<
Editorial

Legea compensației, în era performanțelor absolute

Calificarea echipei de handbal masculin Potaissa Turda în finala unei cupe europene intercluburi, performanță nemaiatinsă vreodată la un sport de echipă,  pe plan local, ce se constituie totodată într-un record și pentru județul Cluj, merită menționată și mai încolo de paginile de sport ale ziarelor.

Performanța Potaissei a început să se clădească cu mulți ani în urmă, nu numai de când echipa joacă în prima ligă a handbalului românesc. Germenii succeselor de azi au răsărit din bitumul terenului de handbal de la ”Chimie 1” unde Flaviu Sâsâeac, actualul președinte al Asociației Handbal Club Potaissa, sau Aurel Oroian, unul dintre cei care pregătesc ”schimbul de mâine” la Potaissa își zdreleau coatele și genunchii în încercarea de a menține echipa de handbal a Turzii în ligile inferioare, pentru a nu pierde contactul cu nivelul național al acestui sport. Aceasta se întâmpla prin anul 2000, când Potaissa activa în Divizia B, cel de-al treilea eșalon al handbalului românesc.

 

Apoi, sămânța performanței de azi, unică în analele sportului turdean, s-a răsădit în Sala Sporturilor ”Horia Demian” din Cluj-Napoca, unde, în cel mai de fără cusur anonimat, Potaissa își disputa partidele în Divizia A, pe care le pierdea pe ”bandă rulantă”, în afară de cele cu vreo altă echipă mai sărmană, de la care formația turdeană culegea punctele necesare salvării de la retrogradare.

 

Dar înfrângerile de atunci au călit ambițiile unui grup de oameni care s-au încăpățânat să creadă că la Turda se poate face handbal de înaltă performanță, până ce și autoritățile locale au crezut același lucru și au consimțit să sprijine ”aventura” lui Sâsâeac, a fraților Gal, a lui Oroian și a celorlalți bărbați hotărâți să demonstreze că Turda are loc pe harta marii performanțe sportive, întâi la nivelul țării și apoi la nivel european.

 

Calificarea echipei de handbal Potaissa Turda într-o finală de cupă europeană demonstrează că legea compensației acționează și azi, ca și ieri, ca și de când lumea. Mă gândesc la dezamăgirea resimțită de fotbaliștii de la Arieșul Turda, care au câștigat Cupa României, în anul 1961, dar Federația Română  de Fotbal nu a înscris clubul turdean în Cupa Cupelor, deși Arieșul își câștigase acel drept pe teren și nu oricum, ci după un marș triumfal, încheiat apoteotic pe stadionul Republicii din București, unde divizionara B din Turda învingea pe Rapid, la acea vreme principala pepinieră a echipei naționale a României, căreia formația din Giulești îi dădea șapte din cei 11 titulari.

 

În aceeași ordine de idei, se poate spune că handbaliștii, prin performanța lor, i-au răzbunat pe fotbaliștii Arieșului din 1961, dar și pe generația Arieșului care, în anul 1981, era împiedicată de manevrele din culisele forbalului românesc să treacă de Politehnica Timișoara în semifinale, pentru că o calificare a formației turdene în finală, echivala, atunci, cu o participare în competițiile europene intercluburi. Și mai marii fotbalului românesc au barat iarăși drumul Arieșului spre Europa.

 

De aceea s-ar cuveni ca la partida retur a finalei Cupei Challenge, dintre Potaissa Turda și Sporting Lisabona, ce se va disputa în 27 mai, la Cluj-Napoca, în aceeași sală ”Horia Demian” unde Sâsâeac și compania au ”tras la galere” pentru a pregăti performanțele de azi, să fie invitați și să fie ținuți la mare cinste profesorul Ioan Onacă ”ultimul mohican” al Arieșului 1961 și jucătorii generației ”de după 20 de ani”.

 

Astfel li s-ar oferi acestora o reparație morală pentru nedreptățile suferite numai din cauza îndrăznelii de a se lupta de la egal la egal cu mai marii fotbalului românesc, ei, componenții unei echipe mici, dintr-un oraș bun doar să pompeze cifre mari de producție în statisticile economice ale regimului comunist. Iar pentru coechipierii ”magisterului” Onacă, plecați, cu toții, la marele meci cu eternitatea, s-ar cuveni ca, înaintea începerii partidei dintre Potaissa Turda și Sporting Lisabona, din finala Cupei Challenge la handbal masculin, să „răsune” tăcerea unui moment de reculegere.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS