<
Actualitate

Instabilitate atmosferică temporar accentuată

🟧 COD PORTOCALIU

13 iunie, orele 13 – 18

local* zona (sub)montană a județelor Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu și Vâlcea; areale restrânse din județele Caraș-Severin și Argeș

Vor fi intervale în care se vor semnala averse torențiale și manifestări asociate instabilității atmosferice, iar mai ales în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local* 35-40 l/mp și punctiform* 50 l/mp.

🟨 COD GALBEN

13 iunie, ora 12 – 13 iunie, ora 22

zonele montane, sud-vestul, centrul și sudul țării

În intervalul menționat, la început în zonele montane și submontane, iar apoi pe arii relativ extinse* și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Olteniei, nordul, centrul și sud-estul extrem al Munteniei și local* în partea continentală a Dobrogei, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil vijelii și izolat* grindină de dimensiuni mici. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local* 15-25 l/mp.

– – –

IMPORTANT:

➡️ pe ARII RELATIV EXTINSE – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 30-70% din zona vizată

➡️ LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona de interes (ex. cantități de apă >15-25 l/mp, etc.);

➡️ IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona de interes (ex. grindină, etc.);

✅ Pe arii mai restrânse și pentru intervale scurte de timp, fenomenele pot depăși intensitatea estimată și în zonele marcate cu atenționare cod galben, astfel fiind necesară emiterea avertizărilor cod portocaliu de tip nowcasting, de către ANM. Prezenta prognoză nu are caracter oficial.

✅ Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat arealul și intervalul exact de manifestare. Zonele aflate sub incidența codurilor sunt acelea unde probabilitatea de apariție a fenomenelor este mai ridicată, nefiind însă obligatoriu ca furtunile să afecteze fiecare localitate din județul respectiv.

✅ De asemenea, izolat și trecător, fenomene specifice instabilității atmosferice se pot semnala și în restul teritoriului (zonele nevizate de coduri). Intervalele menționate în postare sunt orientative și se referă la toate regiunile vizate, astfel că fenomenele NU se vor manifesta continuu pe întreaga perioadă de interes într-o zonă anume.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS