Actualitate

Marius Ciprian Pop, Vladuța Lupău și Paula Hriscu, într-un spectacol despre „Cuvânt și Cântec”, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca

În data de 20 iunie, cu începere de la orele 19:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca, pr. Marius Ciprian Pop alături de invitații săi, ne invită la o seară deosebita unde cuvântul și cântecele tradiționale se unesc pentru a descrie tradiția românească și iubirea de neam. Alături o să îi fie Paula Hriscu, o tânără de perspectivă cu voce minunată și cea mai iubită artistă din Ardeal, frumoasa Vladuța Lupău.

În procesul globalizării, cel mai mare pericol, pentru ființa umană, îl reprezintă pierderea identității!

În 20 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, prin “ Cuvânt și Cântec “ vă așteptăm să ne regăsim și să ne bucurăm împreună cu Marius Ciprian Pop și invitații surpriză, prin valorile neamului, care ne definesc identitatea, reflectate în expoziția de icoane și costume populare, în jocul tradițional, în cântecul folcloric; toate aceste în cadrul unei conferințe pe tema spiritualității românești, într-o atmosferă feerică de lumini și culoare!

Toata lumea știe despre marea iubire față de țară pe care o poartă pr. Marius Ciprian Pop, de altfel, un ambasador puternic al României care promovează tradițiile și obiceiurile străbune prin cuvânt și cânt. Într-un interviu acordat Ziarului 21, pr. Marius Ciprian Pop ne spunea foarte frumos despre identitatea poporului român:

„Pr. M.C.P: Nicolae Iorga spune în Istoria Românilor că avem stâlpii noștri de verticalitate: tradiția strămoșească care cuprinde limba, tradițiile noastre ( muzica, dans, etc.) și al doilea pilon, credința strămoșească. Acestea sunt elementele noastre de identitate. În primul rând credința, pentru că suntem un popor creștin pentru că avem acest dar al lui Dumnezeu de a fi născuți și încreștinați în același timp ca neam, pentru că avem o credință peste care au trecut atâtea și atâtea, toate sunt date de Dumnezeu și toate sunt elemente de identitate ale noastre. Limba românească pe care trebuie să o vorbim cu toții și aici e o chestie hilară: pentru că cei din Basarabia spun că ei nu vorbesc românește, ei vorbesc moldovenește. Și întreb, atunci de ce ne înțelegem?
Limba este elementul de unitate. Oriunde te duci și trăiesc români, în spațiile autentice românești, acolo te înțelegi românește. Nu ai nevoie de altceva, chiar dacă sunt dialecte sau regionalisme, 99,9% înțelegi ce spune și poți comunica.
Tradițiile sunt aproape la fel pe tot spațiul acesta Carpato-danubiano-pontic. Indiferent despre ce tradiții ai vorbi, valențele ale jocului, ale cântecului, costumele populare. Oriunde te duci poți să recunoști românul. Îmbrăcat în port popular, cu nuanțele specifice zonei. Pe român îl cunoști după vorbă, după credința, dupa straie, după tradiție. Și aceste sunt elementele de identitate iar atunci când le vom pierde nu vom mai avea identitate vom deveni și noi niște indivizi, nu niște persoane”

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS