<
Special

8 tradiții fascinante de Paște, din diferite colțuri ale lumii

Știm deja ce obiceiuri sunt la noi de Paște și care sunt tradițiile pe care oamenii le respectă cu strictețe în fiecare an. Iată, în schimb câteva tradiții fascinante din alte colțuri ale lumii:

 

1.Franța

Copiii francezi nu primesc cadouri de la Iepurașul de Paște, ci de la clopoțelele de Paște. Potrivit învățăturii catolice, clopotele niciunei biserici nu pot suna în perioada dintre Joia Mare și noaptea dinaintea duminicii Paștelui.

Legenda spune că niciun clopot nu sună în această perioadă pentru că acestora le-au crescut aripi și au zburat la Roma pentru a primi binecuvântarea Papei. Iar când s-au întors, în ziua de Paște, au adus cadouri pentru copii.

 

2.India

Chiar dacă în India doar 2,5 % din populație este creștină, aici încă se mai țin festivități elaborate cu ocazia Paștelui. În statele din nord-est, au loc carnavaluri de stradă, cu piese de teatru, cântece și dansuri. Oamenii obișnuiesc să facă schimb de ciocolată, flori și felinare colorate.

 

3.Polonia

Cu o zi înainte de Paște, familiile pregătesc un „coș de binecuvântare”. Acest coș este plin cu ouă colorate, cârnați, pâine și alte mâncăruri, iar apoi este dus la biserică pentru a primi binecuvântarea. În cultura poloneză, Postul Mare nu ia sfârșit până nu este binecuvântat acest coș.

Smigus Dyngus este cea mai ciudată tradiție a polonezilor, legată de această sărbătoare. Băieții și fetele încearcă să se ude reciproc cu tunuri sau găleți de apă. Potrivit legendei, cei care sunt stropiți cel mai tare se vor căsători în cursul anului respectiv.

 

4.Australia

Unii dintre copiii din Australia sunt vizitați de Iepurașul de Paște, doar că aici iepurii sunt considerați dăunători, pentru că distrug pământurile. Drept urmare, cei mai mulți dintre australieni asociază Paștele cu un alt animal, bilby (marele iepure marsupial). Acest animal are urechiile lungi ca ale iepurelui, iar nasul mic, ca al unui șoarece.

 

5.America Latină

Multe țări din America Latină au obieciul Arderii lui Iuda. Oamenii de aici fac o figurină (sau mai multe), reprezentându-l pe Iuda și ard această figurină într-o locație centrală. Mai mult decât atât, uneori folosesc focuri de artificii pentru a crea spectacol.

 

6.Spania

Orașul Verges comemorează Joia Sfântă prin „Dansa de la Mort” (dansul morții). Cu această ocazie se organizează o adevărată paradă a morților, la miezul nopții. De obicei, parada durează până dimineața. După defilarea oamenilor costumați cu coase, urmează oameni îmbrăcați în schelete, care poartă cu ei urne de cenușă.

 

7.Anglia

Multe comunități din Anglia organizează spectacole de Paște unde se dansează Morris, dansul tradițional. Bărbații care dansează acest dans trebuie să poarte pălării și clopote în jurul gleznelor. Legenda spune că acest dans alungă spiritele iernii și aduce noroc.

 

8.Grecia

Insula Corfu devine destul de murdară în dimineața de Paște. Oamenii de aici iau parte la ceremonia anuală care presupune aruncarea vaselor. Mai exact, aceștia aruncă pe fereastra casei oale, tigăi și alte vase din ceramică.

Această tradiție simbolizează începutul primăverii și, totodată, culturile noi, care vor fi colectate în aceste vase.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS