<
Actualitate

Tradiții de Sâmedru (Sf. Dumitru)

În ajun de Sâmedru (Sfântul Dumitru), în satul românesc, feciorii aprindeau focuri ritualice pe dealuri, la răspântii de hotare și la margini de ape. Era un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic și la care participa întreaga suflare a satului.

Femeile aduceau ofrande de pâine, colaci și fructe, pe care le dăruiau copiilor, fetelor și flăcăilor. Peste foc săreau fetele și feciorii, pentru a fi purificați și feriți tot anul de boli și rele. Prin acest gest colectiv, inițiatic, tinerii se pregăteau și pentru trecerea spre o altă formă existențială, aceea a căsătoriei, a întemeierii unei familii. Aici, la lumina focului, sătenii se ospătau, apoi se prindeau în „jocul de Sâmedru”, care invoca norocul și prosperitatea noilor familii care urmau să se întemeieze de câșlegi.

La plecare, luau tăciuni aprinși pentru a-i arunca pe hotare și livezi, pentru rod bogat, după cum aflăm din volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania – Sărbători, credințe, rituri, mituri”, autor etnolog Maria Bocșe (apărut în anul 2007, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj).

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS