Administraţie

Gicu Rece propune wi-fi gratuit în Câmpia Turzii. Care a fost răspunsul primarului?

După ce, pe rețeaua de socializare facebook, au apărut mai multe știri care anunțau că s-a lansat marţi, de către Comisia Europeană, portalul web WiFi4EU, unde localităţile din toată Europa sunt invitate să se înregistreze în scopul de a obţine finanţare din partea Uniunii Europene pentru instituirea unor puncte de acces public şi gratuit la internet wireless, consilierul local PSD Câmpia Turzii a ieșit public propunând:” În calitate de consilier local,alături de colegii mei social democrați din Consiliul local Câmpia Turzii, consider că este oportun pentru orașul nostru accesarea programului WiFi4EU, program prin care cetățenii din Câmpia Turzii vor putea beneficia de internet gratuit! Tot ceea ce trebuie făcut în primă fază este înscrierea primăriei pe www.wifi4eu.ro. Mă ofer voluntar să fac asta! Îndemn compartimentul din Primaria Câmpia Turzii si pe factorii de decizie să facă acest pas!
Internet gratuit! Inițiativa WiFi4EU se adresează entităților învestite cu o misiune de serviciu public, în special municipalități locale, biblioteci, centre de sănătate etc. UE va finanța echipamentele și costurile de instalare (punctele de acces la internet), iar entitatea locală va plăti pentru conectivitate (abonamentul la internet) și întreținerea echipamentului.
Un proces simplu, transparent, fără costuri pentru beneficiar, UE va plăti direct către executantul proiectului.

Gheorghe Rece- consilier local,împreună cu Gabriel David, Monica Uiorean, Isac Tudorache Ionel, Tavi Ciobanu”.

Îîn acest sens s-a depus o adresă către Primărie, prin care se solicită începerea demersurilor pentru accesarea programului WIFI4EU, o inițiativă lăudabilă, dealtfel.

Care a fost însă răspunsul primarului municipiului Câmpia Turzii?

Contactat de Ziarul 21, pentru a afla poziția oficială a administrației în ceea ce privește o astfel de oportunitate, dar și despre demersul consilierilor PSD Câmpia Turzii,  Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii ne-a răspuns: “Foarte bună inițiativa domnului consilier local. Mă bucur că în sfârșit consilierii locali PSD vin cu propuneri benefice pentru cetățenii municipiului Câmpia Turzii. I-as și felicita, dacă… solicitarea domniilor lor nu ar fi tardivă. Înscrierea noastră în acest proiect s-a făcut cu mult înainte de a fi înregistrată cererea domnului consilier local la Primărie. E drept că noi nu ne-am lăudat în presă. Noi facem!”

Ce este, de fapt, programul WiFi4EU?

Programul WiFi4EU oferă bonuri în valoare de 15.000 euro pe care localităţile le pot folosi pentru a institui puncte de acces Wi-Fi în spaţii publice, de exemplu în biblioteci, muzee, parcuri sau pieţe publice. Potrivit declaraţiei preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, iniţiativa WiFi4EU va contribui la dezideratul de a dota până în 2020 fiecare sat şi oraş din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public.

Localităţile pot utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieţii publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de localităţi.

Până în 2020, sunt puse la dispoziţie 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru finanţarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localităţi din toate statele membre.

 

 

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS