Direcția Generală Anticorupție a sărbătorit la sfârșitul lunii mai 12 ani de activitate.
Motiv de sărbătoare în cadrul oamenilor legii, dar și un bun prilej pentru premierea membrilor M.A.I. care au denunțat sau au refuzat fapte de corupție.
Festivitatea și premierea s-a făcut la București, iar înmânarea diplomelor a fost efectuată de către chestorul de poliție Alexandru Cătălin Ioniță, directorul general al Direcției Generale Anticorupție.
Direcţia Generală Anticorupţie este prima instituție publică la nivelul căreia au fost elaborate şi implementate politici cu caracter preventiv anticorupție, iar în acest an, unul dintre cei premiați a fost Tudor Florea, polițist în cadrul Secției de Poliție Rurală Câmpia Turzii.
Tudor Florea lucrează în cadrul poliției de peste cinci ani, majoritatea la postul din Tritenii de Jos, post subordonat Secției de Poliție Rurală Câmpia Turzii, iar din iunie la postul de Poliție a comunei Luna.
Tudor Florea este absolvent al facultății de inginerie – mecatronică și a școlii de agenți de poliție si este în anul IV la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” din Cluj.
În urmă cu un an de zile a refuzat o mită de 1500 lei!
Episodul refuzului mitei, s-a produs în urmă cu un an de zile, 19 iunie 2016, când pe DJ 107F s-a produs un accident, unde Tudor Florea și cu Ioan Pașcalău (49 de ani), fost șef de post în comuna Viișoara, s-au deplasat pentru luarea măsurilor care se impun.
“A fost nevoie de oprirea circulației, era o ploaie torențială”, își amintește Pașcalău, care a zărit o mașină care se apropia de ei şi i-a făcut semn de oprire. Mașina a oprit la un metru de agenți, punându-le viața în pericol.
”Când am început să discut cu el (n.r. cu șoferul), am observat că e sub influența alcoolului. Prin urmare, am dispus testarea cu aparatul etilotest, rezultatul fiiind undeva peste 1 la mie. Era mult în aparat. Am reținut conducătorul auto, ne-am dus la Spitalul Municipal Câmpia Turzii, unde i s-a recoltat prima probă de sânge, după care ne-am dus la postul de poliție din Viișoara pentru întocmirea documentelor procedurale”, a declarat Tudor Florea pentru clujjust.ro.
”Am mers la spital, s-a recoltat a doua probă de sânge și în timp ce ne reîntorceam la postul de poliție Viișoara pentru terminarea actelor procedurale, insista foarte mult să ne dea bani, să vorbesc și cu colegul. Am spus că nu se poate. Mi-a spus verbal să ne înțelegem“, a continuat Ioan Pașcalău.
”A fost propunere clară, fermă: domne, vă dau câte 1.500 de lei la fiecare ca să rupeți documentele și să nu trimiteți permisul ca să-mi fie suspendat. I-am respins ferm propunerea”, își amintește Florea, citat tot de clujjust.ro.
În luna februarie a.c. a refuzat o mită de 1500 euro!
„la data de 22.02.2017, doi polițiști din cadrul unei Secții de Poliție Rurală – I.P.J. Cluj au depus la D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Cluj denunțuri care au făcut obiectul dosarului penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. În fapt, din probatoriul administrat în cauză s-a reţinut că, în intervalul 22.02.2017 – 24.02.2017, inculpatul H.C.V. a oferit sume de bani și foloase materiale – 1000 de euro, respectiv 500 de euro și 3 mc de material lemnos – celor doi agenți de poliţie pentru ca aceștia să nu îi întocmească dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, se arată într-un comunic al DGA.
Tudor Florea, polițistul anului din cadrul secției de poliție de la Câmpia Turzii a acceptat să ofere un interviu pentru Ziarul 21:
Rep. – Ați refuzat o mită “frumoasă”, v-a părut vreo dată rău după banii respectivi?
T.F.: – Binențeles că nu-mi pare rău, fiecare ban care-l câștig sunt bani munciți. Banii nemunciți nu au nici o satisfacție.
Rep. – Au mai fost alte intenții de mituire a dumneavoastră?
T.F.: singurele intenții de mituire cu care m-am confruntat au fost cele 2 de 1500 lei și de 1500 de euro.
Rep. – Recent ați fost premiat de către Direcţia Generală Anticorupţie, ce însemnă această diplomă pentru cariera dumneavoastră?
T.F.: Reprezintă mult, mă onorează, pentru ca vine de la un așa nivel, primită în cadrul unei asemenea aniversări a D.G.A. – ului.
Rep. – Prin gestul dumneavoastră ați readus încrederea în cadrul poliției Câmpia Turzii, ce au zis colegii dumneavoastră?
T.F.: Colegii, superiorii, dar și cunoscuții, am simțit efectiv ca au fost mândri de mine, pentru conduita de care am dat dovadă.
Rep.: Ce înseamnă pentru dumneavoastră profesia de polițist?
T.F.: Profesia de polițist înseamnă în primul rând multă responsabilitate, înseamnă dedicare, înseamnă muncă în slujba cetățeanului, presupune și renunțarea la o gramadă de chestii, îți ia mult timp liber pentru pregătire, pentru perfecționare, profesia de polițist înseamnă o pregătire continuă.
Rep.: Care vă sunt planurile de viitor?
T.F.: Obiectivul principal este terminarea facultății (urmează licența), iar pe viitor mi-aș dori o evoluție în carieră. Oricum tot în cadrul poliției mă văd lucrând.
Rep.: Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat, și vă felicit pentru conduita dumneavoastră.