Actualitate

Video. Ziua Eroilor, sărbătorită la Turda

Zi de mare sărbătoare pentru poporul român, zi în care poporul îşi comemorează eroii.
Tradiția românească consemnează ca la Praznicul Înălțării Domnului, să comemorăm Ziua Eroilor, moment de pomenire a celor căzuți pe toate câmpurile de luptă, pentru credință, liberatate, apărarea țării şi întregirea neamului.
Ceremonialul militar şi religios, organizat în fața Monumentului Eroilor din fața Catedralei Ortodoxe din Turda a avut loc joi, 6 iunie de la ora 12:00 şi a cuprins un serviciu religios, urmat de alocuțiunile oficialitățiilor, depunerea oficială de coroane, defilarea gărzii de onoare, iar la final, depunerea de coroane a celorlalte delegații.
În partea a doua a evenimentului la Cimitirul Eroilor din incinta Cimitirului Central din Turda, a avut loc un ceremonial militar şi religios în memoria eroilor care şi-au dat viața pentru apărarea credinței strămoşeşti şi a patriei.


Primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, a declarat la eveniment “Astăzi este ziua pe care o dedicăm în mod special eroilor neamului nostru, într-un moment cu o deosebită semnificație religioasă, se împlinesc 40 de zile de la Sfintele Paşti, iar ziua Inălțări la Cer a lui Iisus s-a asociat de-a lungul veacurilor cu jertfa eroilor noştri, care în numele unor idealuri nobile şi a unor valori spirituale fundamentale au contribuit la dezvoltarea noastră ca popor, ca națiune, ca oameni. În acestă zi ne rugăm împreună pentru toți cei care au căzut pe câmpurile de luptă şi ne arătăm profunda recunoştință față de cei care au avut puterea de a alege moartea prin sacrificiu, demnitate şi curaj, având în suflet un singur ideal, binele omenirii. Aceşti oameni extraordinari vor trăi veşnic în inimile noaste” a declarat primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei.


Cristina Burciu, deputat în parlamentul României, prezentă la manifestări a spus “ziua Înălțării Domnului, este o mare sărbătoare creştină care comemorează, Înălțarea la cer a lui Iisus, celebrăm în fiecare an Ziua Eoilor, astăzi ne înclinăm cu respect şi recunoştință în fața memoriei eroilor care şi-au pierdut viața pe câmpul de luptă, în semn de prețuire pentru cei care au scris cu sângele şi sacrificiul lor, cu devotament şi curaj istoria țării, aducem un sincer omagiu tuturor înaintaşilor noştri care cu credință, responsabilitate şi onoare în slujirea idealurilor de libertate şi independență şi-au făcut datoria față de țară şi de neam”.


Remus Filimon, comandantul Batalionului 814 tancuri Mihai Vodă a spus şi el “an de an ne amintim în fiecare clipă pentru ce au luptat, de ce şi cum s-au jertfit, recomemorăm eroii, eroii nu au murit, poate nici chipurile lor nu ni se par relevante, au însă acel ceva ce îi face deosebiți, respectiv locul lor bine păstrat în conştiința națională şi istorie”.
Finalul manifestărilor s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

 

*
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS