Actualitate

“Un mic oraș din România a obținut peste 100 de milioane de euro din fonduri europene”, scrie Digi 24 despre Turda

Primăria din Turda a obținut, în ultimii doi ani, finanțare europeană de 100 de milioane de euro pentru proiectele sale. Este cea mai mare sumă primită de un municipiu din România care nu este reședință de județ. Edilul spune că nu avea altă soluție pentru investiții. Bugetul local abia ajunge pentru plata facturilor și a salariilor. Scrie digi 24
Turda are cu puțin peste 47.000 de locuitori și a concurat pentru fonduri europene cu mari orașe din Europa.
„Din 2.500 de concurenți la planul de mobilitate urbană din Europa au rămas trei în finală, respectiv Milano, Manchester și Turda. Turda fiind lăsată de izbeliște în ultimii 20 de ani, era nevoie de foarte mulți bani, iar din bugetul local nu aveam cum să mă descurc, pentru că o mare parte, circa 86% este pe funcționare, pentru dezvoltare rămâneau puțini bani”, spune Cristian Matei, primarul municipiului Turda.


Aventura europeană a micului oraș din Transilvania a început acum doi ani. În acest moment este în plină desfășurare proiectul de modernizare a transportului public local. 20 de autobuze electrice vor intra pe traseu de luna viitoare.
Măriuța Pop, jurnalist Digi24, relatează: 32 de milioane de euro, atât a primit Primăria Turda pentru proiectul de mobilitate urbană. Vor fi modernizate 16 dintre arterele principale ale orașului și vor fi distribuite 320 de biciclete în toate punctele din municipiu.
Primăria Turda a depus 19 proiecte dintre care 13 au primit deja finanțare ce însumează peste 100 de milioane de euro. O parte din bani au fost folosiți pentru transformarea unui microbuz într-o sală de clasă.
Ioan Mureșan, manager proiect Școala Mobilă: „Ideea este să mergem în comunitățile defavorizate, cu scopul de reduce abandonul școlar și de a preveni abandonul școlar. Două spații de lucru aici, unde intră doi elevi și lucrează cu profesorii. Proiectul a fost de 6.100.000 de lei”.
20 de milioane de euro sunt destinate reabilitării unor obiective turistice, printre care Castrul Roman, Mormântul lui Mihai Viteazul și clădirea teatrului din oraș.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS