Artă / Cultură

“Festivalului Jocului Fecioresc din Transilvania” la Câmpia Turzii (foto&video)

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Câmpia Turzii, a organizat sâmbătă, 11 noiembrie 2017, începând cu ora 17.00, la Palatul Cultural „Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii, cea de-a XXXII-a ediție a ,,Festivalului Jocului Fecioresc din Transilvania”.

În cadrul festivalului au evoluat, în fața unei săli pline de iubitori de folclor, ansamblurile folclorice Datina Turdeană, Comori Ardelene, Țarina și Mugurii Țarinei din Turda, Mugurelul și Ardeleana ale Centrului Cultural din Câmpia Turzii, Izvorașul Turenilor din Tureni, Șoimii Carpaților din Florești, Fiii moților și Rügyek ale Casei de Cultură din Mihai Viteazu. De asemenea, cei prezenți s-au putut bucura și de formațiile de jocuri și obiceiuri tradiționale: Zorile și Taraful Tradițional din Mociu, dar și Urca, ce aparține comunei Viișoara.

Festivalul și-a propus să valorifice și să promoveze jocul tradițional, în special jocul fecioresc, ce se caracterizează prin virtuozitatea și bogăția elementelor coregrafice autentice. Ediția din acest an a acestui festival, cu o îndelungată tradiție, a fost prezentată de către Grigore Sâmboan.

Jocul fecioresc din România a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 2015. În patrimoniul imaterial al umanității se mai află Doina, Călușul, tehnicile de fabricare a ceramicii de Horezu și Colindul de Ceată Bărbătească.

Cel care a luptat ca Jocul Fecioresc din România să fie înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO este cercetătorul Zamfir Dejeu, present de asemenea la Câmpia Turzii, care a adunat zeci de filmări, documente şi fotografii despre dansurile fecioreşti din Transilvania, pentru a se asigura că una dintre perlele dansurilor tradiţionale primeşte recunoaşterea internaţională meritată.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS