Actualitate

Programul „Prima Maşină”

Din 2019, şi cei care au mai deţinut anterior un autoturism îşi pot cumpăra altul nou prin Programul “Prima maşină”. De asemenea, ecobonusurile și ecotichetele sunt acceptate pentru justificarea avansului cerut de legislaţie.
Cetăţenii vor beneficia de garanţii guvernamentale şi pentru împrumuturile contractate pentru achiziţionarea autoturismelor hibrid, electric-hibrid şi pur electric. În plus, persoanele fizice vor putea să-şi achiziţioneze un autoturism nou chiar dacă au mai deţinut anterior un astfel de autoturism, potrivit ordonanţei adoptate în 19 martie de Guvern.
În prezent, persoanele fizice care accesează Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii, prima dintre acestea fiind că nu au mai deţinut în proprietate un autoturism – bun nou. Odată cu schimbarea acestei condiții, beneficiarii nu vor mai completa nici declarația pe propria răspundere care atestă faptul că nu a mai deţinut niciodată în proprietate un alt autoturism nou.
O altă noutate introdusă în programul de anul acesta este acceptarea ecobonusurilor și ecotichetelor acordate în cadrul celorlalte programe Rabla Clasic și Rabla Plus, pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu prevăzut în legislația aferentă programului.
Garanţia statului va fi de maximum 50% din finanţarea acordată:
Pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic (cu motor cu ardere internă), preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz.
Pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 100.000 lei, la care se adaugă TVA.
Pentru autoturismele electric hibrid şi pur electric, preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 150.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz.
Criterii beneficiari:
Beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
– achizitionează un autoturism nou, care se încadrează în una dintre categoriile de mai sus
– nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat
– nu înregistrează restanţe la plata altor credite bancare;
– la data solicitării creditului garantat beneficiarul Programului are vârsta de minium 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu.
Avans:
Beneficiarii Programului trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a autoturismului nou pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic, de minimum 25% din preţul de achiziţie a autoturismului nou pentru autoturismele hibrid, respectiv de minimum 30% pentru autoturismul electric hibrid şi pur electric, în funcţie de tipul de 4 autoturism nou care se achiziţionează în cadrul Programului. Garanţia statului va fi de maximum 50% din finanţarea acordată.
Prin autoturism nou achiziţionat prin Programul “Prima maşină” se înţelege „autoturism nou” – „se înţelege autovehiculul – bun nou (…) produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, cu sistem de propulsie termic (cu motor cu ardere internă) şi hibrid (…) achiziţionat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor”.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.