Actualitate

Băncile promit reducerea ratelor

Băncile promit „marea cu sarea” pentru românii care au credite și au ajuns în dificultate. Băncile propun un Cod de Conduită care să se aplice voluntar, la nivelul întregului sector bancar.

Propunerea vine în contextul în care există mai multe proiecte legislative în Parlament care să intervină în contractele de creditare, cele mai cunoscute fiind cele inițiate de senatorul Daniel Zamfir.

Între propunerile acestuia se găsește plafonarea dobânzilor, eliminarea titlului executoriu pentru contractele de credit și limitarea recuperării de la debitori a creanțelor cesionate la cel mult dublul valorii la care acestea au fost cumpărate de la bancă, potrivit Profit.ro.

Măsura reducerii ratelor, promisă de bănci, ar veni preventiv, înainte ca proiectele legislative în cauză să ajungă la dezbatere în Parlament.

Ce înseamnă „dificultate de plată”

În „dificultate de plată” este considerat debitorul cu situație financiară depreciată semnificativ față de momentul încheierii contractului de credit și care nu dispune de suficiente active astfel încât prin vânzarea acestora să fie acoperit creditul.

Ar fi acoperite, astfel, pierderea locului de muncă, scăderea masivă a veniturilor sau creșterea ratelor din cauza cursului valutar ori a dobânzilor, potrivit Codului de Conduită.

„Caz social”

În anumite cazuri, precum decesul unor membri ai familiei, dobândirea de afecțiuni grave sau pierderea capacității de muncă, persoana respectivă este considerată caz social’.

În acest caz, ar urma să se ia o serie de măsuri considerate „excepționale”, inclusiv „stoparea/renunțarea la calcularea unor costuri aferente creditului sau chiar reducerea datoriei”.

Ce alte măsuri se pot lua

Pentru cazurile care nu sunt sociale, se pot lua următoarele măsuri:

  • prelungirea duratei de returnare a creditului;
  • modificarea datelor de scadență;
  • modificarea nivelului sau a tipului de dobândă;
  • păsuirea pentru o perioadă de la plata obligațiilor;
  • acordarea dreptului de vânzare a locuinței, urmată de rambursarea anticipată.

De asemenea, băncile trebuie să contacteze debitorii care întârzie mai mult de 30 de zile cu plata, pentru a vedea care este cauza.

Iar celor care acum se gândesc să ia un credit este important să le explice limpede care sunt drepturile și obligațiile.

Cum rămâne cu clauzele abuzive?

Pe de altă parte, băncile au fost acuzate de mai multe ori de lăcomie și informare deficitară, în special în cazul creditelor în franci elvețieni. De asemenea, mai mulți români au câștigat în instanță eliminarea unor clauze, considerate abuzive.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS