AMoS – Alianța pentru Mobilitate Socială: Când v-am spus că o să facem zona Turzii cea mai performantă oază civică a României, unii dintre voi ne-ați zâmbit politicos și ne-ați urat mult succes…
Poate ne-ați înțeles greșit, crezând că ne asumăm, la nivel general, să facem lucruri faine, dar noi am înțeles greutatea afirmației făcute mai devreme, care implica aroganța că mica noastră urbă chiar poate să depășească toate reședințele de județ din România.
Poate ne-ați înțeles impertinența, dar v-ați gândit să o iertați, ea fiind specifică vârstei: “Sunt tineri și deci nesăbuiți.”
Poate, pentru o secundă, chiar ne-ați crezut. Ne vine greu să credem că mai mult de o secundă, pentru că nici noi nu ne-am crezut mai mult de o secundă.
O SECUNDĂ A FOST DE AJUNS.
Lucrătorul de Tineret al anului?
Turdeanca Anamaria Botezan. Stai! Am spus Lucrătorul de Tineret al anului? TÂNĂRUL ANULUI 2024 – votată ca atare de o țară întreagă (dublu premiată, deci).
Cel mai bun proiect cultural de tineret din România?
Scrisori pentru Mine – Locul 1 național, derulat în zona Turzii, pentru a utiliza stilul epistolar ca unealtă de dezvoltare personală în rândul fetelor de liceu.
Cel mai bun proiect de dezvoltare durabilă de tineret din România?
Laboratorul Ecologic Arieș, derulat în Turda și Mihai Viteazul, dotând în mod remarcabil 3 unități de învățământ nu doar cu echipamente performante, dar și cu o generație de copii îndrăgostiți de mediu. Al doilea an la rând în care acest premiu se întoarce la Turda. Poate îl păstrăm de tot.
Cel mai bun proiect la categoria Antreprenoriat și Inovație din România?
LightLab, unde am dezvoltat un KIT care le permite copiilor de gimnaziu să programeze jocuri de lumini, de asemenea derulat în Turda.
Cel mai bun proiect din România pentru încurajarea sănătății în rândul tinerilor?
EcoSavanții – iarăși se afirmă Turda și Mihai Viteazul pentru modul deosebit în care au combinat cercetarea, științele mediului și înțelegerea efectelor ecosistemului asupra organismului uman.
Cel mai bun proiect debutant de tineret din România?
Connect, una dintre intervențiile noastre clasice de a combate bullyingul în rândul copiilor, folosind jocuri, mascote, desen și educație non-formală. Da, Turda din nou.
Am câștigat în total 14 premii la această gală. Nici măcar nu este cazul în această postare să le înșirăm pe toate, am rezumat destule, menționând locurile 1. Trebuie, însă, să înțelegeți greutatea acestor cifre. Venim acasă cu 12 din cele 29 de premii disponibile pentru proiecte, însemnând 40% din TOATE premiile acordate național pentru proiecte la Gala Tineretului din România. 40% din premii revin pentru o zonă care, demografic, nu are nici măcar 0.5% din populația țării.
Din nou, oare… oare… punct ochit, punct lovit? Da, așa pare!
Felicitări, Turda. Felicitări întregii zone Arieș: Câmpia Turzii, Viișoara, Săndulești, Mihai Viteazul și celorlalte comune! Este 20 octombrie 2024. Cel puțin, la nivel de tineret, începând de astăzi, ești cea mai performantă zonă civică din întreaga Românie.
Să ne iertați, vă rugăm, impertinența, excesul sau aroganța. Ea este născută din șoc și am ales totuși să îi dăm frâu liber din devotament, dragoste și datorie. Față de cine? Față de voi, dragii noștri eroi, din școli, instituții publice, companii, ONG-uri; față de voi, stimați profesori, părinți, voluntari, funcționari publici, antreprenori și beneficiari. Succesul acesta nu este al conducerii organizației, al vreunei instituții specifice dintre parteneri, al niciunui om pe care să îl putem identifica nominal. AMoS sunteți voi, și sincere felicitări că ați scris pentru zona voastră istorie!
La mai mult! Ne vedem în curând, în persoană, să ne celebrăm.
P.S. Facem noi cinste, pentru că voi deja ne faceți cinste!