<
Interviu

Sebastian Luca, fotograful turdean care impresionează prin creativitate și originalitate

Sebastian Luca este un tânăr fotograf din Turda care impresionează cu fotografiile pe care le realizează cu atâta profesionalism. Plecat în Italia (unde a câștigat un premiu uluitor, dar revenim cu acest subiect), pentru a-și clădi un viitor, acesta s-a apucat de fotografiere.

Am vrut să aflăm mai multe despre el și l-am contactat!

AS: De unde pasiunea pentru fotografie?

Sebastian Luca: Este probabil una dintre cele mai dificile întrebări. Spun asta pentru că fotografia este o artă pe care o descoperi din zi în zi. Paradoxul fotografiei este acela că atunci când mă aflu în spatele aparatului foto, de fiecare dată când apăs butonul, imortalizez un moment, iar acel moment, deși are aceleași culori, aceleași umbre, aceleași lumini, în ficare dintre noi produce sentimente diferite fie prin intensitate, fie printr-un sentiment contradictoriu.
Cred că fiecare dintre noi este pasionat de fotografie. Fiecare dintre noi își dorește să retrăiască anumite momente din trecut indiferent de ce vârstă am avea. Asta nu înseamnă că sunt un conservator melancolic; dar prin fotografie am găsit o metodă, ce-i drept poate pentru unii modestă, de a răpi timpului instantanee pe care simt nevoia să le transport în viitor.
Tocmai din acest motiv, cred că cel mai complet răspuns la această întrebare, și în acest context deloc banal este : pasiunea pentru fotografie se reînnoiește zi de zi.


2. Ce fel de fotografii faci?

Sebastian Luca: Fotografiez orice consider că doresc să revăd la un moment dat în viitor. Fotografiez natură, locuri, oameni, îmbrăcăminte. În fapt, ceea ce eu sper, prin aceste fotografii este să imortalizez o emoție: linistea unui lac, tumultul unei cascade, bucuria renașterii din primăvară, efortul, satisfacția sau tristețea unui sportiv, urmele tangibile ale eforturilor depuse de cei care ne-au precedat. În fapt penultima mea colecție de fotografii, 5 la număr, s-a concentrat pe Salina Turda, care astăzi reprezintă o magnifică atracție turistică dar în trecut era pentru unii o sursă de câștig, pentru alții adăpost iar pentru cei mai nefericiți a devenit un loc al eternității.

AS: Ai participat la ceva concursuri în România?

Sebastian Luca: În România nu am participat la nici un fel de concurs și nu am avut încă o expoziție. Asta și pentru că imediat după ce am terminat liceul, ca foarte mulți dintre noi, am emigrat. Iar pentru că fotografia nu solicită doar timp și răbdare, dar mai solicită resurse financiare, pentru o perioadă cam tot ce fotografiam era în scop autodidactic. În 2015 când am considerat că din punct de vedere tehnic fotografiile mele pot fi expuse, am prezentat o serie de lucrări unei expoziții de artă din nordul Italiei, care fără să stea prea mult pe gânduri mi-a propus să expun pentru câteva zile mai multe fotografii.
Primul premiul a sosit în 2017, când o serie din fotografiile realizate de mine au fost selecționate pentru a fi introduse în Catalogul de Arta Modernă Mondadori (catalog național)

AS: Unde ai avut expuse fotografii? Cum de te-ai gândit să faci o expoziție cu Salina Turda?

Sebastian Luca: În cadrul unui vernisaj care avea ca temă relația dintre trecut și prezent. Consider că Salina Turda este extrem de sugestivă în acest sens. Un spațiu cu o încărcătură emoțională deosebit de profundă atât pentru cei care au fost mereu legați cu voie sau fără de voie, un spațiu tenebru care renaște, se iluminează și se reinventează, păstrându-și impetuozitatea.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS