Actualitate

Tureniul, comuna clujeană cu cele mai bune drumuri din județ

 Cum a ajuns primăria la performanța de a avea 85% din drumuri asfaltate ultramodern. Comuna Tureni, situată la jumatatea distanței dintre Cluj-Napoca si Turda, se poate lăuda cu unele dintre cele mai bune drumuri din judet, fiind cunoscut faptul că primarul, doamna Elena Daniela Mănăila, si-a propus ca, în curând, să nu existe un drum în localitate care să nu fie încadrate la cele mai înalte standarde de calitate.
Cu peste 85 de procente din totalitatea drumurilor asfaltate modern si de calitate, Tureniul este un model de urmat pentru multe localități din judet si nu numai, procentul fiind foarte ridicat chiar și in comparație cu media europeană. Intr-o emisiune televizată, la postul ”Turda TV”, primarul comunei Tureni a explicat cum s-a ajuns la această performanță si care este motivul pentru care insistă, de fiecare dată, ca firmele cărora le repartizează contracte publice pentru modernizarea si asfaltarea drumurilor din localitate să indeplinească cele mai inalte standarde de calitate si profesionalism.
Foarte multe drumuri din comuna, asfaltate. Bordurile si marcajele au fost refăcute. Invitata la emisiunea mai sus mentionata, primarul Elena Daniela Mănăila a declarat că in comuna Tureni există, în prezent, un total de 48 de km de drumuri si străzi, dintre care undeva la 37 de km sunt asfaltati deja. Potrivit acesteia, in cursul lunii iulie, la Tureni a avut loc recepția mai multor drumuri din comună, in prezența reprezentantilor statului.
Dintre cei 8 km de drumuri recent dati in folosință si realizați pe baza fondurilor europene, 2 km se află in satul Micesti, iar restul, de 6 km, sunt in satul Tureni. Poate nu este intâmplator faptul că Tureniul este una dintre comunele cu cea mai bună infrastructură din judet, având in vedere faptul că primarul, Elena Daniela Mănăila, este de profesie inginer constructor. In viziunea acesteia, calitatea executiei si a produsului finit este una mare, primarul arătându-se mulțumită de constructorul general.
”Avand in vedere trecutul meu in ceea ce privesc drumurile, considerând poziția pe care am ocupat-o in cadrul Directiei Generale Drumuri Turda, am pus intotdeauna accentul pe calitatea drumurilor din comună. Din acest motiv, la momentul actual, undeva la 80-85% din drumurile din comuna sunt asfaltate. Astfel, toate drumurile principale din Tureni sunt asfaltate, toate străzile, existând doar câteva străduțe lăturalnice pe sate, insă nu in Tureni, care nu sunt asfaltate, insa foarte putine. Spre exemplu, in Comsesti mai avem de asfaltat aproximativ 800 de metri de drum, in Micesti undeva la 4 km, iar in Ceanu Mic undeva la 1,2 km, insa eu sper ca in vara anului viitor si aceste drumuri vor fi asfaltate. Un lucru de asemenea de remarcat este faptul ca, in comuna Tureni, nu exista casă care sa nu aiba șanț si podet betonat, lucru remarcabil. ”Este normal că dacă eu am lucrat peste 17 ani in domeniu sa fie drumuri bune in Tureni, comuna pe care o conduc. Mi se pare normal ca in anul 2019 să se poată conduce in sigurantă si comfort”, a arătat primarul Elena Daniela Mănăilă in cadrul aceleiași emisiuni. Cu toate acestea, si comuna Tureni are de suferit la capitolul infrastructura, insa doar in ceea ce priveste drumul national care face legătura dintre Cluj-Napoca si Turda. Astfel, in zona respectivă, atunci când plouă, se formează un lac de acumulare, care face tranzitarea zonei deosebit de anevoioasă pentru soferi.Problema a fost sesizată de către Primaria Tureni, insă nu aceasta este institutia care este indreptățita să ia măsuri si să o rezolve, fiind de competența celor de la drumuri nationale. Experienta primarului in ceea ce privesc drumurile publice si a construcțiilor, in general, dă batai de cap firmelor de construcții care vor să câștige licitatiile la operele publice din comună, Elena Daniela Mănăila impunând standarde inalte de calitate si de durabilitate a lucrărilor. Un exemplu elocvent in acest sens este dat de faptul că exista două lucrări, la care au fost urcate pe SEAP de doua ori licitatiile, o sala de educatie fizică de școală si mansardarea generală a școlii, insă la care nu s-au inscris până acum niciun constructor. ”Cred că a ajuns de notorietate faptul că, la Tureni, trebuiesc făcute lucrari de calitate”, a declarat primarul comunei, Elena Daniela Mănăilă.
*
1 comentariu

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS