<
Interviu

Video. Interviu cu antreprenorul din Câmpia Turzii care cultivă fructe de pădure. Sunt sănătate curată, sunt ieftine și sunt BIO

Vara este sezonul fructelor de padure: cu o oferta variata, soiurile aromate ne atrag datorita gustului proaspat pe care il pastreaza si in sucuri si compoturi. In plus, micile fructe delicioase contin nenumarate ingrediente valoroase. Majoritatea persoanelor le asociaza cu vara – culorile vii si gustul proaspat, dulce acrisor. Pe langa gustul deosebit, fructele de padure au un continut inalt de vitamine, minerale si fibre care ajuta tranzitul intestinal. Totodata, fructele de padure contin nenumarate substante vegetale secundare, cum ar fi flavonoidele si antocianii, care au efecte antivirale, antioxidante, anti-inflamatoare si de reglare a tensiunii.

La Câmpia Turzii, un antreprenor s-a gândit ca în timpul său liber să cultive dructele de pădure. Astfel a luat naștere o mică afacere de familie, sunt sănătate curată, sunt ieftine iar de clienți nu duce lipsă.

Ocupat și foarte ocupat l-am găsit pe antreprenorul Tudor Matei. La origini inginer în construcții, însă pasiunile oamenilor sunt multe. Tudor a decis să își facă o cultură de fructe de pădure, zmeură și mure, o mică afacere de familie. Mai jos aveți câteva gânduri și impresii lăsate de Tudor Matei

Adrian Soporan: Fă-ți o scurtă descriere

Tudor Matei: Mă numesc Tudor Matei, de profesie sunt inginer. Născut și crescut în Câmpia Turzii. Zmeura este mai mult o pasiune. Adevărata meserie este cea de inginer în construcții.

A.S: Cum ai făcut trecerea de la construcții la fructe de pădure?

T.M: Trecerea nu am făcut-o, la bază sunt tot construcțiile. Acum câțiva ani mi s-a părut interesant, am investit într-un rând de zmeură și două rânduri de mure. La investiție mă refer: cumpărat butași, plantat, realizat șpaliere. Pe urmă am extins până la un punct în care am zis ca totul e ok, este un mic bussnies de familie, de care te poți ocupa o lună pe timpul verii, care să nu îți ocupe mai mult decât poți să faci.

A.S: Ce suprafață ai plantat? Cât mure și cât  zmeură?

T.M: În mp nu îți pot spune exact pentru că diferă distanța între rânduri, însă am 7 rânduri de zmeură a câte 50 m fiecare, și 3 rânduri de mure a câte 50 m fiecare.

A.S: Există ceva soiuri speciale pe care tu le cultivi?

T.M: Zmeura este o plantă bianuală, într-un an crește firul productiv, înlemnește și produce, după care se usucă. Iar murele sunt un tonfree, un soi fără spini cu un bob mare, atât zmera cât și murele. Zmeura produce din 15 iunie în 15 iulie, iar murele din 15 iulie până la final de august, deci nu se intersectează culturile și perioada de recoltare, astfel ne putem ocupa de aceste culturi doar noi, familia, un grup mic de persoane.

A.S: Cum te-au afectat condițiile meteo din acest an?

T.M: Producția a crescut constant, am înmulțit zmeura și rândurile au ajuns la capacitate maximă, dar de afectat nu m-a afectat temperatura cât m-au afectat ploile. Anul trecut am avut ploi în sezonul de cules, ceea ce însemnă că fructele se culeg mai greu. Anul acesta am avut ploi înainte de începerea sezonului de cules ceea ce înseamnă că afectează creșterea și dezvoltarea fructului. Acum dacă o să fie o perioadă cu temperaturi ridicate, probleme mari nu o să fie. Mai sunt dăunatori sau boli care mai afectează cultura, pentru că nu stropesc plantele cu nimic. Însă acesta este un risc pe care mi-l asum.

A.S: Care sunt tratamentele pe care le faceți?

T.M: Nu facem tratamente pentru că evităm pe cât posibil. Toamna când curățăm cultura să tocăm și să ardem pe cât posibil firele bolnave.

A.S: Ai o perdea generoasă de protecție. Cum a luat naștere?

T.M: Este idea și munca tatălui meu care a ales salcâmul ca și perdea de protecție, însă nu neapărat pentru zmeură. Este o sursă bună de umbră, pentru îngrădirea proprietății. În plus de asta, eu cu tatăl meu, plantăm pomi de mulți ani. Este un lucru pe care îl recomand tuturor. Un pom în viață, un pom pe lună.

A.S: Care îți sunt clienții?

T.M: Am o pagina pe facebook, „Fructe de Pădure Câmpia Turzii ” unde mă promovez și oarecum este o înștiințare a clienților când încep perioadele de recoltare. Începând cu un rând de zmeură și un rând de mure, am livrat în primă faza cunoscuților. Apoi din vorbă în vorbă, cum a crescut producția au crescut și clienții. La finalul perioadei de recoltare să fie mulțumiți clienții și să fie o cantitate ok pentru toți.

A.S: La câte kilograme se ridică producția pe această suprafață?

T.M: Într-un an ideal, fără mari probleme, zmeura poate ajunge la o producție de 1000 de kg. Anul acesta, aveam așteptări la această cantitate dar probabil o să fie mai puțin din cauza condițiilor climatice și ma astept în jur la 700 de kg.

A.S: Îmi aduc aminte de evenimentul caritabil organizat anul trecut. Ai adus zmeură și ai donat banii strânși din vânzarea ei, în contul lui Rareș Andrei.

T.M: Da. Am fost cu niște prieteni la acel eveniment. Am zis că înainte să mergem și noi la evenimentul caritabil să participăm, să strângem niște zmeură și să ducem acolo. Un prieten a adus o masă, în 5 minute am dat toată zmeura și banii i-am donat în totalitate către Rareș Andrei. Nu am vrut să fie ca o laudă și nici acum nu vreau asta. Meritul mare a fost al prietenilor mei care s-au mobilizat extraordinar.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS