Actualitate

Serviciul „Plăţi Instant”, lansat de către Banca Transilvania

Începând din 22 aprilie a.c., comunitatea financiar-bancară din România poate oferi clienţilor proprii serviciul Plăţi Instant care asigură transferul banilor în mai putin de 10 secunde între banci. O astfel de plată va putea fi efectuată oricând (24/7/365). Valoarea individuală a unei plăţi executate prin Plăţi Instant se incadrează sub 50 mii lei.

Primele două institutii de credit care au introdus în oferta lor acest serviciu sunt Banca Transilvania si CEC Bank, imbogăţind astfel portofoliul de servicii de plată sigure şi rapide cu unul inovator, instantaneu si disponibil 24/7.

”Ne bucurăm să fim una dintre cele două bănci care dau startul Plăţilor Instant în România, aducând clienţilor o experienţă nouă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Clienţii vor putea transfera lei, în timp real, spre băncile din ţara noastră care aderă la această tehnologie, inclusiv in intervalul off hours – şi anume a doua parte a zilei, la final de săptămână sau in zilele de sărbători. Aceştia vor putea folosi serviciul Plăţi Instant prin BT24 Internet Banking si Mobile Banking, precum si prin aplicaţia BT Pay, gratuit primele trei luni de la lansare. Ne bucurăm să avem astăzi ocazia să anunţăm această noutate, pentru care ne-am pregătit înca de anul trecut prin dezvoltările de aplicaţii şi testările necesare.
Multumim echipei TRANSFOND si CEC Bank pentru pasul făcut impreună, care schimbă bankingul in direcţia digitală. Mult succes băncilor care urmează sa adere la Sistemul de Plăţi Instant.”, a declarat Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

”Prin utilizarea serviciului Plăţi instant, clientii CEC Bank, persoane fizice şi juridice, vor putea efectua plăţi în orice moment, în condiţii de flexibilitate, confort si siguranţă. Serviciul este disponibil pentru plăţile în lei efectuate la ghişeele băncii sau prin intermediul aplicatiei CEC Bank Mobile Banking, momentan doar către beneficiari cu conturi deschise la Banca Transilvania. Pe măsură ce alte bănci vor adera la noua schemă de decontare, tranzacţiile vor putea fi iniţiate si către clienţii acestora”, a declarat Laurenţiu Mitrache, Director General – Preşedinte al Comitetului de Directie al CEC Bank.

Utilizatorii finali (consumatori, autorităţi, business-uri, etc.) vor putea utiliza serviciul Plăţi Instant pe măsura inrolarii băncilor (sau altor prestatori de servicii de plăţi) cu care aceştia lucrează, in infrastructura interbancară pentru plăţi de retail in timp real.

Serviciul a fost dezvoltat de TRANSFOND, operatorul Casei de Compensare Automate a plăţilor interbancare, în colaborare cu băncile comerciale, Asociaţia Română a Băncilor (Administratorul Schemelor Naţionale de Plăţi) şi Banca Natională a României (Supraveghetorul Schemelor de Plati). Plăţile instant sunt astfel cel mai rapid mod de a transfera fonduri in siguranţă, acestea fiind procesate interbancar de către TRANSFOND, cu decontarea finalizată de către Banca Naţională a României.
Asociaţia Română a Băncilor, în baza mandatului acordat de Banca Naţională a României si a acordului de licenţă semnat cu European Payment Council, administrează implementarea, funcţionarea şi dezvoltarea Schemelor Naţionale de Plăţi pe structura standardelor europene, inclusiv a schemei de Plăţi Instant pentru plăţile in lei care intră in funcţiune astăzi.

Avantajele serviciului pentru consumatorii individuali sunt generate de posibilitatea de a plăti INSTANT bunuri şi servicii achiziţionate în mediul online sau în mediul real, de a face plăţi INSTANT către apropiaţi, furnizori sau alţi destinatari. Business-urile de orice mărime pot iniţia oricând plăţi urgente cu incadrare in plafonul menţionat, care să le permită firmelor respective o continuitate a afacerii neafectată, de exemplu, fie de partenerii care nu livrează propriile servicii sau produse decat in urma confirmării plaţii sau chiar a încasării fondurilor, fie de orice altă situaţie care presupune urgenţa pentru efectuarea uneia sau mai multor plăţi.

Pentru operatorii economici care implementează singuri sau cu sprijinul băncilor cu care colaborează, capacităţi de incasare prin instrumentul „Plăţi Instant” (comercianţi tradiţionali, magazine virtuale, businessuri din orice alt domeniu), avantajele sunt date de recepţionarea imediată a banilor in cont, precum şi, ca exemplu, de oportunitatea de a lansa noi programe de fidelizare/ promovare a propriilor servicii si produse, bazate pe stimularea clientilor de a achita prin „Plăţi Instant”.

”O serie de bănci se află în etapele finale de pregătire, inrolările acestora în infrastructura pentru Plăţi Instant urmând să fie realizate in funcţie de propriile strategii pentru produsele oferite clienţilor si de stadiul concret al acţiunilor interne de conectare ale fiecăreia la infrastructura centrală. Este de aşteptat ca toate băncile să adere la acest serviciu, devenind accesibil astfel tuturor clienţilor bancari din România. În completarea serviciului Plăţi Instant, TRANSFOND urmează să lanseze in producţie serviciul AliasPay, ce va permite iniţierea de plăţi prin intermediul dispozitivelor mobile, cunoscând doar numarul de telefon mobil al beneficiarului, în locul IBAN-ului acestuia. Folosind AliasPay, clienţii serviciilor de plăţi vor putea să iniţieze sau să incaseze diverse sume, în plafonul menţionat, fie prin Plăţi Instant, fie prin ordine de plata tradiţionale.” – a declarat Sabin Carantina, Directorul General al TRANSFOND.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.