dobândit de familia Lutoiu, cu titlu de moștenire. A fost un meseriaș bun și foarte apreciat”, a explicat Mitrea Maria, fiica lui Ion Lutoiu, ultimul veteran de război din Câmpia Turzii.

Dumnezeul să-l odihnească în pace.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.