La ultimele alegeri locale care s-au desfășurat în urmă cu un an (iunie 2016), marea surpriză a numărării voturilor a fost Andrei Suciu. Candidând indepedent, acesta a reușit să-i devanseze pe fostul primar al Turzii, Tudor Ștefănie, pe fostul deputat al Turzii, Mircea Irimie și a fost foarte aproape de actualul primar al Turzii, Cristian Matei, la o diferență de 850 de voturi. Inginer de profesie, Andrei Suciu și-a dat demisia din primăria Turzii în momentul în care și-a anunțat candidatura la funcția de primar, iar oamenii l-au asociat cu precizia și seriozitatea unui inginer, dar și cu munca unui profesionit cu o experiență de peste 10 ani în mediul privat, obținând astfel 3.682 voturi , o mare surpriză venită din partea unui indepedent, susținut de un ONG (T9) și oarecum reprezetând o enigmă pentru majoritatea turdenilor. Pentru a îndepărta această enigmă, Andrei Suciu a fost de acord să ofere un interviu pentru Ziarul 21:
Rep.: Bună ziua și vă mulțumim că ați acceptat să ne oferiți un scurt interviu. Pentru majoritatea turdenilor, încă reprezentați o enigmă, așadar cine este de fapt Andrei Suciu?
A.S.: Bună ziua. M-am născut în Turda pe 24 septembrie 1970, am copilărit în Turda, am facut liceul aici (LMV), apoi am plecat în armată în 89 şi de atunci până în 2014 am fost plecat în marea majoritate a timpului, întorcându-mă acasă doar în concediu. Pentru o scurtă perioadă de timp am muncit și în primăria Turda. Am absolvit facultatea Știința și Ingineria Materialelor din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, şi am și unele specializări obținute în străinătate.
Iar ca și activitate pot reaminti cei 12 ani de experiență într-o companie multinațională ca și specialist în planificarea, aprovizionarea, subcontractarea, fabricarea, instalarea, comisionarea și punerea în folosință a proiectelor complexe.
Proiectele care merită amintite sunt: Fabricarea și instalarea a 13 poduri pietonale, Construirea Podului Plutitor, Lărgirea podului Al Maktoum Bridge de la patru la șase benzi, clienți fiind Road and Transport Authority, Dubai, Construcția podului pietonal ADNEC, Abu-Dhabi.
Rep.: La ultimele alegeri ați produs cea mai mare surpriză devansându-l pe fostul primar, Tudor Șetfănie, pe fostul deputat de Turda, Mircea Irimie, și ați fost foarte aproape de actualul primar al Turzii, Cristian Matei. Cum comentati acel vot ?
A.S.: Da, așa este, au fost 850 de voturi între mine și actualul primar, după analiza voturilor am pierdut acele voturi în 7 secții pe care vă las pe dumneavaoastră să le comentați. Am fost surprins că atâta lume m-a votat, asta arată că ceea ce am spus și în campania electorală că partidele, indiferent de culoarea lor, sunt așa cum sunt, au avut 27 de ani la dispoziție să schimbe fața acestui oraș și, din păcate, nu au reușit.
Rep.: Veți rămâne în conștiința colectivă ca „Cel mai bun primar pe care Turda nu l-a avut niciodată?” sau veți candida și la urmatoarele alegeri?
A.S.:E mult spus “cel mai bun primar”, iar despre intenția la încă o candidatură este prea devreme să pot da un răspuns, sincer încă nu m-am decis.
Rep.: Dacă veți candida, o veți face tot indepedent sau veți intra într-un partid?
A.S.: Nu mi-am facut planuri, sincer, dar din ce se vede partidele care conduc România nu sunt partide, ci sunt grupuri de interese.
Rep.: Apropo de grupurile de interese, în ultima perioadă s-a născut un mare scandal, cel al Grădinii Zoologice de la Turda, aveți sau nu vreo legătură cu neregulile de acolo?
A.S.: Nu există nicio legatură, în 2015 am fost numit într-o comisie de inventariere pentru ceea ce a mai rămas de executat. Am explicat asta în conferința de presă de acum două săptămâni. Nu am avut nimic de-a face cu ceea ce s-a furat acolo. Ultima plată de la grădina Zoologică de la Turda a fost făcută cu 2 ani înainte ca eu să mă angajez în primăria Turda.
Rep.: Faceți parte din Asociația T9, care este scopul acestei asociații?
A.S.: T9, adică Turda la puterea a noua, are ca obiectiv dezvoltarea orașului Turda.
Rep.: Asociația T9 (Turda la puterea 9) o să rămână un ONG sau se transformă în partid?
A.S.: Categoric NU se transformă în partid, Asociația T9 este o asociație care se autofinanțează numai din bani privați.
Rep.: în ultima sedință de Consiliul local al Turzii s-a propus de către asociația dumneavoastră să se adune bani din donații voluntare pentru mănăstirea Mihai Vodă, iar banii publici să fie redirecționați către spital, lucru care nu s-a întâmplat. Cum comentați?
A.S.: Am avut discuții cu mai multi preoți și nicăieri în lume biserica nu este susținută cu bani de la stat, ar trebui să-și găsească mijloace să aibe venituri proprii, exemplu Anglia unde bisericile pe lângă spațiile de rugăciune au spații separate pe care le închiriează pentru diferite activități, astfel se autosusține și nu este nevoie să apeleze la banii publici.
Rep.: O să încercați să adunați donații către spital?
A.S.: Poate nu știți, dar T9 a avut în întreținere curtea spitalului din Turda. Am eliberat-o de gunoaie și am plantat peste 200 de copaci, anul acesta am vrut să reluam colaborarea și am fost la directorul spitalului care s-a arătat foarte bucuros de propunerea noastră. Am și fost într-o scurtă inspecție cu administratorul spitalului pentru a vedea cam de ce este nevoie. După o săptămână am revenit și am aflat că există o altă companie care se ocupă de acest spațiu, fiind vorba de CAA.
Acum că vorbim de donații și activitatea pe care T9 o face, ne-am dus la LMV liceul meu de suflet, si am propus ca Asociația să preia baza sportivă să o întrețină, dar am fost refuzați. Din păcate, orașul are de pierdut fiindcă la ora actuală cele două spații verzi arătau cu totul și cu totul altfel.
Am avut și alte activități de plantare de pomi în care primarii au fost deschiși și aici amintesc satul Copăceni, comuna Călărași și binențeles satul Bădeni, iar în această toamnă dorim să replantăm copacii care nu s-au prins.
Rep.: Ce a determinat plecarea dumneavoastră din primărie de pe un post, hai să-l numim călduț?
A.S.: Nu era chiar călduț, aveam un salariu de 1700 lei, pentru mine a fost cam greu fiindcă am venit din privat la stat, iar o dată ce am anunțat candidatura mea la primărie am considerat că este mai corect așa.
Rep.: Diferența dintre privat și stat cum vi se pare?
A.S.: O diferență de la cer la pământ, la stat toată lumea, sau mai bine zis majoritatea trăiește cu impresia că nu trebuie să ieși din vorba șefului, nu trebuie să zici nimic, trebuie să stai în banca ta, altfel șeful o să-ți dea mai mult de lucru, va fi foarte greu să se schimbe mentalitatea oamenilior de la stat.
Rep.: Din experiența de inginer, s-ar putea schimba lucrurile la stat?
A.S.: Orice se poate schimba, dacă vrei cu adevărat, totul este să vrei cu adevărat, adică ăsta să fie scopul, schimbarea!
Rep.: Care sunt planurile dumneavoastră de viitor?
A.S.: Momentan sunt în discuții avansate de a pleca din nou afară, e vorba de un contract pentru construirea unui pod de 7200 tone de oțel.
Rep.: Care sunt gândurile dumneavoastră pentru acei oameni care v-au votat la ultimele alegeri?
A.S.: Încă nu am pus armele jos, încă încerc să lupt și sper ca lucrurile să înceapă să se miște încet, încet și sper să ajungem acolo încât să înțelegem că oamenii trebuie să vorbească și că funcția de primar este doar una a administrării bunurilor orașului, funcție câștigată temporar prin votul cetățenilor.
Rep.: Vă mulțumim pentru timpul acordat.