<
Actualitate

Persoanele carantinate la Băișoara cer condiții decente de cazare (Video)

De o săptămâna au ajuns în țară, din Italia, la vamă li s-a spus că o să fie nevoie să stea în carantină acasă dar când au ajuns la Cluj s-a hotărât să nu ii mai ducă acasă și să fie carantinați la Băișoara. Acolo au fost cazați individual în câte o cameră, cuplurile împreună, inițial fără căldură și cu mâncare puțină, conducerea motivând că nu erau pregătiți pentru așa ceva și se plângeau că au fost obligați să facă asta de către autorități.  Până la urmă s-a făcut căldură, dar oamenii acuză foarte multe nereguli, cum ar fi: dușuri fără presiune, prosoapele sunt schimbate doar la o săptămână, tacâmurile sunt obligați să le refolosească, mâncarea este sub orice critică și este servită printre sacii de gunoaie pe hol: “Într-o zi am primit donații de la niște oameni cu suflet mare, pufuleți, pufarin, napolitane pentru care le mulțumim din inimă …dar în acea seară nu am mai primit hrană”, ne-a declarat una dintre persoanele carantinate.

O altă persoană aflată în carantină ne povestește despre felul în care sunt tratați: „Ni se repetă mereu să acceptăm condițiile, oricare ar fi, pentru că sunt alții care sunt carantinați în condiții și mai rele și ei fac asta pentru sunt obligați de către autorități”.

Dar ceea ce nu se ia în considerare este faptul că nici acești oameni nu au ales să stea în carantină acolo, la fel puteau să stea în carantină în propriile case și în condiții decente. Aceștia ne-au mai mărturisit că nu își doresc cazare ca într-un hotel de 5 stele, vor doar să li se schimbe prosoapele o data la 3 zile, nu la o săptămână, sa li se ridice gunoiul la timp, și mâncarea să fie suficientă, ceea ce nu se întâmplă acum relatează ei.

„Am ales să apelăm la dumneavoastră pentru a înțelege autoritățile că cerem doar condiții decente, nu vrem să creem probleme”, ne-au mai declarat oamenii ca o concluzie

Asta în condițiile în care, potrivit Mediafax Guvernul va deconta cheltuielile cu carantina astfel:

 „a) alocaţia de cazare în valoare de 230 lei/zi, care include pe lângă costurile legate de asigurarea spatiului de locuit, costurile cu servicii de curătenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora – în situaţia în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziţie în mod gratuit, alocatia de cazare este in valoare de 50 de lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie,prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora.

 b )indemnizaţia de cazare, în cuantum de 70 lei/zi care include următoarele cheltuieli: – cheltuieli cu hrană –3 mese/zi,servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor şi a veselei de unică folosinţă. – cheltuieli cu apa –între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unica folosinţă – cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare –câte 2 pijmale şi 2 perechi depapuci de unică folosinţă pentru toată perioada de carantinare”, arată proiectul de hotărâre.

 În cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora vor fi decontate, pe bază de documente justificative.

1 comentariu

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS