Administraţie

Doi urşi, loviți pe drumurile țării, în mai puțin de 48 de ore

Prima oară, un urs a fost lovit de maşină, sâmbătă seara, în judeţul Harghita. Animalul a fost lăsat să agonizeze ore în şir pe marginea drumului, în timp ce veterinarul venit să asiste nu a putut să facă nimic, pentru că nu era echipat cu tranchilizant. Ulterior, animalul a fost împuşcat pentru a îi fi curmate suferinţele. Un alt caz, de această dată o ursoaică, a murit, duminică seara, lovită de o mașină, pe DN 1, în zona localității Bradu, din județul Sibiu.
Ca urmare, ministrul de Interne, Marcel Vela, a hotărât demiterea prefectului de Harghita, Andrei Jean Adrian: „Prefectul a greşit când a tratat funcţia sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca pe o funcţie cu rol decorativ”, a declarat Vela, conform informațiilor Digi 24.
Accidentul a avut loc în comuna Ghindaru din judeţul Mureş. Şoferul care a lovit ursul era din Miercurea Nirajului şi se întorcea acasă de la Cluj. Şoferul nu a fost rănit în urma accidentului. Este al treilea caz în care un urs este ucis ca urmarea a coliziunii cu un autovehicul.
Un al treilea urs a murit după ce a fost lovit de o maşină, de data aceasta în judeţul Mureş. De această dată, însă, animalul nu ar fi agonizat precum cel care a fost lovit de maşină, sâmbătă, în judeţul Harghita.
Biologii trag un semnal de alarmă, datorită schimbărilor climatice şi a temperaturilor excesiv de ridicate pentru această perioadă, urşii nu mai au hrană în pădure şi ies din pădure, ajungând de cele mai multe ori pe carosabil, printre mașini.
În mod normal, la această dată ei trebuiau să hiberneze, dar temperatura ridicată nu le permite. Tot odată tăierile excesive de păduri le distrug habitatul, astfel că urșii sunt dezorientați, iar când le este foame ies din pădure, pe şosele şi în gospodăriile oamenilor.
O soluție ar fi relocarea acestora, dar procedurile sunt greoaie şi anevoioase.
România are cea mai mare populație de urşi bruni din Europa, însă dacă nu se face ceva, cât mai repede, în privința soluționării acestor probleme, vom ajunge pe ultimele locuri din Europa la numărul de urși bruni care trăiesc pe meleagurile noastre.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS