<
Actualitate

Tribunalul Cluj obligă 11 politicieni din Câmpia Turzii să plătească un prejudiciu de aproape 800 de milioane lei vechi

Tribunalul Cluj a admis apelul declarat de Municipiul Câmpia Turzii, prin Primar Dorin Lojigan, și a decis ca 11 foști (și actuali) consilieri locali să plătească suma de 78.657 lei, prejudiciu creat bugetului local.

Jocurile politice creează urme chiar și la ani distanță de la producerea lor. Politica de gară mică din Câmpia Turzii nu face nici ea excepție. Important este ca dreptatea să prevaleze iar toi cei implicați, dar și urmașii lor, să învețe ceva pentru ca abuzurile să nu se mai repete.

Un caz foarte interesant a fost războiul purtat de șeful PSD Câmpia Turzii, Petre Pop, și Avram Gal, a cărui apartenență politică de la momentul 2014 este foarte greu de stabilit (glumim, era membru al Partidului Conservator, dar am vrut doar să subliniem că veșnicul candidat de primar a fost membru al majorității partidelor cu filiale la Câmpia Turzii, de-a lungul ultimilor două zeci de ani, mai puțin, UDMR) și Dorin Lojigan. Dacă în 2012 au câștigat alegerile ca aliați și prieteni, după ajungerea la putere, relația dintre Dorin Lojigan și Petre Pop s-a răcit pe la jumătatea mandatului, când lui Petre Pop îi susura prea dulce la ureche Avram Gal, aflat permanent în vânătoare de funcții politice. Astfel că, în august 2014, Dorin Lojigan a fost schimbat din funcția de viceprimar printr-un puci politic ce s-a dovedit ilegal, dovadă că instanța l-a obligat pe primarul de atunci, pesedistul Radu Hanga, să-l reprimească pe liberalul Lojigan de-a dreapta sa, în fruntea orașului din decembrie 2015.

Ei bine, Dorin Lojigan, ajuns la primărie 7 luni mai târziu în poziția de primar a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă predecesorul său, Radu Hanga, aflat din păcate sub influența politică a șefului său de partid, Petre Pop. A dat în judecată consilierii locali care l-au demis din funcția de viceprimar, poate pentru a le da acestora o lecție, poate pentru a se răzbuna, poate pentru a-i face pe viitorii consilier să nu mai facă greșeala acelora sau, poate, a făcut-o pentru că așa este normal și corect, ca politicienii șă plătească pentru deciziile lor, nu contribuabilii, care au plătit pentru un an și patru luni doi viceprimari locali. Dacă ar plăti și judecătorii și procurorii pentru faptele lor, altfel ar arăta țara asta.

Dacă în primă instanță, Judecătoria Turda nici nu a vrut să audă de acțiunea Municipiului Câmpia Turzii, prin primarul Dorin Lojigan, altfel au stat lucrurile la Tribunalul Cluj. De fapt, cu totul altfel, pentru că judecătorii de acolo au schimbat total sentința turdenilor. Iată ce a decis, chiar azi, instanța de la Curtea de Apel, soluția pe scurt: „Admite apelul declarat de apelantul Municipiul Campia Turzii impotriva Sentintei civile nr. 8/04.01.2019 pronuntata de Judecatoria Turda in dosar nr. 1683/328/2018, pe care o schimba in tot si in consecinta: Admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamantul Municipiul Campia Turzii in contradictoriu cu paratii Salajan Alin Valentin, Tot Vasile Simion, Rece Gheorghe, Giurgiu Ilie, Deak Francisc, Bene Andrei, Popescu Florin, Gal Samoila, Csutak Ludovic, Uiorean Monica, Gal Avram Marius. Obliga paratii in solidar sa plateasca reclamantului suma de 78.657 lei. Cu drept de recurs in 30 zile de la comunicare. Recursul si motivele de recurs se depun la Tribunalul Cluj. Pronuntata in sedinta publica din 18.10.2019. Document: Hotarâre  1619/2019  18.10.2019”.

 

Desigur că hotărârea instanței nu este definitivă, cei implicați putând face recurs în 30 de zile de la data când le va fi comunicată încheierea de ședință. Astfel că lupta în instanță va continua.

Iată mesajul primarului liberal Dorin Lojigan, la apariția deciziei Tribunalului Cluj: „Trăim într-o tara liberala, trăim vremurile pe care le meritam fiecare. Cand disperații din PSD se credeau pe cai mari, s-a dovedit ca ei călăreau niște ponei pe care, în aroganta lor și în dorința lor de putere, nu știau ca un patruped orb nu știe încotro se îndreaptă.
A venit timpul sa spunem tuturor ca frauda nu este un mod de viata, ca minciuna are cele mai scurte picioare și ca noi, cei care vrem sa respectam legea nu putem fi dați la o parte sub nicio forma.
Noi vrem ceea ce vrea fiecare, noi vrem sa punem umărul la treaba.
Cei care vor sa se alăture sunt bineveniți.
Pentru ca eu sunt pentru Câmpia Turzii, pentru ca noi avem dreptate, pentru ca noi vrem mai mult și mai bun pentru fiecare dintre noi”,
 spune Dorin Lojigan.

(Ionel Ignat)

Istoricul acestui puci politic de gară mică, regizat de un om politic și mai mic

După mai multe încercări eșuate, PSD și PC au reușit să-i convingă pe consilierii UDMR să vină alături de ei și consilierii PP DD pentru a vota schimbarea viceprimarului Dorin Lojigan (PNL), în cadrul ședinței ordinare din 21 august 2014, primul punct de pe ordinea de zi a fost cel legat de propunerea unui număr de șapte consilieri din trei partide politice de a fi schimbat viceprimarul.

Înainte de dezbaterea acestui punct sensibil, liderul grupului PD-L, Cristian Haiduc a anunțat că membri Alianței Creștin Liberale vor părăsi sale de ședință, refuzând să participe la punctele de pe ordinea de zi.

După plecarea celor cinci democrați și trei liberali, cei 11 consilieri rămași (patru PSD, trei PC doi PPDD și doi UDMR) au ales doi membri provizorii pentru comisia de numărare a voturilor. Prin vot secret au fost aleși Giurgiu Ilie (PC) și Deak Francisc (PP DD), iar apoi Bene Andrei a fost ales secretar provizoriu al acestei comisii iar Florin Popescu președinte provizoriu. S-a trecut la votul pentru schimbarea viceprimarului, înregistrându-se 11 voturi ”pentru”, astfel că funcția de viceprimar a devenit vacantă.

Următorul punct de pe ordinea de zi a fost alegerea unui nou viceprimar, funcție pentru care s-a făcut o singură propunere: Avram Gal (PC). În urma votului secret Avram Gal a obținut 11 voturi ”pentru” din tot atâtea posibile, ca urmare a absenței celor din Alianța Creștin Liberală. Acesta a depus jurământul devenind al doilea viceprimar din actuala legislatură.

Liberalii din Câmpia Turzii au luat poziție în mod public față de schimbarea din funcție a viceprimarului Dorin Lojigan și alegerea noului viceprimar. Aceștia au organizat o conferință de presă pentru a comenta cele două evenimente legate între ele în mod intrinsec.

Chiar Dorin Lojigan, președinte al PNL Câmpia Turzii a fost cel care a exprimat poziția partidului vizavi de schimbările de la nivelul primăriei.

El susține că a studiat cu foarte mare atenție acțiunile îndreptate în instanța de contencios administrativ de prefectul clujean împotriva hotărârilor Consiliului local Turda prin care viceprimarul Lucian Nemeș a fost schimbat din funcție cu Lucian Varo și respectiv împotriva Consiliului județean Cluj, de schimbare a vicepreședintelui Ioan Oleleu și alegerea lui Mihai Seplecan.

Dorin Lojigan a declarat presei: ”Dacă domnul prefect Gheorghe Ioan Vușcan nu judecă cu două unități de măsură diferite ceea ce s-a întâmplat la Turda, respectiv Cluj, pe de o parte, și ce s-a întâmplat la Câmpia Turzii, înseamnă că la această oră domnia sa trebuia să atace în contencios administrativ cele două hotărâri de consiliu”, a arătat Dorin Lojigan. Acesta a mai arătat că există mai multe încălcări ale legislației în cele două hotărâri ale Consiliului local Câmpia Turzii printre care faptul că actualul viceprimar Avram Gal avea interes personal patrimonial în a se vota ca viceprimar, în plus a mai votat și Samoilă Gal, rudă de gradul III cu Avram Gal. Lojigan a mai spus că nu putea fi ales noul viceprimar decât după comunicarea hotărârii de schimbare din funcția a sa, moment care a avut loc doar marți, 26 august, în timp ce Avram Gal a fost ales viceprimar în cadrul aceleiași ședințe de Consiliu local, din 21 august 2014.

Dorin Lojigan a atacat în instanță revocarea sa și a câștigat

În ziua imediat următoare după ce instanța de judecată a decis că revocarea sa din funcția de viceprimar nu a fost legală, Dorin Lojigan, a organizat o conferință de presă la sediul Partidului național liberal (PNL) din Câmpia Turzii. Au participat, alături de fostul viitor viceprimar consilieri locali din cadrul partidului. Tema principală a întâlnirii cu presa s-a dovedit a fi chiar anunțul făcut de Dorin Lojigan că instanţa s-a pronunţat definitiv în favoarea sa în procesul pe care l-a intentat municipiului Câmpia Turzii.

În cadrul conferinței de presă, co-preşedintele PNL a dorit să aducă anumite clarificări cu privire la procesul care s-a încheiat : „S-a anulat hotărârea Consiliului local prin care am fost revocat din funcţie dispunându-se reintegrarea pe funcţia de viceprimar. A fost, deasemenea, şi hotărârea de Consiliu local prin care domnul Gal a fost ales în funcţia de viceprimar precum şi hotărârea de Consiliu local de respingere a cererii mele de reexaminare formulată în faţa Consiliului local.”

Avocat de meserie, Lojigan nu a rezistat tentației de a explica, pe îndelete, care au fost motivele invocate în timpul procesului de care şi instanţa a ţinut cont când a luat decizia de a-l repune pe Dorin Lojigan în funcţia de viceprimar: “Motivele pe care le-am invocat în cererea de chemare în judecată, vreau să vă spun că am invocat nouă motive de nelegalitate a celor două hotărâri, șapte sunt mai importante, vis a vis de schimbarea mea din funcţie. Vreau să vă spun că toate cele nouă motive de nelegalitate au fost admise de instanţa de fond şi confirmate de Curtea de Apel prin respingerea recursului”, a spus Lojigan continuând apoi cu enumerarea fiecărui punct susținut în instanță.

Considerându-le importante pentru experiența publică, pentru a nu se mai ajunge în astfel de situații ca o comunitate să plătească doi oameni pe aceeași funcție publică, o să redăm aici cele prezentate de Dorin Lojigan, deși le-am mai prezentat, pe larg, într-un alt material publicat de noi, când Dorin Lojigan câștigase procesul la instanța de fond, și chiar dacă pasajul este cam lung:

„În primul rând am solicitat să se constate faptul că în şedinţa de Consiliu local din 21 august 2014, şedinţa prin care am fost schimbat din funcţie, nu a fost aprobată ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local ci a fost aprobată doar o suplimentare a ordinii de zi, aspect care rezultă şi din înregistrarea video a acelei şedinţe şi pe care instanţa l-a reţinut ca motiv de anulare a hotărârii. După aceea, am solicitat să se constate că, anexat proiectului de hotărâre nu exista raportul comisiei de specialitate, raport obligatoriu prevăzut de Legea 215. Am mai solicitat să se constate faptul că domnul Gal avea un interes personal în aprobarea acestei hotărâri de Consiliu local de schimbare a viceprimarului Dorin Lojigan, aspect reţinut în mod corect de către instanţă în sensul că domnul Gal şi-a exprimat de nenumărate ori dorinţa de a ajunge viceprimar. (…)

Am mai solicitat să se constate interesul patrimonial al domnului consilier Gal de a ajunge viceprimar, în sensul că obţinea ca şi consilier local o indemnizaţie de aprox 500 lei, în timp ce, ca viceprimar, avea o indemnizaţie de 3000 lei, aspect pe care instanţa l-a reţinut, aşa cum a reţinut şi faptul că domnul consilier Gal Samoilă a votat acea hotărâre, tot datorită acestui interes afin în grad prohibit de lege.

Am mai cerut să se constate că potrivit prevederii legii 215, hotărârile care au caracter individual intră în vigoare şi produc efecte de la data comunicării hotărârii petentului, în cazul meu, în 3 zile, ori la acea şedinţă din 21 august s-a şi ales un alt viceprimar fără ca mie să-mi fie comunicată acea hotărâre. Şi sub acest aspect instanţa a hotărât că există un motiv de nelegalitate.

Am mai solicitat, de asemenea, să se constate că potrivit prevederii legii 215, orice hotărâre de consiliu local este supusă controlului de legalitate a prefectului, control de legalitate care nu a existat la momentul alegerii noului viceprimar, s-a emis doar în data de 6 iulie 2015, deci la o lună după ce instanţa se pronunţase pe fond deja şi admisese cererea mea, în timp ce prefectul a emis o adresă intrată la primărie în 6 iulie, care a constatat că cele două hotărâri sunt legale şi valide, dar instanţa a constatat că şi sub acest aspect hotărârile sunt nelegale.

Un ultim aspect deosebit de important pe care am solicitat ca instanţa să-l constate este faptul că componenţa comisiei de validare a Consilului local nu a fost legal consituită aşa cum la începutul mandatului 2012-2016 , Consiliul local a emis o hotărâre prin care acesta stabileşte care este componenţa comisiei de validare. S-a stabilit la acel moment un număr de cinci persoane: Ghemeş Sabin, Popescu Florin, Bene Andrei, Spătaru Adrian Petrică şi Varga Nicolae Mircea, cu precizarea că s-a aprobat această comisie pentru mandatul 2012-2016, iar la articolul 2 se menţionează comisia de validare pe întreaga durată a mandatului 2012-2016. Ca urmare a demisiilor domnilor consilieri Varga şi Spătaru, în locul lor au intrat domnii Gal Avram şi Varodi. La momentul în care în 21 august au părăsit şedinţa cei trei consilieri locali PNL, au rămas doar doi membri în comisia de vot, respectiv Bene şi Gal Avram, şi ad-hoc s-au stabilit trei membri supleanţi, ori Consiliul local, la acel moment, trebuia să emită o hotărâre prin care se suplimentează, pentru că un act normativ de Consiliu local nu poate fi modificat decât printr-un act similar. Instanţa a stabilit şi sub acest aspect că componenţa comisiei de validare a fost ilegală”.

Pentru o perioadă de 16 luni, cetățenii din Câmpia Turzii au plătit doi viceprimari!

După câștigarea definitivă a procesului de către Dorin Lojigan, în care instanța a stabilit că schimbarea sa din funcție s-a făcut ilegal, iar Dorin Lojigan a fost repus în funcția de viceprimar, înaintea alegerilor locale din 2016, iar administrația locală a fost obligată să-i plătească suma de 78.657 lei, daune produse pe perioada în care a fost înlocuit din funcție, ilegal.

Ulterior, în urma unui control al Curții de Conturi, s-a stabilit că această sumă trebuie recuperată de la cei responsabili. Administrația locală le-a trimis adrese consilierilor care au participat la schimbarea ilegală a lui Dorin Lojigan, însă aceștia au refuzat să plătească banii. În aceste condiții, Municipiul Câmpia Turzii, prin primarul Dorin Lojigan, i-a acționat în instanță, cu solicitarea de a fi obligați să plătească această sumă, respectiv să acopere ”gaura” din bugetul local.

Redăm mai jos decizia instanței:

 

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS