Actualitate

Video. Câmpia Turzii a votat! Sărbătoarea oficială a iubirii, pentru ghirișeni, este Dragobetele

Luând la pas municipiului Câmpia Turzii, întrebând cetățenii despre dragoste, iubire și sărbătorirea iubirii, am rămas plăcut surprinși despre faptul că ghirișenii iubesc românește și trăiesc românește. Într-o perioadă în care împrumutăm tradiții, obiceiuri și rânduieli, rămânem fără identitate, sărbătorile tradiționale românești, cele mai importante, rămân pe baricade.
Dragobetele, sărbătoarea românească a iubirii se sărbătorește pe data de 24 februarie și este printre singurele sărbători care au rămas „valabile”.

Scurt istoric

Dragobetele are rădăcini foarte vechi. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.
Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte pe băiatul care le îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală 

„Dragobetele sărută fetele!”

Se mai credea că, în ziua de Dragobete, păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile. Prilej de bucurie și bunăstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Probabil că 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, ziua când natura se trezește, păsările își caută cuiburi iar omul participă și el la bucuria naturii.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.