Actualitate

Video. Portret de artist cu Marta Deleanu

Seria interviurilor cu artiştii locali continuă la ”Ziarul 21”, săptămâna aceasta am avut-o invitată pe Marta Deleanu.

Marta este originară din Turda, a revenit după mulți ani petrecuți la Bucureşti, unde a stat 30 de ani şi este fericită că s-a întors acasă, oraşul îi place, mai ales împrejurimile, chiar și lacul Tarzan unde merge zilnic. Marta este turdeancă, părinții, bunicii, străbunicii, au fost toți turdeni.

Marta este un artist universal, a terminat grafica la Bucureşti, pictează, dar a scris şi câteva poveşti. Pasiunea lui Marta Deleanu pentru artă este nativă, cu înclinația spre artă, îi plac toate genurile, muzica în mod deosebit, dansul, teatrul, artista iubeşte arta cu toată ființa sa. Prima expoziție a Martei Deleanua fost în cadrul revistei Echinocțiu, acum foarte mulți ani, prin anii 1969-1970.

Despre Marta Deleanu putem să vă dăm câteva detalii: a terminat institutul “Nicole Grigorescu” secția grafică, a lucrat în acest domeniu, a realizat 15 ani grafica revistei “Cuafura” pe vremurile îndepărtate.

Marta Deleanu nu aparține niciuneia dintre asociațiile artiştilor locali, dar face parte din Uniunea Artiştilor Plastici profesionişti, la nivel național. Artista din Turda a expus în multe locuri, atât în țară cât şi în străinătate, în Cluj, Oradea, Bucureşti, Turda, în Ungaria, Austria, Polonia.

Despre publicul turdean, Marta Deleanu este de părere că ar trebui educat în ceea ce priveşte arta, în primul rând şi atras cu cât mai multe evenimente, însă viața este prea trepidantă, oamenii sunt ocupați cu alte lucruri, sunt grăbiți, agitați, nervoşi, vin destul de greu spre artă, vernisajele sunt vizitate de fiecare dată de aceeași artiști.

Ca tehnică de lucru în pictură, artista a lucrat şi în ulei, acrilic, îi place foarte foarte mult acuarela, este pe sufletul Martei. Artista noastră pictează compoziții, peisaje, natură statică, portrete, iar ca sursă de inspirație natura este principala şi orice eveniment care are impact asupra Martei este o sursă de inspirație. Tocmai de aceea un artist trebuie să călătorească, să citească, să asculte muzică, să fie tot timpul în acțiune, asemena cum unui fotogaf sunt ochii prezenți şi deschişi la tot ce îl înconjoară.

În opinia Martei, depinde de şansa fiecăruia dacă se poate trăi doar din artă, unii au mai mult noroc alții mai puțin, depinde de cine îi lansează, este destul de greu să supraviețuieşti doar din artă, este din ce în ce mai greu, dar nu imposibil.

Despre orașul natal, artista ne-a mărturisit că iubeşte oraşul, iubeşte Parcul Central, unde a făcut primii paşi ca pioner la Clubul Copiilor, este foarte legată de Turda, după 30 de ani după ce s-a întors de la Bucureşti, reîntâlnirea cu vechii prieteni a fost una extrem de călduroasă, iar Marta a fost nespus de fericită.

Marta Deleanu a plecat în Bucureşti datorită mirajului, ar fi vrut să facă scenografie dar nu a fost să fie, nu regretă acei ani. Marta s-a încărcat cu spectacole şi cu cei mai buni actori. Marta s-a întors în Turda în anii 2000, iar acuma Marta adoră să meargă la Teatrul turdean, care are o activitate absolut fabuloasă, iar directorul Cătălin Grigoraş, face minuni, mai ales cu acest Festival Internațional de Teatru care este foarte așteptat an de an, cu spectacole interesante, pe placul tuturor.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS