<
Actualitate

Un profesor în politică. Ciprian Rigman, președinte USR Turda

Ciprian Rigman, președintele USR Turda, a acceptat invitația Ziarului 21, de a vorbi pentru turdeni despre politică în general.

Rep.: Un profesor în politică, de ce ați ales să vă implicați în politică?

 Ciprian Rigman: Aș putea să vă răspund: De ce, nu? Dar o să continui și o să spun că în general profesorii sunt apropiați de politică. Dacă sondăm puțin viața politică a României moderne sau a României interbelice, vom regăsi extrem de mulți profesori. E adevărat că mai cu seamă universitari, implicați în politică, unii dintre ei cu funcții de demnitate publică extrem de înaltă, chiar prim-miniștri ai României și ajunge să îl menționez aici pe Nicolae Iorga. Marele profesor universitar și academician care a fost extrem de implicat în viața politică, era tot istoric, ca și mine, iar istoricii în general sunt apropiați de ideologie, apropiați de filozofia politică, simt acest domeniu al politicii.

Rep.: Primul proiect a fost cel al PNL, de ce?

 Ciprian Rigman: A fost și al PNL  pentru că formația mea de istoric mă duce în trecut. Iar ideologia liberală a fost cea pe care mi-am asumat-o și pe care mi-o asum și acum chiar dacă nu mai sunt în PNL sunt un liberal ca rațiune, ca simțire nu pot fi decât un liberal. PNL a fost primul partid apărut pe scena politică românească 1875 a oferit personalități mari, am simțit ideologia liberală și o simt și acum, nu o sa mă pot dezice de liberalism, de libertatea de exprimare, de libertatea economică și de libertatea socială.

Rep.: Totuși după 14 ani în care ați activat în PNL ați părăsit acest partid, de ce?

 Ciprian Rigman: Nu a fost ușor, a fost teribil de greu, am plecat în 30 septembrie 2018, renunțând la orice funcție în partid, la funcția de vicepreședinte al PNL Turda până la cea de reprezentant în biroul județean al PNL Cluj sau la calitatea de consilier local. Deci am plecat, multe lucruri m-au supărat, am și menționat atunci în comunicatul public pe care l-am remis presei și care este cunoscut și acum. Printre altele acuzam așa numita cooperativă între PNL și PSD, dacă ne uităm ce se întâmplă în ultimul timp, se pare că am avut dreptate. Așteptam ca, președintele Ludovic Orbán să vină în teritoriu așa cum promisese la congresul colectiv în care a devenit președintele PNL să destructureze cooperativele politice dintre PNL și PSD, nu numai că n-a sosit în teritoriu dar nici cooperativele nu au dispărut, este cred că sunt și acum înfloritoare dacă ne gândim doar o secundă la scena politică locală cred că avem răspunsul.

Rep.: Nu ați stat prea mult timp departe de viața politică și v-ați angrenat într-un nou proiect politic numit USR, de ce tocmai Uniunea Salvați România?

 Ciprian Rigman: Să știți că am stat câteva luni fără politică, au fost luni de meditație,  de reflexie asupra a ceea ce s-a întâmplat. M-am îndreptat spre USR pentru că văd acest partid în zona liberalismului, eu așa îl văd acolo și mai mult decât atât văd în USR o nouă formulă politică ce păstrează în esență democrația internă. Vă dau doar un exemplu: candidații la alegerile din 2020 sau ordinea pe lista de consiliul local va fi decisă de membri fiecărei filiale USR adunați în cadrul unei adunări generale, fiecare candidat primind un număr de voturi, asta înseamnă democrație internă, nu mai regăsești o asemenea democrație internă care să fie fundamentatăpe dreptul membrului de filială de a alege candidații în partidele vechi, or și asta a fost un motiv pentru care eu am plecat din PNL, dispariția democrației interne. Faptul că deciziile se iau concentrate în mâna unui mic grup de lideri de partid, fie la nivel național, fie la nivel regional sau chiar nivel local iar marea masă a membrilor partidelor vechi sunt  mai degrabă masa molfă, mutată dintr-un loc în altul de acel grup mic de lideri care decide, mai mult decât atât m-am îndreptat spre USR pentru că dincolo de democrația internă care caracterizează partidul, mai propune niște principii care au lipsit de prea mult timp din societatea românească și anume: profesionalismul, meritocrația, onestitatea, verticalitatea astea se regăsesc în USR, pregnant, la fel ca și democrația internă.

Rep.: Ce atuuri credeți că are USR Turda?

 Ciprian Rigman: Printre atuuri sunt toate acele principii pe care le-am menționat și le mai repet odată: accentul pe profesionalism, pe meritocrație, onestitate, verticalitate, democrație internă, oameni foarte bine pregătiți atât în sectorul profesional în care activează cât și în privința calității morale pe care o afișează. Cred că una dintre tarele politicii românești din ultimii 30 de ani este lipsa de morală, cred că de aici au plecat foarte multe lucruri și de la lipsa de respect față de mediu, față de lege, față de societate, față de noi în primul rând, față de adevăr, lucrurile astea au lipsit. Cred că USR propune în momentul acesta o alternativă viabilă pentru societatea românească care trebuie să se schimbe fundamental, cred că trebuie să treacă în zona meritocrației, adevărului, respectului, în zona profesionalismului și în zona unei democrații acceptate in urma unui singur act de democrație.

Rep.: La scurt timp după intrarea în USR ați fost ales președintele acestui partid, care credeți că sunt calităților care vă recomandă pentru această funcție?

 Ciprian Rigman: Să știți că îmi este foarte greu să spun care sunt calitățile mele, cred că ar trebui să îi întrebăm pe colegii mei de partid, ar fi mai legitim lucrul acesta, dar încerc să răspund la întrebarea aceasta. Am fost ales pelreședinte USR Turda cam la 10 luni după ce am intrat în partid, în octombrie 2019 și le mulțumesc colegilor mei care au votat în adunarea generală în mod democratic în direcția aceasta, a fost o competiție loială și corectă în interiorul filialei. Cred că oamenii au apreciat în primul rând disponibilitatea mea, adevărul pe care îl caut de fiecare dată și cred că deschiderea față de membri,  poate și spiritul organizatoric. Cert e că mă caracterizează puțin tenacitatea, dacă îmi propun un anumit lucru fac orice ca să îl îndeplinesc.

Rep.: Cum vedeți scena politică locală?

 Ciprian Rigman: Cum o vede toată lumea astăzi. Bulversată și bulversantă. Cu mișcări de trupe extrem de surprinzătoare, oameni care trec strada de la PSD la PNL, bulversează absolut complet scena politică, e o perioadă de reașezări, fiecare formațiune politică încearcă să își maximizeze șansele, cred că important va fi cum vor vedea alegătorii această scenă politică. La alegerile locale vom afla lucrul acesta. Sper ca, alegătorii, cetățenii din Turda să aleagă formula cea mai potrivită pentru zona de administrație publică din 2020 până în 2024. Să aleagă în funcție de valori și principii.

Rep.: Urmează o campanie electorală interesantă, spunem noi, cum o vedeți dumneavoastră?

 Ciprian Rigman: Și noi o vedem interesantă dar o mai vedem și grea, nici o campanie electorală pentru cei încadrați în partide politice o formă asociativă nu este ușoară, înseamnă efort, înseamnă disponibilitatea de a te întâlni cu cetățenii, înseamnă disponibilitatea de a oferi un program de guvernare coerent și corect axat pe necesitățile comunității, înseamnă km întregi străbătuți, nu numai în campanie ci și în precampanie, înseamnă discuții cu cetățenii, într-un cuvânt efort. Văd o bătălie electorală dificilă, dar eu sper încă o dată ca prin bătălia aceasta electorală cetățenii să decanteze cel mai potrivit om pentru fotoliul de primar al municipiului Turda și cea mai bună, mai coerentă și mai viabilă formulă pentru consiliul local.

Rep.: O să susțineți un om care ca independent la ultimele alegeri s-a clasat pe locul II, credeți că, cu un partid în spate este un candidat mult mai puternic?

 Ciprian Rigman: Dacă mă întrebați pe mine eu îl cunosc pe Andrei Suciu și noi avem încredere în el, credem că se pliază pe ceea ce propune USR la nivel de principii și valori. A avut un rezultat foarte bun în 2016, a pierdut, cum se spune, la mustață primăria. Ne bucurăm să îl avem în USR Turda și ceea ce vă pot spune eu este că întreaga echipă USR Turda îl va ajuta nemijlocit pe Andrei Suciu în demersul lui de a obține primăria municipiului Turda. Credem că e un om potrivit, un foarte bun profesionist, a demonstrat lucrul acesta în nenumărate activități pe care le-a avut în multinaționale în diverse colțuri ale lumii, unde cred că, a făcut mai mult decât o muncă obișnuită, a adus un plus activității în zona de infrastructură și infrastructura este un punct deficitar al municipiului, noi îl cunoaștem și ca și caracteristici morale și credem că e un om mai mult decât moral, un om mai mult decât principial, credem că are o șansă mare să obțină primăria municipiului Turda.

Rep.: Un mesaj pentru turdeni.

Ciprian Rigman: Să voteze în funcție de programul de guvernare pe care îl propune fiecare formațiune, în funcție de sistemul de valori și principiile care caracterizează fiecare formațiune politică în parte. Am toată încrederea că turdenii sunt oameni mai mult decât raționali care vor ști să aleagă.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS