Lifestyle & Timp liber

Cât de importanți sunt macronutrienții într-o alimentație sănătoasă

Cât de importanți sunt macronutrienți în dietele de slăbit. Tot ce trebuie să știi despre o alimentație sănătoasă!

Glucidele, lipidele și proteinele fac parte din categoria macronutrienților și asta pentru că au valoare energetică și sunt necesare organismului zilnic într-o cantitate mare.Puțini sunt cei care știu cât de importanți sunt atunci când ținem o dietă. Mai mult, aceștia sunt foarte populari în lumea fitness-ului și nutriției. Nutriționiștii explică faptul că o mare problemă, atunci când ținem o dietă tradițională, este că număratul caloriilor nu ține cont și de ceea ce mâncăm.

Ce sunt macronutrienții?

Macronutrienții ne ajută să creștem, să ne dezvoltăm, să ne vindecăm, ne dau energie și ne fac să ne simțim bine. Fiecare are rolul și funcția sa în organism. Macronutrienții se referă la trei componente de bază ale dietei zilnice: carbohidrații, grăsimile, proteinele, dar și apa. Macronutrientul cu cel mai mare procent din fiecare aliment va determina încadrarea acestuia în categoria proteine, carbohidrați sau grăsimi. De exemplu, avocado conține 80% grăsimi, 8% carbohidrați și 2% proteine, motiv pentru care va fi clasificat la grăsimi. Un alt exemplu ar fi mărul care conține 95% carbohidrați, 2% proteine și 3% grăsimi. Dacă nu știai, mărul este considerat un carbohidrat!

Lista macronutrienților:

Carbohidrații reprezintă lanțuri de amidon și glucoză pe care organismul le descompune în glucoză. Surse sănătoase de carbohidrați sunt:

Cerealele integrale Leguminoasele (cartofi, cartofi dulci, porumb, sfeclă) Legumele (fasolea, lintea, mazărea, năutul) Fructele (merele, portocalele, fructele de pădure, perele, bananele)

Grăsimile sunt necesare pentru dezvoltarea creierului, creând hormoni și ajutând la absorbția vitaminelor solubile (A, D, E, K). Surse bune de grăsimi Avocado și uleiul de avocado Măslinele și uleiul de măsline Produsele lactate, nedegresate, organice, ce provin de la animale hrănite cu iarbă Nucile (migdalele, nucile, caju).

Proteinele  furnizează aminoacizi ce reprezintă cărămizi care ajută la construcția celulelor și structurii musculare. În total sunt 20 de tipuri de aminoacizi, nouă dintre ei fiind esențiali, ceea ce înseamnă că organismul se aprovizionează cu ei din mâncare.

Proteinele ajută și la susținerea sistemului imunitar.

Surse bune de proteine (de preferat organice): Peștele și fructele de mare Carnea de pasăre Carnea de porc, de vițel, de miel Ouăle Lactatele Tofu și produsele din soia

Apa nu conține calorii sau nutrienți, dar este considerată un macronutrient deoarece este necesară în cantități mari. De fapt, apa reprezintă elementul cel mai important din organismul nostru. Ajută la transportul nutrienților către celule și înlătură deșeurile, reglează temperatura corporală și asistă metabolismul.

Sfatul specialistului

„Suplimentele nutritive sunt şi ele utile, pentru prevenirea sau tratarea unor carenţe care pot genera afecţiuni. Aceste suplimente au avantajul că reuşesc să concentreze o cantitate mai mare de nutrienţi într-o tabletă sau sirop, fiind mai uşor de administrat şi oferind avantajul unui control asupra dozelor. Este de preferat să fie utilizate la recomandarea medicului, însă cele mai multe dintre ele se vând fără prescripţie medicală. În cazul autoadministrării, este bine să se respecte indicaţiile producătorului şi să nu se depăşească dozele înscrise pe ambalaj”

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS