Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, prof. dr. Claudia Gherman, atrage atenția că o bună parte a personalului din sectoarele tehnice se apropie de vârsta de pensionare și nu există interes pentru tineri de a le prelua munca, ceea ce ar putea genera o criză la nivel de spital.
Criza de personal din sistemul sanitar se acutizează, atrage atenția conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, cel mai mare spital din Nord-Vestul Transilvaniei. Situația este încă sub control la SCJU Cluj, însă managerul clinicii spune că statisticile sunt ca un semnal de alarmă, deoarece angajații din sectoarele tehnice, personalul TESA, se încadrează în categoriile de vârstă 45-55 și 55-65, ceea ce înseamnă că în lipsa unei strategii spitalul poate ajunge chiar în situația de a închide secții.
„Decadele de vârstă care sunt preponderente în spitalul nostru, 45-55 urmat de 55-65. Este semnalul de alarmă care nu este specific spitalului nostru, poate că noi l-am descoperit și nu știm ce vom face. Este o tendință de îmbătrânire a angajaților noștri. Pe măsură ce se vor pensiona, nu atât din secțiile clinice, dar din sectoarele tehnice, personal TESA, foarte greu vom reuși să-i înlocuim pentru că adresabilitatea la 25-35 este destul de mică.
Există un mediu mult mai atractiv probabil în alte părți. Acest lucru probabil ar trebui transmis și văzut o politică din timp ca să nu ajungem într-o criză acută de personal pentru că atunci vom fi nevoiți să închidem saloane. În momentul în care nu avem personal suficient pe o secție, într-o reanimare, într-un bloc operator, se închid saloane și nu se mai internează pacienți”, a afirmat prof. dr. Claudia Gherman, marți, într-o conferință de presă.
„Observăm o tendință de îmbătrânire a angajaților. Asta pentru că mediul este mult mai atractiv în alte părți. Dacă nu schimbăm lucrurile, vom ajunge la o criză acută de personal. (…) Trebuie să devenim un mediu atractiv pentru că nimeni nu vine să se angajeze în spitalul nostru decât de bună voie. (…) Ne interesează că nu mai avem electricieni, pentru că atunci nu vor mai funcționa aparatele de anestezie și sunt multe alte mecanisme ținând cont că suntem o instituție cu buget limitat, nu ne permitem să externalizăm orice costuri, orice servicii”, a adăugat Gherman.
Managerul a vorbit și de lipsa de personal medical calificat.„Avem nevoie și de personal medical calificat. Acolo diferența o face faptul că nu acceptăm și nu ne asumăm riscul. Dacă organizăm un concurs de asistente medicale – să zicem – și nu ia nota de trecere, nu trece, pentru că nu poți să înveți într-o secție de reanimare la patul bolnavului, trebuie să fi bine pregătit
Managerul SCJU Cluj-Napoca spune că există o preocupare la nivel de spital în ceea ce privește resursa umană, însă un motiv pentru numărul mic de angajări ar fi restricțiile legislative care au suspendat organizarea concursurilor.„Au fost sesiuni nenumărate de concursuri, în pofida vicisitudinilor care au existat. Și nu mă refer în special la pandemie. În pandemie dacă angajările au fost ceva mai facile, nu se organizau concursuri atunci, ne-am bucurat că am scăpat de acest sistem aleator de recrutare a resursei umane și au venit două ordonanțe mari, late, și extrem de restrictive pentru angajări și practic 2022, 2023, au fost ordonanțele în care am fost limitați în a face angajări”, a spus prof. dr. Claudia Gherman.
Conform managerului, în anul 2023 spitalul a angajat 460 de persoane, cu peste 100 mai puține față de anii anteriori – 2022 și 2021.