Actualitate

Video. Ziua Europei, sărbătorită la Turda

Joi, 9 mai de la ora 12.00 în fața Catedralei Ortodoxe din Municipiul Turda, au avut loc manifestările reprezentând ceremonialul militar – religios, cu ocazia Zilei Europei, a împlinirii a 74 de ani de la sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial şi a împinirii a 142 de ani de la Proclamarea Independeței de Stat a României de la 1877.
O zi cu semnificații deosebite care ne oferă prilejul de a cinsti fără rezerve memoria celor care au păstrat cu mândrie şi onoare idealurile naționale.
Cristian Octavian Matei, primarul Municipiului Turda, prezent la manifestări, a transmis participanților: “istoria noastră ca popor dar şi ca omenire ne-a lăsat moştenire numeroase momente marcante, care ne-au definit în timp şi ne-au făcut ceea ce suntem astăzi.
Data de 9 mai este o zi cu triplă semnificație, o zi în care avem obligația morală de a ne aminti de aceste momente hotărâtoare şi de cei care au contribuit a înfăptuirea lor.


9 mai 1877 a fost momentul în care a fost câştigată independența României, ziua în care Armata Română a triumfat pe câmpurile de luptă în fața trupelor Otomane. Independența României fiind obținută prin jertfă şi sacrificul a nu mai puțin de 10000 de ostaşi, oameni uniți care au avut un scop suprem pentru care s-au luptat până la moarte şi anume libertatea noastră.
9 mai 1945, cel de al Doilea Război Mondial lua sfârşit, prin capitularea Germaniei Naziste, această mare victorie asupra fascismului din mai 1945, a găsit armata română în prim plan alături de celelate forțe ale coaliței, punându-se astfel capăt celui mai negru episod al istoriei continentului European.
5 ani mai târziu, la 9 mai 1950, a apărut posibilitatea izbucnirii unui nou conflict între națiunile Europei. Era o adevărată amenințare motiv pentru care se dorea şi se impunea o nouă formă de cooperare politică în Europa. Această propunere a venit din partea ministrului francez al afacerilor externe Robert Shumann, declarația lui fiind piatra de temelie a unui amplu proces de construcție a Europei unite, a Uniunii Europene” , a mai spus Cristian Matei, primarul Muncipiului Turda.
La finalul evenimentului, Fanfara Casei de Cultură din Turda a încântat auditoriul cu primul său mini recital de când a fost înființată, iar mai apoi militarii au defilat în fața mulțimii de spectatori adunate în centrul orașului.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS