Interviu

Interviu cu omul care a pus Turda pe harta națională a înotului de performanță. Petric Gabriel: ,,Înotul este un mod de viață”

Un articol de Nicușor LĂCĂTUȘ:

 Sportul, muzica, arta coregrafică, pictura, sau orice alte discipline reprezintă pentru ori ce națiune un patrimoniu. Pasiunea de a da mai departe generațiilor de copii și de a pune în valoare toate cunoștiințele acumulate, reprezintă pentru oricine o virtute. Pentru a ține capul sus și a te face cunoscut e nevoie de performanță. Nu e ușor, orice sport de performanță presupune mari sacrificii, zeci și chiar sute de ore de antrenamente. În acest număr al ziarului îl avem ca intervievat pe d-nul Petric Alexandru Gabriel, un mare pasionat al înotului și care de ani de zile pregătește o adevărată pepinieră de sportivi la Turda. Îl găsesc așa cum era normal, la bazinul de înot alături de copii.

Rep: Pentru început, în numele cititorilor Ziarului 21, doresc să vă mulțumesc,  că ați acceptat să ne acordați un scurt interviu. Puteți să ne prezentați  o scurtă biografie?

 Petric Alexandru Gabriel, antrenor înot, Club Sportiv ,,Delfinii”, Turda: Mă numesc Petric Alexandru Gabriel, am 39 de ani și sunt născut în localitatea Baia Mare. Școala primară și gimnazială le-am făcut la Școala nr. 6 din localitate, iar în perioada 1994 – 1998 am absolvit Liceul Militar ”Ștefancel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. De asemenea am absolvit și școala de Maiștri Militari de Aviatie ”TraianVuia” din  Mediaș, promoția 1998 – 2001. Sunt căsătorit cu Petric Daniela iar din iubirea noastră au rezultat doua fete minunate, Petric Ștefania  de 10 ani și Petric Andreea de 8 ani.

Rep: Cu ce vă ocupați în momentul de față, care este jobul dumneavoastră?

 P.A.G: Eu sunt militar de carieră, mai exact maistru militar. În primii ani am lucrat la Giarmata, o unitate militară de aviație, de pe lângă Timișoara iar din 2004 m-am mutat aici la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, iar în timpul liber mă ocup de înot, o pasiune de a mea încă de când eram copil.

Rep: Din ce văd, încă de ani de zile, vă ocupați cu acest sport complet care este înotul. De când a început această pasiune, unde ați activat și la ce club ?

P.A.G: Acest sport l-am îndrăgit de mic copil, la vârsta de 6 ani, părinții m-au dus la bazinul de înot din Baia Mare, acolo a început marea mea pasiune, înotul. La Clubul Sportiv Municipal Baia Mare am făcut 7 ani de înot de performanță unde, am participat la campionatele naționale de înot și multe alte nenumărate competiții.

Rep: De când ați început antrenați copii, să coordonați un club sportiv, cum se numește clubul?

 P.A.G: După ani de zile de competiții și pregătiri în acestă ramură sportivă a înotului, m-am hotărât că ar fi cazul să împărtașesc din cunoștințele mele și altora, în special copiilor. Așa a luat ființă Clubul Sportiv ,,Delfinii” din Turda, și astfel în 2013 împreună cu soția mea și cu prietenul Szalay Adrian, ne-am hotărât să învățăm copiii, acest frumos sport. Scopul nostru este să participăm la concursuri, să luăm cât mai multe medalii, de la inițiere la concursuri amicale, la campionate naționale și așa mai departe. Locul de desfășurare a antrenamentelor este la Bazinul Didactic din Turda.

Rep: Ce stiluri de înot învață sportivii?

 P.A.G:Încă de mici îi învățăm pe copii mai multe stiluri de înot: craul, future, spate și bras.

 Rep: Pe la ce concursuri ați fost cu sportivii, unde anume?

 P.A.G: Da, am participat la multe competiții și turnee prin țara, la Satu Mare, Baia Mare, Beclean, Bistrita, Târgu Mureș, Cluj Napoca, Brasov, Timisoara, Alba Iulia, Piatra Neamț, Bacau, Târgoviște, Hunedoara, Miercurea Ciuc, Gura Humorului, cam prin toată țara, sper să nu fi uitat vreun loc.

Rep: La așa multe competiții, cu siguranță ați obținut și premii, unde și când?

 P.A.G: Delfinașii turdeni au luat medalii la toate concursurile, în total peste 500 de medalii, dar deocamdată cele mai importante sunt medaliile obținute la Campionatele Naționale, Etapa Regională și Campionatele Naționale Școlare

Rep: Cine vă susține în realizarea obiectivelor?

P.A.G: Cei mai importanți susținători sunt părinții copiilor. Rezultatele muncii noastre se văd în performanțele copiilor. Părinții sunt mândrii de ei și îi susțin necondiționat.

Rep: Vă rog să îmi dați câteva nume consacrate de sportivi care au evoluat ani la rândul la acest club.

P.A.G: Foarte mulți sportivi au confirmat și sunt mândru de ei. Vă dau doar câteva nume și sper să nu fi uitat din ei, Șomlea Sorana, Todea Alexandru, Covaciu Bogdana, Fetița Ripea Maria și Metea Șerban, în mod normal ar trebui să îi scriu pe toți copiii de la ,,Delfinii” Turda, fiecare prin felul lui de a fi, prin ambiția lui și prin simplu fapt că el vine să facă sport zi de zi, sunt minunați, așa că numele enumarate mai sus sunt doar câteva. Dar la momentul de față acești sportivi s-au evidențiat în mod deosebit.

  • Todea Alexandru – campionatele naționale de juniori , tineret, seniori;
  • Fetița Ripea Maria – campionatele naționale, etapa regional;
  • Metea Șerban – campionatele naționale, etapa regional;
  • Oneț Radu – campionatele naționale, etapa regional;
  • Florean Darius – campionatele naționale, etapa regional;
  • Covaciu Bogdana – campionatele naționale școlare;

Rep: Cum ați defini în câteva cuvinte pasiunea dumneavoastră?

 P.A.G.:.Înotul.este un mod de viață.

Rep: Care sunt planurile dumneavoastră și ale clubului pe care îl coordonați, pe viitor?

P.A.G: Ca la orice club care se respectă, planurile noastre pentru viitor sunt multe, dar trebuie luate pas cu pas, medalii la naționale, europene, mondiale și de ce nu la olimpiadă.

Rep: Cui doriți să-i multumiți pe această cale, pentru ceea ce ați ajuns?

 P.A.G: Soției mele care a fost și este alături de mine, dar și tuturor celor care ne susțin și știu ce înseamnă să te implici, să te sacrifici în sportul de performanță.

 

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS