Administraţie

Peste 50 % din voturile clujenilor merg la opoziţie

Un sondaj de opinie dat publicității vineri, 29 martie, de senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu arată că la alegerile europarlamentare Alianța USR/PLUS și PNL vor strânge peste 50% din voturile exprimate în Cluj-Napoca. Sondajul a fost realizat de IRES la sfârșitul lunii februarie.
Potrivit datelor prezentate, 36,6% dintrei cei chestionați au indicat că ar vota cu USR/PLUS dacă alegerile pentru Parlamentul European ar avea loc duminica viitoare. Pe locurile următoare se situează PNL, cu 20,1%, PSD, cu 12,9%, UDMR, cu 10,9%, ALDE, cu 7,2% și Pro România, cu 4,3%. Restul partidelor și candidații independenți se află sub marja de eroare a sondajului, de 3%. Este vorba doar despre cei care au spus că au o opțiune de vot (77% din total). Pe de altă parte, 23% nu sunt încă hotărâți.
La alegerile parlamentare din decembrie 2016, rezultatele în Cluj-Napoca au fost: PNL – 27,6%, USR – 22,3%, PSD – 19,5%, UDMR -14,9%, ALDE – 5,3%, PMP – 3,1%.
Potrivit sondajului, alegătorul tipic al Alianței 2020 USR/PLUS din Cluj-Napoca face parte din clasa de mijloc, cu venituri peste medie, și din elitele profesionale care beneficiază de pe urma dezvoltării orașului. Vârsta mediană este de 37 de ani, este absolvent de facultate, masterat sau doctorat; are loc de muncă sau e patron/PFA,, este îngrijorat de trafic (dacă are mai mult de 30 de ani) și de prețurile de pe piața imobiliară (cei sub 30 de ani). Are cont de Facebook, citește presa locală cel puțin de câteva ori pe săptămână.
Sondajul de opinie a fost efectuat la finele lunii februarie și începutul lunii martie în municipiul Cluj-Napoca. Marja de eroare este de 3,0%, numărul respondenților fiind de 1021. Baza de date a fost ponderată pentru gen și vârstă conform datelor Institutului Național de Statistică privind populația după domiciliu la data de 1 iulie 2018 și pentru nivel de educație și etnie conform recensământului din 2011. Sondajul a fost efectuat pentru USR Cluj. Interviurile s-au desfășurat față în față.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS