Actualitate

Video. Tomograf nou, de ultimă generație, la Spitalul Municipal Turda

De mai bine de două săptămâni la Turda, în cadrul Spitalului Municipal funcționează un tomograf nou nouț. După o investiție de peste 250.000 de euro, bani proveniți exclusiv din bugetul local a venit şi rândul Municipiului Turda să aibă un tomograf nou, de ultimă generație. Acesta are o garanție de 3 ani şi este produs de firma germană Siemens.

Tomograful este din luna octombrie a anului trecut, față de cel anterior care exista la Turda, acela fiind din 1999. Acest tomograf este unul foarte performant şi foarte rapid, ceea ce înseamnă o expunere la radiații pentru un timp scurt, o scanare integrală va dura nu mai puțin de 2 minute, iar o scanare cerebrală 20 de secunde. De 2 săptămâni de când este dat în folosință, nu mai puțin de 130 de examene tomografice s-au făcut.

Gata cu drumurile la Cluj pentru tomograf, unde unele persoanele bătrâne sau suferinde trebuiau să meargă.
Conferința de presă l-a avut ca şi gazdă după cum era şi normal pe Ovidiu Stănilă, managerul Spitalului Municipal Turda. În opinia dânsului “această inaugurare, reprezintă cel mai important eveniment medical, post Decembrist al Turzii, impactul social pe care îl are achiziționarea şi punerea în funcțiune în urba noastă este unul de mare, mare amploare, este vorba de un aparat de ultimă generație de la firma germană Siemens Somatom Go Now.

Chiar şi domnul inspector de la CNCAN care a fost în vizită la noi pentru punerea în funcțiune a aparatului ne-a mărturisit, că nu a avut ocazia să vadă un astfel de aparat”. O punere în funţiune a unui astfel de aparat nu este deloc uşoară, în România în mod normal punerea în funcțiune a unui astfel de apart durează în medie 9 -10 luni, pentru că totul se află sub controlul unei autorități naționale pentru control activităților nucleare ( CENECAN ), la Turda a durat mai puțin de două luni datorită sprijinului personal al domnului primar Cristian Octavian Matei, invitat şi el la conferința de presă. Acesta a ținut să precizeze “Cu mare încântare am venit la acest eveniment deorece, până am ajuns în acest punct au fost multe faceri, o gândire prin care am pus în prim plan partea de sănatate a oraşului şi ne gândim şi la mai mult, în continuare să dezvoltăm şi partea de ambulatoriu a spitalului”.


Momentan accesul la examenul tomograf se efectuază doar prin intermediul internărilor, urmând ca din luna aprilie, după ce va fi semnat noul contract cu Casa de Sănatate, oricine doreşte, în limita bugetului, pe baza unei trimiteri să poată efectua gratuit acest examen tomograf atât de esențial în punerea unui diagnsotic corect. Se doreşte angajarea a încă unui technician radiolog, pentru ca acest serviciu să fie mai mult timp disponibil, un examen tomograf este uneori esențial în cazul unor accidente şi este nevoie imediată de un examen tomograf.


În încheiere Matei Cristian a mai spus “ nu vreau să spun cuvinte mari, că voi face şi voi drege, în schimb pot să vă spun, şi când spun ceva şi fac, voi căuta toate mijloacele, toate sursele şi resursele atât financiare, cât şi de altă natură, pentru ca spitalul să funcționeze în cele mai optime condiţii”.

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS