Box

Video. Problemele boxului turdean. Antrenorul Florin Bordi: „Sper ca Primăria să se uite şi spre noi! Să ne sprijine pe măsura rezultatelor noastre”

Unii spun că boxul este sportul săracului şi nu sunt departe de adevăr. Însă, în realitate, cei care aleg să practice acest sport fac dovada faptului că trebuie să fii foarte bogat în curaj şi inteligenţă pentru a face faţă. Boxul e o artă, e ca un joc de şah, trebuie să ai mereu o strategie pentru a-ţi învinge adversarul. Boxul este sportul care te învaţă să câştigi corect şi să pierzi demn. „Campionii nu se nasc în sălile de sport”, spunea Muhammad Ali. „Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare”.

Noi ne-am îndreptat  spre sala de sport „Florin Bordi” din dorinţa de a-i cunoaşte pe campionii turdeni dar şi pe antrenorul Florin Bordi, care ne-a vorbit despre problemele pe care le întâmpină dar şi despre bucuria pe care i-o aduce nobila artă a pugilatului:

Denisa Mărginean: Spaţiul în care vă desfăşuraţi activitatea ne impresionează în mod neplăcut. Ce alte probleme mai întâmpinaţi?

Florin Bordi: Avem o problemă cu spaţiul, care este cam mic, avem un singur vestiar şi ne descurcăm foarte greu. A doua problemă e că nu avem grup sanitar şi, după cum ştiţi, avem domnişoare care nu pot merge oriunde. Aparate nu putem spune că nu avem, dacă e să ne gândim la alte cluburi, la alte săli. Ne frământă sala asta foarte, foarte mică, dar, chiar şi în aceste condiţii, ne descurcăm şi campionii apar.

D.M: A fost un an competiţional reuşit pentru dumneavoastră

F.B: Am avut un an competiţional foarte bun. În primăvară, la Cupa României de fete la Bucureşti am obţinut medalie de argint prin Enache Ioana, apoi a urmat Cupa României de cadeţi, unde a ieşit campion Matyas Nagyosi,  care ne-a şi reprezentat la Campionatul European din Albena, unde s-a clasat pe locul V. Apoi, ne-am deplasat la campionatul naţional feminin de la Eforie Nord, unde au ieşit două campioane naţionale şi apoi a fost campionatul naţional de juniori, unde Crişan Alin a devenit vicecampion naţional.

D.M: Deşi copiii sunt din Turda şi se pregătesc aici, reprezentaţi în marile competiţii un alt club. De ce se întâmplă asta?

F.B: Noi la Turda nu avem bani, nu ne descurcăm cu banii la un cantonament sau un campionat. De exemplu, la campionatul feminin de la Eforie  Nord un finanţator care m-a ajutat a cheltuit aproape 2000 euro, bani pe care noi nu-i avem. Nouă ni se alocă foarte puţini bani, bani pe care eu i-am cheltuit într-un turneu sau la două turnee. Noi ne-am legat de un alt club tocmai pentru a avea sprijin financiar. Când cei din Primărie se vor uita şi la noi şi ne vor sprijini aşa cum se cuvine, după rezultatele pe care le avem, o să renunţăm la tot şi va fi vorba numai de Turda.

D.M: Ȋnfiinţarea unui Club Sportiv Municipal ar rezolva problema?

F.B: Aceasta ar fi singura soluţie, să fim şi noi Club Sportiv Municipal şi cred că aşa ne-am descurca mai bine.

D.M: Domnule Bordi, vă oferim şansa de a vă prezenta problema şi de a transmite un mesaj

F.B: Vreau să le transmit un mesaj celor care conduc acest oraş şi consiliului de administraţie, conducerii primăriei. Am văzut că sunt oameni foarte capabili, sunt oameni deosebiţi alături de care lucrez, cu care m-am întâlnit de atâtea ori, care m-au primit pentru a discuta. Mi s-au promis multe lucruri, dar până astăzi n-am văzut nimic. Totuşi, cred că până la urmă se vor ţine de cuvânt. Îmi doresc să se uite şi la noi, să ne sprijine, să vină până aici, să facă ceva, nu pentru mine, pentru copiii aceştia. Aşa cum am spus şi altădată, boxul e la fel ca orice altă ramură sportivă. Noi, pugiliştii, spunem că boxul este sportul copiilor săraci şi dacă stăm să ne uităm la fiecare copil din sală aflăm că n-are o stare materială foarte bună, toţi sunt cu probleme, dar, cu toate acestea, ei sunt în sală şi încearcă să facă ceva pentru viitorul lor.

D.M: Deşi aveţi multe probleme, vă lăudaţi cu sportivi care au cucerit titluri naţionale. Care este secretul succesului?

F.B: Cred că secretul este în primul rând darul de la Dumnezeu. M-a înzestrat Dumnezeu cu acest dar, să lucrez cu copiii, asta mi-am dorit, îmi place să lucrez cu ei. Sunt alături de ei, ştiu să-i păstrez în sală, ştiu cum să vorbesc cu ei. Cred că sunt în primul rând prieten cu ei şi apoi antrenor. Şi cred că există respect.

D.M: Care sunt planurile de viitor?

F.B: Urmează Campionatul Naţional de Cadeţi, iar  pe 20 suntem invitaţi la Centura de Aur cu sportivul Crişan Alin. Sperăm să aducem această centură din nou la Turda.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS