Actualitate

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Patronul Spiritual al oraşului, sărbătorit la Turda

Începând cu anul 2005, Asociația Rei Culturae Fautores a avut inițiativa adoptării Sf. Mare Mucenic Gheorghe – purtător de biruință, ca Patron Spiritual al Municipiului Turda.

Acestui demers au răspuns, îmbrățișând ideea,Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului Feleacului și Clujului,prin Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Bartolomeu Anania, Protopopiatul Greco-Catolic Turda, Parohia Romano-Catolică Turda, Protopopiatul Reformat Turda, Parohia Unitariană Turda, precum și instituțiile de învățământ din Turda, fără excepții.

Pornind de la ideea că în orașele creștine ale Europei există un cult pentru un anumit sfânt, venerat ca protector al ordinii lumești si duhovnicești în regiunile respective, multe orașe au ales câte un sfânt care a devenit prin consens patron al locului.

În urma acceptării societății turdene în quasi unanimitatea ei, la Turda a fost desemnat Sf.Gheorghe ca Patron Spiritual al orașului.

Sf.Gheorhe este simbolul luptei și biruinței, simbolul curajului și al dăruirii, simbolul cavalerismului până la sacrificiu și al creștinismului.

Fiind printre puținele localități în care au fost descoperite, încă din secolul I e.n. dovezi ale credinței creștine, prin ea însăși element de coeziune și asigurare a continuității daco-romane în acest loc, considerăm că s-ar justifica existența și celebrarea largă a unui sfânt, patron al orașului. În religia ortodoxă există astfel de sfinți protector – Sf.Andrei și Sf.Sava – care au încreștinat populații românești din Dobrogea,Muntenia și Moldova.

La Turda exista, încă din perioada interbelică, o apropiere a militarilor de Sfântul Gheorghe, considerat un model de luptător pentru țelul propus- acela al răspândirii și apărării învățăturii creștine. De asemenea, în comuna MihaiViteazu a luat ființă în acea perioadă “Asociaţia tinerilor ortodocși”, al cărei patron era Sfântul Gheorghe, care a organizat serbări religioase și laice. Corul și teatrul popular aflate sub patronajul asociației, erau cu deosebire active în preajma sărbătorii Crăciunului.

 

La liceul “Regele Ferdinand”(astăzi Colegiul “MihaiViteazu”) elevii ortodocși au înființat “Societatea Sf.Gheorghe”, în cadrul căreia elevii de rit greco-catolic erau invitați să participe la dezbateri pe teme de filozofie și morală creștină.

După revoluția populară din 1989 a luat ființă la Turda asociația “Sf. Gheorghe” a tinerilor teologi, cu scopul declarat în statut de a se implica mai profund în viața spirituală a orașului. Asociația s-a constituit din dorința expresă a unui număr de creștini ortodocși proveniți din diferite medii socio-profesionale.

Sfântul Gheorghe se regăsește și în religiile greco-catolică, romano-catolică, unitariană și reformată, dar și în cea neoprotestantă. El s-ar putea constitui într-un element unificator în misiunea cultivării spiritului creștin autentic de către reprezentanții cultelor.

În Turda unitățile militare l-au ales pe Sf.Gheorghe ca patron spiritual și, anual, în 23 aprilie, ziua celebrării în garnizoană, preoții militari și cei civili își dau mâna întru unitate prin credință.

În urma acestor considerente a fost adoptat ca patron spiritual al orașului Turda Sf. Gheorghe și de către Consiliul Local Turda prin HCL nr. 83 din 31 mai 2005.

În fiecare an, începând cu anul 2005, la 23 aprilie au loc o multitudine de manifestări cultural-spirituale dedicate sărbătoririi Patronului Spiritual al Turzii.

Și în acest an la 23 aprilie, sărbătorirea Patronului Spiritual are loc la Parohia Ortodoxa Turda II, cunoscută drept BISERICA DINTRE ROMÂNI, organizatori fiind, ca de fiecare dată, Asociatia Rei Culturae Fautores și Protopopiatul Ortodox Roman Turda.

 

Protopop Pr. Daniel Crișan               Președinte RCF, Ioan Dănuț Zăhan

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.