<
Interviu

Interviu cu Cosmin Mocean,” omul cu berile”

Am fost în Anul Centenarului Marii Uniri, iar valorile, tradiția, neamul  nu ar trebuiau să fie uitate. Am încercat, pe cât s-a putut, ca până în data de 1 Decembrie când s-a sărbătorit acest minunat eveniment pentru Țara Românească, să aducem în fața dumneavoastră oameni care respectă cele enumerate mai sus.

Așadar, vrem să vă prezentăm povestea unui familist convins, un om care „horește” de când se știe, care își iubește țara și neamul și, cel mai important, își iubește valorile tradiționale. Peste tot pe unde merge, duce graiul tradițional și își exprimă sentimentele prin cântecele minunate pe care le are în repertoriu.

Apropo, dacă știți cântecul „Câte birturi îs pă drum”, sunt 100% convins că știți cu cine povestim astăzi. Cosmin Mocean este alături de ”Ziarul21”, în rubrica ”10… cu Adrian Soporan”.

1. Adrian Soporan: Cine ești tu, Cosmin Mocean?

Cosmin Mocean: Bună întrebarea! Pe cât de simplă, pe atât de complexă.

Cred că aceasta ar trebui să fie o auto-întrebare pentru fiecare dintre noi. Ar trebui să ne punem această întrebare măcar o dată în viață. Dar să insistăm cu noi înșine, să ne dăm și răspunsul. Cred că răspunsul ne-ar ajuta să ne identificăm și să ne alegem drumul pe care vrem să-l urmăm.

Numele meu complet este Mocean Cosmin Raul. Născut în 7 noiembrie 1979, în Cluj-Napoca. În prezent locuiesc în Cluj Napoca, sunt căsătorit de 15 ani, am două fetițe, de 7 și 13 ani.

Îmi place să spun că mă ocup cu „distribuția de bună dispoziție ” și asta o fac din momentul în care mi-am răspuns la întrebarea „cine sunt?”

.

2. A.S: De când pasiunea pentru folclor?

C.M. : Când vorbim despre „FOLCLOR” totul este la superlativ.

Nu ai cum să nu iubești folclorul. În el găsești cele mai frumoase și mai valoroase povești ale unui neam.

Dragostea pentru folclor nu cred că trebuie să vină de undeva, cu ea trebuie să te naști. Nu poți să nu-ți iubești rădăcinile sau să nu iubești un lucru cu care te identifici.

3. A.S: Care a fost primul cântec pe care l-ai interpretat?

Ce „public” ai avut în față?

C.M: Chiar primul cântec nu mai țin minte când l-am cântat și în ce împrejurări, pentru că, deși nu pare, eram foarte timid și rușinos când eram mic.

Îmi aduc totuși aminte de momentul în care tatăl meu mi-a cumpărat o muzicuță.

Atât de încântat am fost încât într-o scurtă perioada de timp, am învățat să cânt o melodie la acea muzicuță.

Era „Hora Unirii”. Am învățat singur și abia așteptam să vină seara, ora 21:00 sau 22:00 cred, ca să repet melodia și să mă verific cântând odată cu televizorul, deocarece, cu această melodie, se încheia programul TV.

Mai târziu am învățat, la încurajările tatălui meu, mai multe melodii, 5 sau 6, iar la serbarea de la sfârșit de an școlar (clasa a IV-a) am prezentat numărul meu artistic pe scena Sălii Festive a Școlii, părinților veniți să ne vadă. Acesta a fost primul meu „recital”.

4. A.S: Te știm un tip patriot, ce înseamnă pentru tine patriotismul?

C.M: Iubesc România și tot ce îi aparține, oameni, valori, etc.

Patriotismul este legătura sufletească cu o țară. Să fii patriot înseamnă să iubești folclorul și tradițiile țării și să contribui la conservarea lor. Să respecți și să contribui la cultura țării, iar în societate, să te regăsești printre cei cinstiți și onesti.

5. A.S: Tu îți compui melodiile?

C.M: Am melodii care sunt compuse de mine, am melodii culese din popor și altele de la compozitori. Ca și texte, majoritatea sunt scrise de mine.

Am și cântece ale căror versuri și linii melodice îmi aparțin, dar sunt interpretate și lansate spre marele public de către alți colegi de cântec.

6. A.S: Care îți sunt cele mai dragi melodii, compuse de tine?

C.M: Toate mi-s dragi, dar aș aminti aici cântecul „Câte birturi îs pă drum”, care mi-a adus popularitate. Practic a fost cheia cu care am deschis poarta spre lumea asta, a cântecului, în care mă învârt azi.

O altă piesă foarte dragă mie, este ultima mea creație, „Mama-i mamă pe pământ” și este dedicată soției mele și bineînțeles, tuturor mamelor de pe acest pământ.

7. A.S: Ce înseamnă pentru tine, 100 de ani de la Marea Unire?

C.M: Oamenii prin „Unire” au făcut și fac lucruri mari.Uniți sunt mai puternici. Oriunde privim în jur vedem „Unire”.

Mâine dacă vrei să muți un dulap în casa ta, s-ar putea să ai nevoie de ajutor și îl chemi pe vecinul să te ajute. Amândoi, uniți într-un scop, dulapul va fi pus la locul dorit.

Poate e un exemplu banal, dar oamenii au nevoie de „Unire” la tot pasul.

Aș vrea ca acest „100 de ani de la Marea Unire” să ne facă să conștientizăm mai mult faptul că avem nevoie să fim uniți ca și neam, iar scopul să ne fie prosperitatea țării și bunăstarea cetățenilor ei.

8. A.S: Cosmin, se pierd tradițiile?

C.M: Tradițiile se pierd una câte una sub ochii noștri. Mai dureros este că se promovează tradiții împrumutate de la alte popoare, iar ale noaste rămân de izbeliște.

Îți dau un exemplu, poate îți răspunzi la o întrebare : Cu cât fast se așteaptă ”Valentines Day”,  în comparație cu sărbătoarea noastră similară, ”Dragobetele”?

Dacă se pierd tradițiile… noi suntem responsabili!

9. A.S: Spune o întâmplare amuzantă din spectacole!

C.M: Ce îmi vine în minte acum?

Spectacolul de colinde de la Mediaș, unde împreună cu colegii din grupul Ardelenii, susțineam un recital de vreo oră și jumate.

Era frig afară, și stând atât timp pe scena mi-au cam înghețat picioarele. Lucru pe care l-am împărtășit cu publicul din fața scenei, atunci când mi-a venit rândul la microfon. Le-am spus oamenilor că mi-s foarte dragi, dar abia aștept să mă dau jos de pe scenă pentru că picioarele mele sunt înghețate. Spectatorii au primit-o ca pe o glumă, de fapt asta am și vrut, dar după câteva minute a venit un domn lângă scenă și mi-a dăruit o pereche de șosete groase de lână.

Un gest foarte drăguț care ne-a amuzat atât pe noi, cât și pe publicul din fața scenei.

10. A.S: Mesaj pentru români?

C.M: Mesajul meu pentru români și pentru cititorii ”Ziarului 21” este următorul: ”Să fiți Uniți și din ce în ce mai buni unii cu alții!!”

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS