Actualitate

Modificările OUG114 aduc scumpiri ale energiei electrice

Consumatorii de electricitate înregistraţi pe piaţa concurenţială sunt în pericol de a plăti facturi mai mari după modificarea OUG 114.
Conform celor de la Profit.ro, consumatorii, atât cei casnici, cât şi cei non-casnici, care au optat pentru piaţa concurenţială vor achita facturi la electricitate majorate, dacă proiectul de act normativ de modificare a OUG 114 va fi adoptat.
Motivul principal, scriu aceştia, este faptul că guvernul propune majorarea ratei de rentabilitate a distribuitorilor şi transportatorilor de electricitate de la 5,66% la 6,9%. Până în prezent, această rată de rentabilitate era stabilită prin Ordin al preşedintelui Autorităţi Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
În schimb, consumatorii casnici de pe piaţa reglementată nu vor suporta, cel puţin în prezent, această majorare, ANRE stabilind deja valoarea tarifului energiei furnizate acestora.
Tot potrivit celor de Profit.ro, guvernul susţine că autorităţile locale sunt responsabile pentru noile prevederi care conduc la majorarea facturilor consumatorilor concurenţial, invocând „necesitatea accelerării procesului de dezvoltare a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale cu impact direct în sensul îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei şi în asigurarea premiselor de dezvoltare economică la nivel local. Aceste prevederi au fost cerute în mod expres de către autorităţile locale pentru a se crea baza legală a utilizării fondurilor publice in acest scop”.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS