Actualitate

Ceremoniale în memoria eroilor Revoluției din 1989 la Turda

Sâmbătă, 22 decembrie, de la ora 11:00, în fața monumentului Eroilor Revoluției, pe piațeta din fața Primăriei Turda au fost organizate ceremoniale în memoria eroilor Revoluției din 1989.

Romania s-a trezit in zorii zilei de 22 decembrie 1989, cu un aer al libertăţii după care tânjea de aproape 45 de ani. Înca de la primele ore ale zilei, străzile din Bucureşti, si din mai multe oraşe importante ale ţării, erau invadate de oameni care strigau, în cor, „Jos Ceauşescu!”, „Jos comunismul”, „Victorie!”, „Am învins!” şi „Libertate!”. Chiar dacă revolta românilor începuse cu multe zile înainte, deşi pe 21 decembrie românii îl infruntaseră pentru prima dată, în direct , pe Ceauşescu, ziua de 22 decembrie rămâne data care a intrat în istorie drept ziua Revoluţiei române din 1989.

La această manifestare au fost prezenți înalți oficilai ai oraşului dar şi revoluționari.
Dorin Apahidean a transmis mesajul primarului Cristian Octavian Matei “ Astăzi este o zi mare, mai ales pentru cei care ştim şi am trăit pe viu revoluția din 1989. Este ziua în care ne amintim de eroii noştrii, de toți românii care au plătit cu prețul vieții, pentru libertate. Este foarte important ca toți tinerii şi toate generațiile care urmează, să ştie care a fost prețul pentru ca noi astăzi să trăim departe de ororile regimului comunist” a declarat în cadrul ceremonialului Dorin Apahidean, admistratorul municipiului Turda.
De asemnea Dan Zăhan, reprezentatul revoluționarilor turdeni a mai adăugat : “ a fost o revoluție violentă, iar această revoluție a dus la o tranziție către o democrație liberă. În timpul revoluției din 1989, au murit 1104 oameni şi au fost răniți 3352. Dintre cei morți, 13 au fost omorâți la Turda şi 27 răniți, aşa cum rezultă din nota sinteză a procurorului militar Siserman”.
Ulterior alocuțiunilor s-au depus coroane de flori la monumentul dedicat revoluționarilor răpuşi la Revoluția din 1989.
Ceremonialul s-a încheiat cu o frumoasă defilare a paradei militare.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS