Artă / Cultură

Portret de artist cu Paşca Ildiko (video)

Seria interviurilor cu artiştii locali din Turda şi Câmpia Turzii continuă la Ziarul 21.

Săptămâna aceasta am avut plăcerea de a o avea ca invitată pe Paşca Ildiko. Ildiko este membră a Asociației Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii de aproximativ doi ani, pentru că doar de curând a început să picteze, la îndemnul colegilor care au văzut admirația pentru artă şi dorința pe care şi-a exprimat-o de a picta.

Au îndrumat-o şi au încurajat-o să ia decizia de a începe cursurile la Şcoala Populară de Artă, care a deschis o secție externă în Câmpia Turzii. Ildiko a avut nevoie de încurajare, pentru că ceea ce încercase în urma cu 10 -15 ani în pictură nu i-a prea iesit, probabil nu a avut răbdarea necesară. Astfel s-a hotărât să urmeze sfaturile colegilor şi spre bucuria lui Ildiko, inspirația a venit şi ea pe parcurs şi a început să facă lucrări în care chiar şi-a exprimat ideiile si imaginația pentru că există din plin şi a fost încântată de rezultatele pe care le-a obținut.

În momentul în care a început să facă lucrări, doamna Iuliana Pop a invitat-o să facă parte din Asociația Artiştilor Plastici, lucru care a fost încântător pentru Ildiko şi oarecum i-a dat un imbold să dea frâu liber ideiilor, să le pună pe pânză. A participat împreună cu asociația la aproape toate expozițiile comune, lucru care i-a produs încântare. De câtiva ani buni este mai activă în viața culturală din Câmpia Turzii prin intermediul acestei asociații pentru că acum vreo 5-6 ani a ajuns invitată la o expoziție a asciației din Câmpia Turzii, a rămas impresionată, i-au plăcut foarte mult artiştii şi picturile lor, oarecum atunci când a fost acceptată ca membră a asociației a fost ca şi o recunoaştere ca membră a familiei respective.

Ildiko este un pictor în opinia ei, încă amator, chiar si cuvântul pictor este prea mare pentru ea, ne spunea chiar artista. Ea pictează mai mult în acrilic, i s-a părut foarte interesant, apoi a încercat şi tehnica uleiului de care s-a îndrăgostit pentru că oarecum există acea maleabilitate şi finețe a uleiului în care poți să redai un pic mai fin ceea ce vrei să areți. Sursa de inspirație pentru Ildiko sunt pozele unor foşti colegi de facultate, poze foarte interesante din diferite unghiuri, de multe ori văzându-le, îi vin idei şi le transformă asemeni viziunilor ei, în general majoritatea lucrărilor sunt idei legate de lumea vizibilă si invizibilă, de universuri paralele. Aceste teme reprezintă un interes major pentru Ildiko şi de aceea în majoritatea picturilor ei vom observa diferite portaluri, porți deschide care duc spre alte locuri, cerurile mai multor zile, mai multor anotimpuri, în general în pictură lui Ildiko i-a plăcut abstractul şi suprarealismul, dar probabil tinde spre direcția asta, şi a incercat ideea de abstract, dar momentan rămâne la ideiile sale pe care le aşterne pe pânză si visează la un moment dat să facă pictură abstractă.

Ca şi tehnică întotdeauna şi-a dorit să lucreze în cuține, este mai texturat, este ca şi cum modelezi pe pânză şi probabil că spre asta se îndreaptă, este la început şi are timp să experimenteze. Ildiko şi-ar fi dorit să facă pictură de mică, dar părinții incă din clasa întâi au înscris-o la clasa de muzică, lucru care i-a dezvoltat simțurile artistice, într-un fel oarecare pentru că era un program foarte încărcat. În sensul acesta, cu muzica a făcut multe, nu a urmat direcția pentru că nu şi-a dorit să ajungă profesoară de pian, bănuia că pianul este unul singur într-o orchestră. Pianul a rămas acasă, acum ceva vreme a reluat puțin şi şi-a reintrat în mână, dar în pictură se regăseşte mai bine, parcă în pictură poate să exprime ceea ce vrea decât să intrerpreteze ceea ce îi place de la alții.

Ildiko a expus cu Asociația Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii unde s-a şi înscris, de câte ori era organizată câte o expoziție Ildiko făcea o lucrare în stilul său astfel încât să se potrivească temei expoziției. Nu a avut expoziții personale, Ildiko nu are încă suficiente picturi pentru o expoziție personală, poate nici ca şi calitate, nu s-a gândit niciodată, că ar face o expoziție personală. În vremurile pe care le trăim, în opinia lui Ildiko este foarte puțin probabil să trăiesti doar din artă, pentru că trebuie să existe o piață de desfacere, dar pentru asta trebuie să faci o artă care se cere, să fie oameni care apreciază frumosul, sau expoziții în care să îți vinzi lucrările.

Ildiko nu se consideră la niveul acela, să poată să își vândă picturile si să trăiască doar din asta, deocamdată pentru ildiko, arta este exact echilbrul de care ai nevoie pentru a-ți descătusă ceea ce ai în interior.. Ildiko a participat pe lângă expozițiile Şcolii Populare de Artă si Asociația Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii, și la câteva tabere de creație la care a fost încântată pentru că a putut să lucreze alături de oameni cărora le-a admirat foarte mult lucrările şi i s-a părut un foarte mare avantaj, în faptul că a văzut cum lucrează de la început, a văzut felul în care este gândită lucrarea, cum este construită până la forma finală, acest fapt a încântat-o pentru că a avut foarte multe de învățat din ceea ce a văzut, iar poate pentru cei care nu au studiat şi nu au făcut şcoală de specializare în acest domeniu, este cea mai bună metodă de a studia şi de a încerca lucruri noi pe care nu le-au încercat până atunci.

Ildiko este de părere că această meserie nu neapărat se fură, pentru că nu te poți forma după o persoană care are o experiență de 10-20 de ani, dar cu siguranța uitându-te la cum lucrează poate ai o idee despre lucruri pe care vrei să le faci într-o anumită manieră iar inspitat de ceea ce vezi poți să îți dezvolți abilitățiile proprii, poți să ajungi la altceva, la stilul tău. Arta trebuie sa fie originlă probabil că originalitatea este lucrul cel mai căutat, pentru că toți artiştii sunt inspirați de lucruri care există, dar le trec prin propriul filtru şi lentilele lui Ildiko cu siguranță au un portal în mijloc.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS