Artă / Cultură

Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda: În căutarea sensului pierdut

În condițiile în care lăcașul profesionist turdean de cultură a traversat o perioadă lipsită de glorie, ce l-a scos în afara circuitului teatral național și l-a văduvit de trupa de actori, decimată de sindromul ”Oglindă, oglinjoară, cine-i cea mai… cea?” titlul piesei primului spectacol produs aici după schimbarea conducerii instituției are un tâlc aparte.

Premiera spectacolului cu piesa ”În căutarea sensului pierdut”, adaptare după Ion Băieșu, în regia lui Muriel Jakab-Manea, va avea loc sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 19. Piesa, o ”comedie neagră” prezintă povestea a patru indivizi, trimişi de comunităţile în care vieţuiesc la ”Ăldesus” pentru a afla sensul existenţei. Ajunse la ”Ăldesus” persoanjele se confruntă cu obişnuitele şicane birocratice și, în această situaţie fără sens, apare un nou solicitant, nevăzător de astă dată, care, trecând peste orice formalităţi pe care oricum nu le vede, bate la uşa lui ”Ăldesus” şi intră. Se mai aude doar urletul său sinistru: căzuse în hăul lipsei de sens.

Din distribuție fac parte Diana Tușa, Valentin Oncu, Doina Șoproni, Vali Popescu, Ioan Alexandru Savu, Mihail Călin Rogida, Miky Paicu și Olga Amalia Cojan.

Cu prilejul repetiției de joi, 6 aprilie, regizorul Muriel Jakab-Manea, fiica ”patronului” teatrului turdean, regretatul regizor Aureliu Manea, a spus că i-a fost dor de această scenă. ”Am montat spectacole la alte teatre din țară, dar mi-a fost dor să lucrez aici, unde nu am regizat până acum decât o piesă pentru copii”, a precizat Muriel Jakab Manea, care continuă tradiția familiei la teatrul turdean, unde a lucrat și mama sa, Clara Labancz, reputat scenograf, răsplătită cu Premiul UNITER 2015 pentru întreaga sa activitate. Pe aceleași ”urme” calcă și cealaltă fiică a Clarei, Eliza Labancz, care a realizat scenografia spectacolului cu piesa ”În căutarea sensului piedut”.

Piesa înfățișează ”o oglindă a sufletului” a remarcat unul dintre protagoniști, actorul Vali Popescu. Directorul Teatrului ”Aureliu Manea” actorul Cătălin Grigoraș, invită publicul la premiera de sâmbătă, 8 aprilie, cu piesa În căutarea sensului pierdut: ”Un spectacol care merită văzut” îi asigură pe amatorii de teatru Cătălin Grigoraș.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.