<
Artă / Cultură

Sf. Gheorghe, patronul spiritual al Turzii sărbătorit cu literatură și muzică

  Municipalitatea din Turda a finanțat în acest an, după o perioadă de pauză, comemorarea Sf. Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al Turzii. Evnimentul a inclus un Te Deum la care a participat IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și un eveniment cultural ”Pentru minte, inimă și literatură”, organizat de la ora 18.00 în Sala Mare a Primăriei Turda.

La eveniment au participat și Mircea Irimie, secretar de stat în în Ministerul Consultării Publice și al Dialogului Social și Cristian Matei, primarul Municipiului Turda. Evenimentele culturale din Sala Mare a Primăriei Turda au inclus recenzii de carte ale unor turdeni plecați de ani de zile din oraș: Mariana Popa , Vera Ieremias, Doru Munteanu. Seara culturală a fost încheiată de un recital clasic al sopranei Daniela Păcurar, acompaniată la pian de Angela Albu. Evenimentul a mai găzduit o expoziţie de Pictură a Societății Culturale Filarmonia Turda și primul salon internaţional de mail-art organizat în oraș.

”Iubesc cuvântul, iubesc să scriu poezie”, a mărturisit Mariana Popa. Autoarea, remarcată mai ales pentru volumele de tristihuri  ori poeziile în spirit de haiku,  a povestit că s-a apucat de scris târziu. Absolvise Academia de Științe Economice deși visa să ajungă poet. Despre Mariana Popa, criticii spun că reușește să se apropie de performanța unui autor de tristihuri comparabilă cu cea a unui bijutier chinez care sculptează într-un bob de orez.

Evenimentul de la Turda a reușit să aducă și o expoziție inedită, de mail-art.

Mail-art-ul este o mișcare artistică ce a debutat în anii 50 și presupune transmiterea prin intermediul poștei a unor lucrări artistice de dimensiunea unei cărț poștale sau a unui conținut artistic ce poate fi inclus într-un plic. Ideea promotorilor acestei forme de artă a fost aceea de a transmite mesaje artistice inter-conectate în întreaga lume. Prin intermediul mail-artului pot fi trimise nu doar imagini dar chiar și compoziții muzicale Iubitorii de mail-art spun chiar că prima formă a acestei mișcări artistice a fost momentul în care Cleopatra, regină a Egiptului s-a livrat pe sine împachetată într-un covor, la picioarele lui Iulius Caesar, în Alexandria. Salonul de mail-art de la Turda, din acest an a grupat lucrări de mail art trimise prin poștă din 12 țări.

Horea HUDREA

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS