Actualitate

Farmaciile pot cere autorizare pentru vânzarea medicamentelor online

Potrivit noii legi, “vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală sunt permise numai în cazul farmaciilor comunitare şi drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi şi care notifică Ministerului Sănătăţii intenţia de a desfăşura această activitate, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii”.
Notificarea trebuie să conţină denumirea societăţii, adresa unităţii farmaceutice de unde sunt livrate medicamentele, adresa site-ului unităţii farmaceutice prin intermediului căruia se face vânzarea, numele farmacistului responsabil de vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, data începerii activităţii. Datele vor fi înscrise ca menţiune pe autorizaţia de funcţionare a unităţii farmaceutice, mai prevede actul normativ.
Farmaciile şi drogheriile autorizate în baza unui aviz obţinut de la Ministerul Sănătăţii vor putea comercializa şi pe internet medicamente care se acordă fără prescripţie medicală.
Condiţiile impuse de minister pentru ca farmaciile să poată vinde medicamente online sunt, printre altele, ca unitatea să aibă spaţiu de funcţionare de cel puţin 10 mp în plus faţă de cel necesar farmaciei clasice. De asemenea, trebuie să fie dotată cu mobilier, aparatură de asigurare şi monitorizare a temperaturii şi calculator cu acces la internet.
Site-ul de vânzare medicamente trebuie să permită interacţiunea dintre pacienţi şi un farmacist şi să includă o declaraţie de consimţământ pentru prelucrarea datelor personale şi chestionar pentru pacienţi.
Ffarmacia online va trebui să permită crearea unui cont în care să se păstreze comenzile anterioare și discuțiile cu farmacistul. Vânzarea online a medicamentelor va fi permisă numai către persoanele care au cel puțin 18 ani.
Pe site trebuie afişate denumirea medicamentelor, indicațiile terapeutice, prospectele și prețurile. În plus, medicamentele vor trebui clasificate în funcție de indicațiile de folosire (pentru durere, pentru febră, pentru răceală etc.).
Conform regulilor stabilite de MS, numai o farmacie clasică deja autorizată va putea cere să vândă online medicamente care se dau fără prescripție.
Dacă nu vor respecta prevederile legale, comercianţii vor risca să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 50.000 de lei, autorităţile având dreptul chiar să închidă unităţile.
Sancţiunile sunt prevăzute pentru:
– funcţionarea unei farmacii sau a unei drogherii fără autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii;
– deţinerea sau eliberarea în drogherii a unor medicamente ale căror deţinere şi eliberare sunt interzise în drogherie;
– încălcarea prevederilor potrivit cărora o farmacie comunitară funcţionează numai în prezenţa cel puţin a unui farmacist, care nu poate fi înlocuit de o persoană de altă profesie, respectiv o drogherie funcţionează numai în prezenţa a cel puţin unui asistent medical de farmacie sau a unui farmacist;
– vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală de către unităţi farmaceutice ori persoane fizice sau juridice neautorizate de Ministerul Sănătăţii în acest scop.
Noua legislaţie prevede şi sancţionarea cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei în cazul afişării emblemei sau a firmei farmaciei sau a drogheriei de către unităţi neautorizate.
Potrivit unui studiu al Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii, mai mult de jumătate dintre medicamentele comercializate online sunt contrafăcute, motiv pentru care sănătatea populaţiei este pusă serios în pericol.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS