Actualitate

Video. Portret de artist cu Alida Nagy

Seria interviurilor cu artiştii locali continuă, săptămâna aceasta am avut plăcerea de a o avea ca invitată pe Alida Nagy care, după cum ea ne-a spus, este dependentă de pictură.
Pictura este cea care o face fericită, de foarte mult timp, dar nu a fost pictor declarat până nu a trecut pragul de 50 de ani, care este vârsta perfectă pentru bilanțuri, mai puțin perfectă pentru altceva.


Iar atunci, la 50 de ani, Alida şi-a dat seama că nu este destulă poezie în viața sa, iar din acel moment a avut o schimbare de look, s-a vopsit blondă şi a început să expună.
Ca să nu mai fie numită supermodestă sau egoistă într-un fel sau altul a intrat în Asociația Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii, a început să expună, bineînțeles fiind mai inerțială, a fost invitată să o facă, iar apoi, peste trei ani a fost invitată să intre în Filarmonia Turda.


Într-un fel Alida a început să simtă că trăieşte, pentru sine, nu doar să facă ce se impune, a început să facă ceea ce îi place mai mult şi ceea ce o face fericită.
Alida pictează de foarte mult timp. Din momentul în care primul ei desen care a devenit tablou, a încântat-o aşa de mult încât a vrut să repete experiența. În orice casă intra Alida, când mergea în vizite cu mama sa, primul lucru care îl remarca erau tablourile. Multă vreme Alida a crezut că tablourile sunt doar ca să împodobească casele, iar mai târziu a aflat că nu trebuie să fie doar frumoase, ci și bune, că sunt tablouri pentru expoziții, tablouri pentru colecționari.
Artista a avut acestă pasiune încă de mică, însă nu a fost încurajată sau îndrumată pe calea aceasta, pe calea frumosului, ca să devină pictor de meserie.


Mai târziu Alida a ales să se facă inginer, însă sufletul său tot romantic şi hipersensibil a rămas, iar dacă ar fi ca Alida să o ia de la capăt ar alege, cu orice risc, calea frumosului, calea de a se face pictor.
Aşa se explică şi faptul că până a fost inginer, timp de 26 de ani, nu a simțit nevoia să aibe carte de vizită, dar odată cu prima expoziție personală, a considerat că este un fel de carte de identitate să îşi facă carte de vizită pe care nu a scris “pictor”, dar pe care a pus o paletă cu vopsele.
Alida a luat parte la aproximativ 100 de expoziții colective şi 3 personale, motivul pentru care nu au fost mai multe personale, nu este vorba că nu ar fi lucrări, ci pentru că este uşor timidă şi a ales să picteze, nu a ales cuvântul, pentru a se exprima.
Expozițiile personale le-a avut la Câmpia Turzii şi la Turda, iar cele de grup au fost peste tot prin țară.
Alida este un om al detaliului, probabil un fel de deformație profesională, de la desenul tehnic cu care este familiarizată, datorită meseriei de inginer, este un pictor realist care cochetează şi cu alte curente, dar este un pictor realist căruia îi plac detaliile.
În opinia Alidei,în zona Turda şi Câmpia Turzii oamenii ştiu să aprecieze frumosul, dar mai nou, oamenii preferă o litografie pe care pot să o schimbe odată cu celelalte decoruri din casă, probabil nu mai dau atâtata importanța artei, picturii, decât la nivel contemplativ.


O lucrare tebuie să atingă nervul privitorului, nu neapărat ceva foarte facil, ceva foarte digerabil, sunt oameni care au preferințe mai sofisticate, oameni care preferă o floare, sunt gusturi şi gusturi.
Pe lângă pictura în ulei, Alida lucrează şi acuarelă, acrilic, şi grafică. Grafica este puțin mai grea pentru că se folosește doar alb și negru, dar se pot transmite mesaje foarte bine şi prin grafică.
Artiste îi plac efectele date de o pată de culoare într-un fundal mai estompat,lumina sau umbra, se joacă cu lumina, umbra şi mai ales nuanțe de pământ.
Alida este autodidact, ar fi vrut să facă studii în domeniul picturii, nu îşi spune amator pentru că i se pare nedrept ca după 40 de ani de pictură să spui că eşti amator.
Alidei îi place să se autodepăşească mereu, acest fapt se datorează şi faptului că lucrează mult, pictând aproape zilnic.
Inspirația artistei se bazează pe natură, flori, trecerea timpului, pe case, pe chipurile oamneilor, îi place tot ce este tradițional, este o româncă desăvârşită, îi place portul popular şi tradițiile foarte mult. Îi place autenticul şi nu evită subiectele mai dificile.


Îi plac provocările și pune suflet în tot ceea ce face!
Alida Nagy este un om minunat, cu un talent desăvârșit în materie de pictură! Îi mulțumim pentru interviul acordat publicației ”Ziarul 21”. Mult succes în frumoasa activitate!

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS