<
Actualitate

“Jurnal de candidat” cu Emil Rusu, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Tritenii de Jos

Rubrica „Jurnal de candidat” ne-a găsit în această săptămână la Triteni, unde am stat de vorbă cu candidatul PNL la funcția de primar al comunei Tritenii de Jos, Emil Rusu.

Un tânăr ambițios, un antreprenor,  un om care s-a întors în urmă cu mulți ani din America pentru locul pe care el îl numește acasă și anume comuna Triteni. A intrat în politică cu gânduri mari, stie că poate și vrea să schimbe în bine fața comunei.

Despre politică, despre planuri, despre ce se poate face dacă va ajunge primar, despre Triteni și despre Emil Rusu, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Tritenii de Jos.

Rep.: Cât timp ați stat în America și ce experiență ați acumulat?

Emil Rusu:Am fost plecat între anii 2002 – 2008. Am plecat de la 19 ani, dintr-o ambiție personală, am vrut o independență financiară, chiar dacă nu aveam acasă o situație rea, dar am vrut să îmi demonstrez mie că sunt capabil să mă întrețin și am realizat mult mai mult de atât. Am venit în România în 2008, în America fiind criză economică. M-am întors deoarece nu m-am putut acomoda. America nu e ceea ce pare, are plusuri, dar în același timp și multe minusuri. Mi-a spus un prieten : “America e un show de lumină și culoare”. Iubesc America, eram tânăr și aceasta m-a îmbrățișat pe mine, dar repet, nu este raiul pe Pământ.

Rep.: După 6 ani petrecuți în America unde ați acumulat experiență personală și profesională, vine întrebarea firească, de ce v-ați reîntors în România?

Emil Rusu: Bună întrebare, și multă lume nu o să înțeleagă. America nu e totul. America îți oferă oportunități, drumuri, personaje, îți oferă oameni cu zâmbet fals, însă America nu e ACASĂ. Am simțit acest lucru de câteva ori și o să vă istorisesc două întâmplări personale. O odată mă sună mama mea și mi-a zis: „Vezi că tatăl tău e la spital”. Ei bine, a fost un moment când am zis că pică cerul pe mine. Nu am putut să le fiu aproape, eram la 15.000 de km. Al doilea moment este când m-a sunat bunica mea și m-a întrebat cât mai stau în America. Eu i-am răspuns că 2, 3 ani. Răspunsul ei m-a pus pe gânduri și m-a dat pe spate: „Copile, doi, trei ani din tinerețe e mult”. M-am gândit mult la ceea ce a vrut să zică și m-a durut. Acasă pentru mine înseamnă Triteni. Aici am crescut, am copilărit, de aici este soția mea. Când am revenit din America, am locuit și în Câmpia Turzii și în Cluj și în Luna, dar niciunde nu m-am simțit ca aici, în Triteni. Nicăieri nu am simțit gustul porodicilor de grădină culese din Triteni, gustul unei cepe din grădină. Doar cel care a fost plecat poate simți sentimentul acesta. Datorez mult Triteniului și oamenilor din Triteni pentru că aici m-am format ca om, în spiritul muncii alături de oameni harnici, și din dorința de a-i copia, din dorința de a fi ca ei, mi-am însușit o educație bazată pe muncă pentru că munca stă la baza realizărilor. Ma consider un om al locului și intenționez să îmi construiesc casa visurilor aici, în Triteni.

Rep.: Cu ce vă ocupați în acest moment?

Emil Rusu:În anul 2014 – 2015 am preluat o firmă, în perioada post criză, trecea printr-o perioadă mai dificilă. Am adus-o pe linia de plutire, am avut inspirația divină de a schimba domeniul de activitate al firmei și m-am axat pe ce știu să fac mai bine. Întreținere, construcții de drumuri, deszăpeziri, demolări și am ridicat firma în așa fel încât plătesc salariile la 14 persoane, contribuții la stat, firma are domiciliul fiscal pe raza comunei. Mai sunt membru fondator al unei cooperative agricole „Echipa Fermierilor” din Triteni. Este un proiect început în 2016 după alegeri locale prin care am vrut să centralizăm colectarea de legume – fructe dar nu am primit sprijinul administrației pentru un spațiu adecvat și momentan ne axăm pe achiziționarea de furaje pentru câțiva fermieri.

Rep.: De ce ați intrat în politică și de ce ați ales Partidul Național Liberal?

 Emil Rusu: Am intrat în politică din dorința de a schimba ceva, am intrat cu o ambiție foarte mare. Am ales acest partid deoarece mi-a plăcut doctrina. Mi-a spus un unchi ,,liberal te naști, nu devii pe parcurs’’ ca mai apoi să aflu că o am în sânge.

Rep.: Aveți sprijinul familiei în această candidatură?

Emil Rusu:Vreau să le multumesc soției și fiicei mele deoarece mă susțin. Acum îmi este mai ușor decât acum 4 ani de zile când eram singur. Acum suntem 4, soția este însărcinată cu al doilea copil. Familia mă susține și este de acord cu această candidatură. Contează foarte mult.

Rep.: Ce înseamnă pentru dumneavoastră această comună?

 Emil Rusu:Triteniul pentru mine este ,,leagănul copilăriei mele’’. Am copilărit aici. La 7 ani m-am dus la școală în Triteni. Întotdeauna mi-au plăcut oamenii de aici.

Rep.: Ce proiecte aveți pentru comună?

Emil Rusu: O să fac o incursiune în mandatul trecut de consilier. Vreau să vă spun că mandatul următor o să fie unul foarte greu. Mi-a priit mandatul de consilier și m-am bucurat că nu am ieșit primar. Mi-am făcut experiență și am observat că o primărie nu e un SRL. Există un flux de documente, un for decizional, un for executiv, nu o conduci după bunul tău plac. Am un singur regret din mandatul meu de consilier. Nu am reușit să am o majoritate în opoziție. Am reușit să schimb atmosfera din consiliul local. Am avut ideea de a filma ședințele ConsiluluiLocal cu mijloace proprii și am reușit să aduc în casele oamenilor atmosfera din ședințele de consiliu și atitudinea oamenilor pe care i-au ales. Totodată, am devoalat și expus oamenilor nereguli ce se petrec și spre surprinderea mea, pe oameni îi interesa.

Proiecte ar fi multe, însă o să sintetizez câteva dintre ele. Avem multe lipsuri. Vreau să urgentez  implementarea proiectul de introducere a apei potabile. Nu avem apă potabilă în comună. Și de aici, este o reacție în lanț. Școlile la 1 septembrie 2019 și-au început activitatea fără autorizație de funcționare, din lipsa apei potabile.

Avem o problemă cu intabularea terenurilor. Primăria are multe procese cu moșteniri care își revendică terenurile. Oamenii știu să își ceară drepturile în instanță. Săptămâna trecută am fost înștiințați că noi ca și Consiliu Local am fost chemați în judecată de un pretendent, solicitându-ne daune morale de 945 de milioane vechi. Aproape un miliard vechi.

De asemenea, achizițiile publice trebuie făcute în mod transparent, cu licitații, nu cu atriburi directe pe 3 oferte făcute pe genunchi și fără comisie de recepție. Trebuie să creștem nivelul de trai din comună. Nu mai merge cu „pietruim drumuri”, s-a terminat cu epoca de piatră.

Oamenii vor drumuri asfaltate, se doresc condiții. Tinerii vor condiții să se întoarcă aici.

Aș vrea să exploatez turismul. Mă uit pe forumuri de motocicliști, exploratorii, pasionați de ATV care menționează Triteniul ca fiind o locație deosebită. Aș dori să fac un Arsenal Park, cum e la Târnăveni. Sunt multe lucruri neexploatate. Avem dealuri, avem păduri, avem zone frumoase.

Rep.: Care credeți că este avantajul dumneavoastră față de alți contracandidați?

Emil Rusu:Aș vrea să merg pe două linii. Avantajul ca fiind candidat al Partidului Național Liberal este partidul, sunt o grămadă de treburi care trebuie rezolvate, iar Clujul ca județ este un județ liberal, pot obține ușor ajutor de la colegii mei  ( Consiliul Județean, Prefectură,  alte agenții). Avantajul meu  personal, față de ceilalți contracandidați este că am experiența de antreprenor. În mediul rural trebuie fi un bun „drumar”, a cunoaște toate cele legate de utilaje, drumuri, etc. pentru că în organigrama de la primărie nu ai inginer CFTP, trebuie să supraveghiezi. Trebuie să fi un bun avocat deoarece nu ai jurist, să fi un bun mediator pentru că plătești prejudicii, daune. Să știi să citești cine te dă în judecată și de ce. Trebuie să fi omul bun la toate. Oamenii care ma cunosc cu adevărat pot să confirme lucrul acesta, sunt omul bun la toate.

Rep.: Ce mesaj le-ați transmite cetățeniilor?

Emil Rusu:Suntem în anul 2020. Vedeți fiecare ce lipsuri are comuna. Nu vreau să mă raportez la fostele administrații, ce au făcut, ce nu au făcut. Pe 27 septembrie votați persoana potrivită. Nu țineți cont de relații, de îndatoriri. Pentru prima dată în 20 de ani sunt alegeri libere în Triteni. Puteți să votați fără frică, cu cine vreți. Viitorul comunei Triteni începe acum.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS