Actualitate

9 mai, ziua cu triplă semnificație pentru români

Exact asa cum ne-am obișnuit, evenimentele importante sunt marcate la Câmpia Turzii de fiecare dată. Astăzi, în data de 9 mai, se sărbătorește ziua păcii și a unității în Europa. Tot în această zi, România ca stat sărbătorește Ziua Independenței. La data de 9 mai românii sărbătoresc Ziua Independenței României din 1877. Ziua prezintă o deosebită importanță istorică pentru noi. De asemena, 9 mai 1945 ne aduce aminte de marcarea sfârșitului celui de-al doilea război mondial

„9 mai 1877 rămâne în istoria poporului român, drept o zi de mare curaj și afirmare a identității. 9 mai 2019 va rămâne în memoria proiectului european o amprentă incontestabilă a unei Uniunii Europene unite. În acest an, când sunt alegeri europarlamentare trebuie să conștientizăm importanța apartenenței la Uniunea Europeană, la drepturile și obligațiile care ne revin odată cu acest statut.” Sunt cuvinte extrase din alocuțiunea edilului municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan.

 

Scurt istoric.

9 mai 1877

În urmă cu 132 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

9 mai 1945

Pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS