<
Actualitate

Sebastian Luca, fotograful care a uimit Italia, și-a licitat lucrarea de artă. Banii au mers către Spitalul Municipal Turda

Fotograful turdean, Luca Sebastian, revenit recent din Italia, dorește să se implice cum știe el mai bine în bunul mers al societății. Drept urmare, două dintre creațiile sale au fost donate și licitate, iar cu banii strânși s-au cumpărat materiale sanitare pentru Spitalul Municipal Turda.

„Doresc să mă implic în demersurile pe care le face societatea civilă în această luptă împotriva COVID-19. De aceea organizez o licitaţie de caritate. Scot la licitaţie 2 din lucrările mele fotografice, iar banii obţinuţi vor fi donaţi Spitalului Municipal Turda.” a fost mesajul lui Luca Sebastian, postat pe pagina de personală de facebook.

Împreună cu alți artiști de renume din Turda, (Cornel Vana, Maria Cristea, Bogdan Deac), Sebastian a pus umărul la strângerea sumei de 4250 lei, bani din care s-au cumpărat materiale pentru Spitalul Municipal Turda, după cum urmează: 100 litri de detergent dezinfectant antibacterial, 8 litri de detergent gel hidroalcoolic 70%, 16 bidoane de câte 5 l de detergent dezinfectant bactisept, 16 mopuri de spălat pe jos, 16 seturi de câte 100 de bucăţi de botoşei de unică folosinţă.


Despre Luca Sebastian am mai scris și vom mai scrie. Acest tânăr reușește să creeze din unghiuri, unghiuri fotografice. Anul trecut, de ZMT, Luca Sebastian și-a expus „bijuteriile cu care a câștigat unul dintre cele mai importante premii pentru fotografie din Italia. Fotografiile turdeanului au fost apreciate și votate în Italia, în cadrul unui concurs, în unanimitate de peste 40 de artiști cu renume iar artistul turdean a fost inclus catalogul de Arta Moderna Italia.

Iată că în noimebrie 2019 a „gafat” din nou. Lucrările sale fiind la mare apreciere de criticii italieni. I-am transmis lui Sebastian că am dori tranducerea din italiană în limba română a criticilor primite.

„Notă critică: Fotograful ca simț al narațiunii care înlocuiește cuvintele, care creează meta-limbaje capabile să depășească simpla comunicare. Mâinile comunică, binevenite, fac gesturi inteligibile la latitudini diferite, fără a fi nevoie de vorbire. O lumină caravagială, teatrală și structurată pe lumina umbre contrastează eternizează aceste mișcări, extinzându-le în timp.

Pentru el, fotografia reprezintă un mod de a exprima gândurile cele mai profunde pe care le poate avea o persoană. Nu este nevoie de cuvinte, pasiune, răbdare și atenție. În plus, trebuie să cunoașteți diferitele tehnici care în cele din urmă fac diferența între o fotografie și o fotografie care exprimă sentimente. În timpul diferitelor evenimente la care a participat, a încercat mereu să imortalizeze o poveste, un moment care definește ceea ce se întâmplă în fotografia în sine. Indiferent de proiect, el încearcă întotdeauna să-i apropie pe oameni de subiectul pe care îl propune. De asemenea, este fascinat de antiteza dintre trecut și prezent. În ianuarie 2019 a câștigat competiția „Giovanarte 2018 sub 35 de ani” din secțiunea Fotografie.

Așadar, Turda deține în acest moment un briliant în materie fotografică.

Mulți am spune că ceea ce face Sebastian Luca este doar o fotografie. Ei bine, este mult mai mult decât atât. E pasiune, tehnică, muncă și multe migală. Și… nu o spunem nou… ci, profesioniștii, criticii italieni.

Și totodată grupul de Facebook #TurdaMergeMaiDeparte a devenit platforma de activităţi a proiectului societăţii civile din municipiul Turda în lupta împotriva COVID-19 inițiatorii Dana Deac Camelia Mic Sebastian Luca.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS