De cele mai multe ori suntem mâhniți și nervoși pentru faptul că în momentul când sunăm la 112, așteptăm ca ambulanța să ajungă la noi în momentul în care am închis apelul. Situația este gravă și tine de faptul că numărul ambulanțelor este foarte mic. Mai exact, sunt două ambulanțe la spitalul din Câmpia Turzii, spital care deservește unui număr de 60000 de pacienți.
Aceste lucruri le explică domnul doctor Lehel Csergo.
„In activitatea noastra la spital ne confruntam zilnic cu situatia de a avea pacienti in stare grava care trebuie sa ajunga de urgenta la o clinica din Cluj, numai ca nu exista ambulanta care sa transporte acesti pacienti. In urma cu 4-5 zile am atins, cred, recordul absolut. Pacient venit cu AVC la ora 10 a plecat la Cluj la ora 17 iar altul venit la ora 14 cu hemoragie digestiva cu anemie secundara severa a plecat la 20:30 . Si totusi, de ce nu vine ambulanta la timp?
Cauza principala o reprezinta numarul insuficient de ambulante. Zona noastra, care se intinde pe 40 km si are 60000 de locuitori, este acoperita cu 2 echipaje de urgenta. Tot aceste echipaje asigura si transportul pacientilor la Cluj.
A doua cauza a faptului ca ambulanta ajunge prea tarziu la pacienti sunt chiar pacientii. In conditiile unei abordari populiste, lipsa unor restrictii si a unei reglementari clare pacientii solicita ambulanta pentru lucruri absolut banale: dureri de cap, ameteli, lipsa poftei de mancare sau cearta cu sotul. Numai ca cele doua echipaje avute la dispozitie nu pot acoperii nici macar urgentele majore…
Ajungem si la a treia cauza, despre care doresc sa vorbesc mai pe larg: modul de organizare si regulile dupa care functioneaza Serviciul de Ambulanta. Sunt doua reguli simple, aplicate in toate situatiile, indiferent de patologie sau gravitatea cazului. 1. Pacientul este dus la cea mai apropiata unitate sanitara. 2. Pacientul care se afla in spital nu reprezinta urgenta.
Sa le luam pe rand. Ambulanta este chemata la Frata pentru o urgenta majora: infarct, AVC, hemoragie digestiva. Frata se afla la 47 km de Cluj si 30 de Campia Turzii. Deci aplicand prima regula pacientul este adus la Campia. Numai ca protocoalele terapeutice actuale recomanda tromboliza la AVC, stentare la infarct si gastroscopie cu hemostaza la hemoragia digestive. Toate astea se fac numai la Cluj, deci pacientul pana la urma tot la Cluj trebuie sa ajunga. Numai ca nu face 47 km, face 70.
Dar lucrurile nu se opresc aici. Ajuns cu pacientul la spitalul din Campia, Salvarea aplica a doua regula: din acest moment pacientul nu mai reprezinta urgenta si nu va fi dus automat la Cluj. Va fi lasat in spitalul nostru si preluat din nou NUMAI DACA IN ZONA NU EXISTA NICIO ALTA SOLICITARE DE SALVARE. Deci in timp ce pacientul cu hemoragie digestiva asteapta in garda noastra, daca suna cineva pentru durere de cap, ambulanta va pleca la cel cu durere de cap. Mai mult, chiar daca un echipaj este liber, nu va prelua pacientul din garda pe considerentul ca poate apare o urgenta in zona.
Primele doua cauze identificate de mine greu pot fi corectate: prima presupune achizitii de ambulante si angajari de personal iar a doua presupune renuntarea la populism si masuri nepopulare- taxarea solicitarilor nejustificate. Dar modul de functionare poate si trebuie sa fie modificat: PACIENTUL TREBUIE DUS LA CEA MAI APROPIATA UNITATE SANITARA CARE POATE TRATA EFICIENT AFECTIUNEA RESPECTIVA.
Consider ca este necesar un minim compramis la nivelul politicienilor din Campia Turzii – macar pe tema asistentei medicale- astfel incat sa se faca lobby eficient la nivelul autoritatilor judetene si nationale pentru imbunatatirea serviciilor medicale de urgenta din zona noastra. Altii au reusit. Nu departe de noi, la Blaj, in cazul pacientilor cu infarct este trimis elicopterul SMURD de la Targu Mures! Asa ca, in loc sa cautam vinovati, mai bine sa gasim solutii!”
