Actualitate

Video. Portret de actor cu Doina Șoproni, actriță a TAMT

Seria interviurilor actorilor Teatrului “Aureliu Manea” din Turda se apropie de final.
Săptămâna aceasta am avut-o ca invitată pe actrița turdeană Doina Şoproni.
Doina este născută în Turda, ea a devenit actriță în urma unei întâmplări, ea nu şi-a dorit niciodată să devină actriță.
Doina a terminat un liceu de profil chimie, după terminarea liceului a fost angajată la fabrica de ciment din Turda.
În timpul în care Doina lucra la fabrica de ciment, se pregătea să devină profesor de limba şi literatura română, a încercat să intre la facultatea de filologie cam 3 ani, dar nu a reuşit, concurența fiind foarte mare.
După doi ani de muncă în fabrica de ciment, Doina a decis să îşi caute alt loc de muncă, pe structura ei, pe dorința ei, moment în care prietenul ei din copilărie, Radu Botar, actor şi el, i-a dezvăluit faptul că este nevoie de un figurant la teatrul municipal.
Radu a ajutat-o să se pregăteasca pentru a deveni figurant, s-a înscris la concurs, iar în urma acestuia a intrat la teatru, devenind corp ansamblu (figurant) la Teatrul municipal.
Acest fapt se întâmpla în anii ’90. Doina a stat corp ansamblu un an de zile, aici a descoperit ce înseamnă teatrul, dragostea pentru teatru. Acest an în care Doina a lucrat ca figurant a ajutat-o enorm săi ia decizia de a studia mai intens această meserie.
Doina s-a hotărât să dea la Facultatea de Teatru din Cluj, care tocmai se înființase, pentru că la Cluj fusese pe vremea comunismului facultate de teatru, dar se mutase la Târgu Mureş, iar după revoluție s-a reînființat la Cluj.
Doina a intrat din prima încercare la facultatea de teatru, iar apoi şi-a dat seama că toate încercăriile sale de a studia la facultatea de filologie, eşuate de altfel, au fost pentru că trebuia să intre la facultatea de teatru.
Timp de patru ani de zile a urmat cursurile facultății, în anul 1995 a absolvit facultatea la clasa profesorului Sorana Coroama Stanca.
După ce a terminat facultatea, Doina a făcut parte din proiectul “Danaidele” regizat de celebrul Silviu Purcărete, proiect cu care a călătorit în aproape toate țările din Europa şi din America. După un an de zile, Doina s-a întors acasă, se săturase de călătorit, iar din anul 1996, Dana este angajată a teatrului din Turda pe funcția de actor.
Doina a fost timp de doi ani şi jumătate directorul teatrului turdean. A fost o perioadă foarte bună pentru a se dezvolta personal, a descoperit lucruri pe care nu credea că poate să le facă, să se impună în fața unui personal, atât tehnic cât şi artistic, să ia decizii foarte importante care țineau de bugetul unei instituții, de repertoriul unei instituții, să ia decizii referitoare la spectacolele care meritau jucate, a fost o perioadă constructivă pentru Doina, iar ca orice şlefuire a personalității a trecut şi prin foarte multe suferințe, acestea ajuntând-o să devină omul care este astăzi, mult mai echilibrat, mult mai matur, un om cu principii.
Doina a observat că în ulimul timp publicul are o dragoste mai mare pentru teatru, “deşi suntem înconjurați de internet, de media, de toate formele de exprimare virtuală, oamenii vin la teatru, fără oameni, fără public, actorii nu ar avea nici un rost, teatrul există şi va exista atâta vreme cât oamneii există pe pământ, omul are nevoie atât vizual, pentru a se încărca emoțional, dar are nevoie şi de trăiri, iar teatrul exact asta aduce, trăirea emoțională, implicarea emoțională, pe care alte arte în afara muzicii, nu prea te răscoleşte spiritual, tocmai de aceea teatrul va exista atâta vreme cât oamenii vor exista pe pământ. Teatrul îşi are rădăcinile în ritualurile pe care oamenii le-au făcut de-a lungul isotiriei.
Perioada pe care o trăim acum este foarte benefică pentru teatru, ceea ce am descoperit în noul trend, este acela de a ne adresa nu numai oamenilor maturi cât şi adolescenților şi copiilor, aşa că s-a mărit paleta de spectacole spre marea majoriate a categoriilor de vârstă”ne-a mărturisit talentată actriță în cadrul interviului.
Tocmai de aceea Doina ține să mulțumească tuturor forurilor de decizie care au ales să susțină teatrul, iar noi vă invităm la teatru, bineînțeles în fața televizorului este mult mai comod, dar teatrul îți oferă acea implicare emoțională pe care nu prea o găseşti în fața televizorului.
Tocmai de aceea vă aşteptăm cu drag la teatru, actorii vă aşteaptă, sunt acolo pentru a vă ajuta să parcurgeți un periplu emoțional inedit, prin reprezentațiile lor.
Vă aşteptăm la teatru!

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS