Actualitate

Interviu cu „ghirișanul” Alex Chirilă, fost fotbalist la Viitorul Constanța, actual coordonator al firmei Profit Point ( educație financiară)

În perioadă în care fotbalul se juca mai mult din plăcere, decât pe bani, Alex Chirilă era liderul grupei de fotbaliști născuți în anul 1990. Având talent cu caru’, ajungând rapid pe la loturile naționale de juniori, Alex a reușit să atragă atenția echipei de scooteri de la echipa de fotbal Viitorul Constanța. A jucat acolo o bună perioadă de timp, fiind printre jucătorii pe care Gică Hagi se baza meci de meci. Însă Dumnezeu are planuri cu fiecare în parte și Alex, a suferit o accidentarea des întâlnită la jucătorii de fotbal și a cam terminat-o cu acest domeniu. Așa a ajuns să fie omul de bază a grupului de firme Profit Point. „Ținta noastră este dezvoltarea ta” așa ne indică un banner de pe site-ul www.profitpoint.ro. Tânăr, ambițios, maturizat complet, arătând și vorbind ca un adevărat bussines man, Alex ne vorbește puțin despre ce înseamnă educația financiară. Ne spune că educația financiară este la fel de importantă precum cititul și scrisul. Oare așa să fie? Vedem în cele spuse mai jos.

Făcând o paranteză, atât de tari sunt cei de la marketing, încât dacă intri pe pagina www.profitpoint.ro îți spun cât poți economisi dacă nu îți bei cafeaua în oraș timp de 30 de ani, și ce profit poți face dacă banii pe care îi economisești cu cafeaua, îi investești în instrumente financiare.


Adrian Soporan: Te știam jucătorul la Viitorul Constanța. Cum de ai schimbat macazul?

Alex Chirilă: Da, într-adevăr, acolo mă știai. Dar se fac deja mai bine de 7 ani de când am renunțat la sportul de performanță și am luat-o pe calea job-ului clasic. Cei de la Viitorul m-au transferat de la ISCT, am promovat cu ei până în liga a 2-a, unde am și jucat în primul sezon de liga a 2-a. O accidentare destul de comună în rândul fotbaliștilor a fost începutul sfârșitului: ligament încrucișat anterior și menisc la genunchiul drept. A urmat o perioadă de vreo 4-5 luni de recuperare, un retur de liga a 2-a la Viitorul și apoi încercarea de a mă împrumută la diverse echipe pentru a prinde jocuri. Am mai jucat aproximativ un an pe la diverse echipe de liga a treia din județul Constanța, dar fiind și o perioada cu neplata salariilor la multe echipe, am luat decizia de a renunța la sportul de performanță. A urmat apoi o perioada de recalibrare, am aplicat la diverse joburi și singurul interviu la care am fost invitat a fost la compania în care activez și astăzi.

A.S: Practic, ce faci?

A.C: Acum coordonez activitatea unui grup de firme, (Profit Point), grup care se ocupă cu creșterea nivelului de educație financiară a românilor. Ce înseamnă coordonare? Mă asigur că fiecare birou lucrează conform misiunii companiei, se respecta procesele de lucru și ne atingem obiectivele.

A.S: Cât de importantă este educația financiară?

A.C: Să nu fii educat financiar e la fel de grav cu a nu știi să scrii sau să citesti. Din păcate, foarte tarziu ajungem să conștientizăm importanta acestor cunoștințe în viata noastră. Deși suntem conștienți de importanța banilor în viață noastra, nu suntem la fel de conștienți de gestionarea lor și de multiplicarea lor. În general, există acei oameni care știu să economisească, dar nu știu să investească și acei oameni care nu știu să economisească și nici să investească. Venim cu soluții practice pentru toate categoriile. De fapt, e vorba de respectarea unor principii, există câteva strategii testate care dau rezultate și mai departe, cu cât te poți ține de plan mai bine, cu atât mai repede se rezolvă problemele.

A.S: Care este zona unde activezi?

A.C: De ceva vreme sunt în Brașov, dar călătoresc destul de mult. Avem 6 birouri în țară și periodic plec în fiecare dintre ele.

A.S: Care sunt clienții tăi?

A.C: Avem clienți atât persoane fizice cât și persoane juridice. Există multe companii care vor să le ofere angajaților acea cultură financiară corectă. Trăim o perioadă în care suntem bombardați cu informație îi și învățăm să distingă adevărul de ficțiune. Îi învățăm cum să ia un credit corect, la ce să fie atenți, ce alternative a creditării există plus soluții pentru probleme individuale. La fel de bine, ne intra în birouri români cu aceleași probleme, dar care învestesc singuri bani în educația lor, nu prin diverse companii. De fapt, în ultimii ani, foarte multi români găsesc necesară educația financiară, iar asta ne motiveaza să dezvoltam cursuri noi, strategii noi, soluții noi.

A.S: Cât de sigură este investiția pe bursă?

A.C: Pentru cei care știu ce să facă, aș spune că la fel de sigură ca orice alta investiție. Bursa nu e o sperietoare. E un loc sigur, reglementat, care funcționează dupa niște reguli și principii. E locul în care companiile care vor să se dezvolte, în loc de a lua un credit bancar, se listeaza la bursa și profită de banii oferiți de diverși acționari. La fel cum pentru românul de rând, e locul unde poate obține randamente mult mai mari decât la clasicile depozite bancare sau fonduri de investiții din circuitul bancar. Exista deja multe instrumente financiare, extrem de bine gândite și sigure, extrem de ușor accesibile cuiva care vrea să depună un minim de efort, încât doar dacă nu înțelegi ce înseamnă un randament sub 1% și inflație de 4%, poți spune că bursa nu este soluția cea mai simplă.

A.S: Cine te inspiră în acest domeniu?

A.C: Ei bine, îmi este imposibil să spun cine mă inspiră. Am urmărit foarte multi traderi și investitorii de-a lungul timpului ăi de la fiecare am avut câte ceva de învățat. Dar ceea ce mă motivează zi de zi este dorința de a schimba ceva în rândul românilor, atât cât vom putea.

A.S: Un gând pentru cei care ne urmăresc?

A.C: Să investească în educația lor, întrucât este cea mai mare bogăție. Să citească și să participe la orice conferință care se organizează. Simplul fapt că asculți părerile unor oameni care au succes în diverse domenii de activitate, îți poate deschide noi orizonturi și noi drumuri pe care poate nici nu le gândeai.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS